18 aprilie 2024
InterviuCum vede Bacaul fiscal un specialist care a lasat Dunarea pentru Bistrita

Cum vede Bacaul fiscal un specialist care a lasat Dunarea pentru Bistrita

Administratia Judeteana Bacau a Finantelor Publice este condusa, de aproape un an, de Doru Constantin Cozma. Finantist cu state vechi in domeniu, chiar de la absolvirea facultatii, trecut prin toate treptele ierarhiei profesionale pâna la cea de director executiv al fostei Directii Judetene a Finantelor Publice, Doru Cozma a venit in Bacau detasat din judetul Caras Severin. Dupa ce a lasat Dunarea pentru Bistrita si Siret, noul director considera Bacaul „o experienta profesionala”. Despre cum vede activitatea fiscala din acest judet ne spune in continuare.
 
Cum arata, domnule Cozma, prin ochii dumeavostra de finantist, judetul Bacau din punct de vedere fiscal?

Nu vad diferente deosebite fata de alte zone ale tarii. Sunt, desigur, si specificitati ale judetului, iar rezultatele sunt destul de bune in identificarea si combaterea evaziunii fiscale, ma refer la inspectia fiscala, la cei care fac aceste rezultate. Marea noastra problema este recuperarea prejudiciilor, care uneori sunt valori considerabile, dar masurile de executare silita lasa de dorit ca rezultate. Si nu atât din punct de vedere al preocuparilor organelor fiscale, care cred ca sunt destul de bune, ci pur si simplu pentru ca actiunile sunt tardive, iar pâna noi reusim sa finalizam procedurile de inspectie fiscala bunurile sunt instrainate etc. Dar, specific Bacaului este ca foarte multe actiuni fiscale sunt determinate de actiuni „la negru” sau de neinregistrare a operatiunilor. Ulterior, insa, inspectia fiscala estimeaza debitele in cauza. Pentru un agent economic exista posibilitatea, prin Declaratia fiscala 394, de efectuare de controale incrucisate. Insa marea majoritate dintre cei depistati ca mari evazionisti au grija sa nu aiba documente sau nu le prezinta sau apeleaza la tot felul de tertipuri. Prin incrucisare se constata ca exista diversi furnizori care nu inregistreaza operatiunile. Aici apare marea problema. Mai sunt si alte categorii, in sensul ca operatiunile sunt fictive, apar ca livrate, ca inregistrate la firma, dar furnizorul nu are intrari de marfuri. De aceea se fac estimari ale debitelor, care sunt de miliarde, de sute de miliarde de lei. Insa, in Bacau am constatat ca, fata de alte judete, exista o preocupare foarte mare de atragere a raspunderii solidare. Daca firma este golita de patrimoniu prin actiuni de instrainare ale asociatilor, se atrage raspunderea in solidar a administratorului.
 
Cum apreciati, din aceasta perspectiva, disciplina fiscala a bacauanilor?

As spune doar ca exista un specific aparte al judetului. Sunt oameni disciplinati din acest punct de vedere in toate judetele. Insa am constatat o tendinta de disciplinare in ultimii ani, prin actiunile de antifrauda fiscala, actiuni de impunere, punitive, care determina o reactie si din partea contribuabililor. Cel putin in ultima perioada a anului 2015 am constatat o crestere la nivelul declaratului, oarecum surprinzator tinând cont de reducerea TVA-ului la alimente. Desigur si datorata riscului de expunere in conditiile in care taxa scade de la 24 la 9 la suta, de a nu ajunge in procese penale, cu efectele de rigoare.
 
Cum arata anul fiscal 2015 în judetul Bacau?

Comparativ cu anul 2014 avem o crestere substantiala de venituri atrase la bugetul statului. Am indeplinit indicatorii, chiar i-am si depasit. Avem si o reducere de arierate (crestere de arierate avem datorita inspectiei fiscale, prin determinarea de debite care au un grad de recuperare relativ redus).
 
Relaxarea fiscala va face din 2016 un an mai bun? Consultantii fiscali spun ca relaxarea fiscala rezultata din noul Cod fiscal vine la pachet cu înasprirea procedurilor de administrare a veniturilor statului.



Opinia mea trebuie sa se bazeze pe niste considerente exclusiv fiscale. Nu fac aprecieri cu caracter economic. Masurile de relaxare, din punct de vedere fiscal, au dat rezultate neasteptate. La nivelul intregii tari. Nu putem estima rezultatele acum, in perioada imediat urmatoare. Dar se observa o evolutie buna. Anul 2016 a debutat cu niste prevederi noi in Codul fiscal, in special pentru persoanele fizice autorizate. Dar, la persoanele juridice consideram ca e bine, prin reducerea CASS, a impozitului pe dividende, prin reducerea TVA-ului. Nu stiu cum vor arata exact cifrele care se vor stabili prin primavara. Dar ne asteptam la evolutii bune. In special pe ideea de declarare, de scoatere a muncii nedeclarate la negru. Acolo exista un potential ridicat din punct de vedere fiscal. Sunt estimari ca 30 – 35% este evaziune fiscala. Or, noi speram, in România, la un grad de conformare de circa 90% din partea contribuabililor, care trebuie sa-si declare veniturile din orice activitate. Ceilalti 10% vor fi mult mai usor de gestionat, de abordat. Codul fiscal si Codul de procedura fiscala sunt modificate substantial. Pentru aplicarea lor, a anumitor articole, s-au emis zeci de ordine in luna decembrie. Noi le vom studia pe toate si vom fi la discutii cu contribuabilii cu informatiile necesare, pentru a evita confuziile care ar putea sa apara. Avem un serviciu de asistenta a contribuabililor, online, iar raspunsurile oferite acolo trebuie luate in considerare de cei de la inspectia fiscala, iar ei nu trebuie sa dea alte raspunsuri, ci in acord cu solutia respectiva. In plus, ca o noutate, raspunsul serviciului de asistenta a contribuabililor poate fi considerat ca proba in instantele de judecata.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri