25 aprilie 2024
EconomieCriza grâului. „Nu vom vinde la pret de nimic!”

Criza grâului. „Nu vom vinde la pret de nimic!”

Ploile din aceasta vara au avut efecte puternice asupra productiei de grâu: „Au intârziat recoltatul si au influentat negativ calitatea boabelor. Productia nu e cea pe care o scontam in luna iunie”, afirma Daniel Ciobanu, administrator Prodagras SRL, presedinte al Asociatiei Judetene a Producatorilor Agricoli (AJPA) Bacau.

Tot din cauza valului de ploi, nu au putut fi stapânite bolile. „Unii colegi au obtinut 5.500 kg/ha, altii doar 3.000. Dar, recoltatul inca nu s-a incheiat, mai sunt vreo patru-cinci zile”, declara ing. Ciobanu. Agricultorii care au suprafete mici si nu au efectuat tratamente au obtinut sub 2.800 – 3.000 kg/ha.

Anul acesta, producatorii sunt hotarâti sa stocheze grâul in depozit si sa nu vânda pe sume care nu acopera cheltuielile: „Luam exemplul fermierilor din Europa. In Franta, au cheltuit 160-170 de euro/to si nu vor sa iasa in pierdere. Si cei din Germania au anuntat ca nu vor vinde productia.”



Ing. Laurentiu Baciu, administrator al Romagria SRL si presedinte al LAPAR. El nu este sigur ca strategia va reusi: „Fermierii care au spatii de depozitare sunt hotarâti sa nu vânda, cei care nu au spatii nu prea sunt hotarâti. Ce sa faca omul? Vinde grâul pe nimic!”

„Ceva se intâmpla pe piata!”

Asadar, producatorii, mai ales cei mici, vor fi la cheremul angrosistilor. Exista si alte presiuni in piata, unele bazate pe zvonuri, altele pe informatii veridice. De exemplu, derogarea data Ucrainei de a vinde grâu in UE, care ii dezavantajeaza pe fermierii români.

„Primii din UE suntem noi, arata presedintele AJPA. De altfel, societatile de panificatie din judetul Bacau s-au mai aprovizionat din Ucraina.”

In 2014, productia a scazut cu 30 la suta, iar costurile – care inseamna motorina, seminte, insecticide, pesticide etc. – au crescut cu 22 la suta. Si pretul a evoluat intr-un mod nefast: in 2013, a scazut cu 30 la suta, iar anul acesta cu inca 15-20 la suta. Saptamâna trecuta era de 58 de bani/kg, acum a crescut la 63-65 de bani, insa abia de la 70 de bani/kg in sus ar fi un pret bun.

„Ceva se intâmpla pe piata”, sustin fermierii, „E specula, ce mai!”, informatiile speculative urmarind prabusirea pretului. „Noi mizam pe faptul ca productia e mica, iar cererea va fi mare, declara Daniel Ciobanu. Oricum, nu vom vinde la preturi de nimic! Am invatat din lectia anului 2013. Vânzând in pierdere, nu recuperezi asa usor.”

„Sunt foarte dezamagit. La cheltuielile pe care le-am facut, productia nu a raspuns corespunzaor, iar ploile mi-au mai luat 2 tone/ha.”
Laurentiu Baciu, presedinte LAPAR

„Recoltatul nu s-a incheiat, mai dureaza patru-cinci zile, dar sunt suprafete de care nu te poti apropia. Balteste apa si poti recolta abia de la ora 13, iar seara cade roua devreme. “
Daniel Ciobanu, presedinte AJPA Bacau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri