24 aprilie 2024
Economie Cu numai 5% cota de impozit, dividendul devine mai atractiv

 Cu numai 5% cota de impozit, dividendul devine mai atractiv

Tot ce inseamna dividend brut, incepând cu anul 2016 se va impozita cu numai 5%, fata de 16% ca pâna acum. Masura luata prin modificarea Codului fiscal si aplicata de la 1 ianuarie – a opinat seful Administratiei Finantelor Publice a Judetului Bacau, Dan Constantin Cozma – este una stimulativa. Cu numai 5% impozit, dividendul devine mai atractiv.

Dividendul este partea profitului net al unei societati pe actiuni repartizata anual actionarilor în functie de valoarea nominala a actiunilor, declarata oficial. Valoarea beneficiului de distribuit, declarata anual administratiei fiscale, care serveste ca baza de calcul al impozitului asupra unei firme, este dividendul brut, dar suma încasata efectiv de un actionar, reprezentând partea care i se cuvine din beneficiul brut diminuat cu impozitul aferent este dividendul net.

Efectul reducerii impozitului pe dividend este reorientarea strategiei privind politica de investitii a unei firme si de folosire a profitului obtinut. Daca pâna acum multi actionari optau mai bine pentru a orienta profitul catre investitii, pentru ca repartizarea de dividende era dublu impozitata cu 16%, acum la 5% asupra dividendelor situatia se schimba. Unii comentatori mai cred ca reducerea impozitului pe dividende urmareste, în special, obtinerea unor efecte economice pozitive prin cresterea volumului de investitii si favorizarea dezvoltarii societatilor de tip holding, încurajarea capitalului românesc, încurajarea pastrarii în tara a capitalului românesc, încurajând totodata si restructurarea societatilor comerciale în scopul adaptarii lor la exigentele mediului economic si financiar, national si european.



In judetul Bacau, doar companiile care sunt listate la Bursa de Valori afiseaza constant dividendele pe care le acorda anual. SIF Moldova si Aerostar se numara printre acestea, dar si printre cele care acorda anual dividende. Pentru anul 2014 (ultimul an pentru care s-a stabilit valoarea dividendelor), Aerostar a acordat un dividend brut de 0,089 de lei pe actiune, iar SIF Moldova de 0,1012 lei (0,066 de lei pentru 2013, 0,24 de lei pentru 2012 si 0,22 de lei pentru 2011, dar numai 0,09 lei in 2010).

„Notiunea de dividend e legata strict de calitatea de actionar sau de asociat la o societate comerciala. Dividendul este o reflectare a unui varsamânt din profitul net al societatii catre actionari. Multa lume, probabil din cauza impozitului mai mare, nu dispunea plata dividendelor, care erau impozitate cu 16% pe lânga impozitul pe profit, tot de 16%. Sumele erau retinute ca sursa de finantare a activitatii intreprinderii. Este posibil, insa, ca multi dintre actionari sa opteze in continuare pentru dirijarea profitului ca sursa de finantare, nu pentru dividende », arata Dan Constantin Cozma – seful AJFP Bacau.

[/lock_content]

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri