24 aprilie 2024
EconomieCriza a injumatatit chiriile spatiilor comerciale

Criza a injumatatit chiriile spatiilor comerciale

Piata spatiilor comerciale a fost lovita greu de criza financiara. Dupa 2009, multe spatii au ramas goale, fiindca vânzarile s-au prabusit, iar chiriile au ramas initial la un nivel nejutificat de mare.

Dupa patru ani de strâns cureaua, specialistii in imobiliare spun ca piata da semne timide de renastere. Principalul semnal in acest sens este dat de chirii, pe care proprietarii le-au ajustat pâna au ajuns si la jumatate din valoarea de acum patru ani.
De exemplu, in anii 2007-2008, chiriile erau de 40-50 euro/mp in zona Marasesti, iar acum au scazut la 20-25 euro/mp; in zona Mihai Viteazul – 9 Mai, chiriile au scazut de la 25-28 euro/mp la 15-16 euro/mp. In sudul orasului, la URA, spatiile comerciale cu suprafete mari se inchiriaza cu 3 euro pe metrul patrat.
Pe anamblu, o scadere medie de circa 45-50%.

Recordul chiriilor in Bacau



Zilele trecute s-a inregistrat un record absolut al ultimilor ani de criza, in privinta chiriei platite pe un spatiu comercial. Este vorba despre spatiul in care a functionat Agentia Tarom, de pe strada Nicolae Balcescu, scos la licitatie si adjudecat pentru pretul de 40 euro/mp. In total, spatiul are 140 mp, astfel ca noul chirias va achita lunar 5.600 de euro plus tva. Noul chirias este Compania Ropharma, astfel ca este de asteptat ca sa se deschida acolo o noua farmacie, chiar daca in imediata vecinatate mai exista doua unitati similare, dintre care Farmacia 1 apartine tot Ropharma. De altfel, dupa cum spune Florin Popovici, managerul Companiei imobiliare Apollon, farmaciile ce tin de marile lanturi, precum si dealerii de telefonie mobila sunt acum cei mai potenti financiar si fideli clienti ai inchirierilor.

Tendintele pietei

Atragerea chiriasilor presupune câteva trucuri si stimulente: chirii în trepte, chirii procentuale din vânzări, amenajari pe cheltuiala proprietarului, un numar de chirii gratuite la începutul derularii contractului. Retailerii se îndreapta insa catre malluri, unde costurile sunt mai mici, iar traficul mai mare. “Un luru e cert: piata imobiliara nu este moarta, piata reinvie, iar preturile se reasaza la un nivel real. Spatiile ramase libere vor fi inchiriate doar daca si proprietarii sunt flexibili si mai lasa la pret”, a spus Florin Popovici. Insa atâta vreme cât puterea de cumpărare va fi redusa, e greu de discutat despre o adevarata revenire a pietei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri