19 aprilie 2024
ActualitateCriza de vaccin antihepatic B pentru nou-nascuti

Criza de vaccin antihepatic B pentru nou-nascuti

Criza nationala de vaccin antihepatic B pentru nou-nascuti a afectat si judetul nostru. Sute de bebelusi au fost externati din maternitatile bacauane fara sa li se administreze acest vaccin. „Sunt 450 de copii restanti. Este vorba despre un vaccin care se administreaza prin programele nationale de imunizare. Vaccinul lipseste de mai mult timp, insa avem asigurari ca situatia va fi remediata cât mai repede de catre Ministerul Sanatatii”, a confirmat si Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau.

Epidemiologii spun ca acest vaccin trebuie facut in 24 de ore de la nastere. Medicii specialisti atrag atentia ca, fara aceasta imunizare, pot sa apara mai multe complicatii, in cazul in care virusul hepatic B se combina cu virusul hepatic A (care se transmite foarte usor prin nespalarea mâinilor si consumul de apa contaminata).

„Este, totusI, un vaccin care se face la cerere, nu este obligatoriu. Important este, insa, ca in toata aceasta problema sa reintre si medicul de familie, care trebuie sa se implice si in tot ce inseamna supravegherea gravidei, a copilului nou-nascut. Oricum, este un vaccin care poate fi administrat si ulterior prin reteaua medicilor de familie. Riscul de a contacta hepatita B este minor, totusi. Oricum, sunt multe mame care refuza sa faca acest vaccin”, a explicat si dr. Vladimir Corneliac, medic primar de obstetrica-ginecologie in Maternitatea Bacau.



Judetul nostru s-a confruntat cu o criza acuta si de vaccin BCG antituberculoza, insa aceasta a fost deblocata la sfârsitul saptamânii trecute când DSP Bacau a primit 16.000 de doze pentru imunizarea acestei boli. Au fost deja recuperati 400 de bebelusi care nu au fost vaccinati BCG in ultima luna. Dintr-o singura doza, pot fi imunizati impotriva tuberculozei 20 de copii.

„Aceste doua vaccinuri, antihepatita B si antituberculoza BCG, trebuie administrate la iesirea din maternitate. Insa, atunci când ajung in teritoriu, nou-nascutii sunt luati si in evidenta noastra, a medicilor de familie, iar acolo unde este cazul administram noi vaccinurile. Noi am catagrafiat doar copiii care nu au primit aceste vaccinuri si am trimis toate datele la DSP cu promisiunea ca toata aceasta criza va fi deblocata acum, la inceputul lunii septembrie. Orice vaccin administrat prin programele de sanatate nationale este bine sa fie facut.”
dr. Catalin Andriescu, presedintele medicilor de familie din judetul Bacau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri