20 aprilie 2024
ActualitateCuratenie de toamna in scoli

Curatenie de toamna in scoli

Zarva mare in unitatile de invatamânt bacauane. In toate gradinitele, scolile, liceele si colegiile din oras, dar si din judet, curatenia de toamna este in toi. Se da cu var, se igienizeaza clase, se repara usi si acoperisuri, se schimba mochete, se curata covoarele si geamurile, se spala perdele, iar, in unele cazuri, chiar se fac lucrari de reconsolidare capitale. Toate pentru ca atunci când incepe noul an scolar, pe 15 septembrie, prescolarii, elevii si liceenii sa paseasca in clase curate.

Un raid matinal prin institutiile de invatamânt bacauane, ne-a aratat ca noul an scolar sta sa bata la usa. Inca de la mijlocul acestei luni, in toate scolile, liceele si gradinitele se face curatenia specifica. Ba, mai mult, acolo unde se organizeaza examene (bacalaureatul de toamna), salile au fost cumva izolate de zgomotul specific reparatiilor, iar lucrarile de igienizare au continuat. Zi de zi.

„Noi am facut, in general, lucrari de igienizare. In toate corpurile de cladire s-a facut deja curatenie, dar a mai ramas caminul – internat. Am mai primit de la primarie o noua alocare de fonduri si ne vom incadra in timp.”
prof. Costel Catalin Gargaun, director Colegiul „Henri Coanda”



Cele mai multe lucrari s-au realizat, de departe, la Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare”. Aici s-a inceput cu salile de curs, care au fost in totalitate varuite si curatate, apoi s-a continuat cu internatul, unde s-au schimbat in totalitate instalatiile sanitare din bai, s-a montat gresie si faianta, s-au schimbat perdelele de la dusuri si s-au mai amenajat inca doua camere (dezafectate in anii trecuti), urmare a numarului mare de solicitari.

In total, acum caminul liceului dispune de 140 de locuri si asigura conditii mai mult decât decente de locuit. Tot in acest liceu, in Corpul B, s-a reorganizat o sala mare de amfiteatru, si aceasta nefunctionala de ani de zile, care a fost transformata in doua clase de curs. S-a scos scena veche, s-a recompartimentat intreaga aula, s-a montat parchet nou, s-a varuit, s-au distribuit banci scolare noi. Investitii majore au fost realizate, tot in acest colegiu, si in curtea interioara, care a capatat un aer nou.

S-au schimbat bancile, s-au creat alei cu pavele, separat pentru prescolari si pentru liceeni, s-au montat si trei foisoare unde micutii de la gradinita se pot juca in pauze, s-au schimbat cosurile de gunoi, s-au cosmetizat copacii si gardurile vii. Tot aici, si tot urmare a solicitarilor venite, de data aceasta din partea parintilor, s-a amenajat si o clasa pentru program prelungit la gradinita, unde s-au cumparat si 20 de patuturi.

„Ne dorim sa avem conditii cât mai bune pentru elevii nostri. De aceea, am intrat in acest program amplu de investitii si nu ne vom opri aici. Am schimbat si portile, vrem sa montam si un alt panou, la intrare, pe care sa inscriptionam denumirea colegiului, sa mai schimbam mobilierul scolar. Dar toate la timpul lor. Am primit si bani de la primarie, am avut si din fonduri proprii, ne-a ajutat si asociatia parintilor. Tot ce am reusit sa strângem, ban cu ban, am investit.”
prof. Daniela Bejan, director Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare”

Curatenie se facea si la Colegiul National „Ferdinand I”, care a primit in acest an 32.000 de lei pentru igienizare de la Primaria Bacau, bani care se folosesc pentru reparatii la acoperis, reorganizari de clase si varuit. Si la Scoala „Ion Creanga”, femeile de serviciu lucrau de zor prin clase, stergeau geamuri si vopseau usi.

La Colegiu National „Gh.Vranceanu”, anul acesta se vor schima in totalitate usile de la toaletele elevilor si se vor revarui clasele, iar in zona de sud, la scolile „Nicolae Iorga” si „Octavian Voicu”, atmosfera de lucru era aceeasi.

„Noi am primit 20.000 de lei anul acesta pentru igienizare, de la primarie. Am montat deja parchet nou intr-o clasa dezafectata, inca mai lucram la vopsit tâmplarie, vom intra apoi si in camin si in cantina, pentru varuit, iar apoi la bai.”
prof. Constantina Hulea, director Colegiul „Mihai Eminescu”

In paralel, Inspectoratul Scolar Judetean si Directia de Sanatate Publica monitorizeaza lucrarile de pregatire a unitatilor de invatamânt inainte de inceperea noului an scolar. Echipe de inspectori scolari si sanitari se deplaseaza prin scolile din intreg judetul pentru autorizarea lor sanitara, dar si pentru a urmari situatia pregatirii acestora si stadiul igienizarii.

Anul trecut, la inceperea scolii, din 874 de unitati de invatamânt, 725 au avut autorizatie sanitara, 16 erau in curs de autorizare iar 86 nu au primit aceasta autorizatie. Mai sunt inca scoli cu deficiente legate de canalizare, de lipsa apei curente, de cubaj necorespunzator. In mediul rural, 81.5 la suta dintre scoli aveau autorizatie sanitara, iar restul, nu. Problemele cele mai mari au fost in unitati scolare din comunele Glavanesti, Horgesti, Parava, Parincea, Racaciuni, Huruiesti, Motoseni, Rachitoasa, Blagesti, Berzunti, Casin, Gura Vaii, Livezi, Helegiu, Ghimes Faget, Strugari, Poduri.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri