25 aprilie 2024
Interviu"Crezul meu sunt copiii si cantecul"

“Crezul meu sunt copiii si cantecul”

Interviu cu Maria SALARU, interpret de muzica populara, presedinte al Fundatiei „Floricica“

– Eu am stiut, ca multi fani ai dumneavoastra, ca sunteti din Bacau. De multi ani sunteti prezenta cu inima, sufletul, talentul si harul primite de la Dumnezeu in viata noastra, daruindu-ne mereu boabe de roua in clipe magice ale existentei noastre…
– Ma bucur pentru afirmatiile dumneavoastra, insa o spun mereu spectatorilor mei ca vin din Nord, din Delenii Iasilor, eu m-am desprins din stejarii din marginea Dumbravei de acolo si, ca o ghinda, m-am rostogolit in Bacau si am prins aici radacini. Toata lumea stie ca o vreme, un viers din viata mea l-am trait in Sascut, mai precis 16 ani. A fost un cântec, a fost o doina, a fost un cântec de jale, a fost o primavara. Am fost apropiata de cântec de când ma stiu, pe aripile lui mi-am luat eu zborul. 10 ani la Sascut nu am mai cântat, deoarece aveam copii mici si ei aveau nevoie, ca orice copil, de mama. Insa dragostea de cântat nu a disparut si atunci am gândit ca pot sa imi indeplinesc visul prin copii. Am adunat in jurul meu copii din Sascut, din Pancesti, Sascut Târg, Beresti, Sascut Sat, din alte sate, pe care i-am leganat in bratele cântecului popular, le-am insuflat dragostea pentru traditii, pentru costumul popular. Asa a luat fiinta Grupul FLORICICA. Au trecut 20 de ani de la prima noastra reprezentatie publica, de Florii, la Biserica din Schineni, cu cântari pascale.

De la Floricica la Ingerasii



– Am trecut foarte repede peste 20 de ani. Ce s-a intâmplat, totusi, in acesti ani?
– Da. Am plecat de la 5-6 copii si am ajuns sa lucrez pâna astazi cu peste 100 de copii, si mari si mici. A luat fiinta apoi Asociatia Culturala FLORICICA, in cadrul careia functioneaza, pe criterii de vârsta si voce grupurile despre care va vorbeam: Floricica, Boboceii, Flacaii si Ingerasii, asociatie care organizeaza anual si Festivalul “Bobocel de la Bacau”, despre care bacauanii stiu deja. Debutul nostru a fost de bun augur, de aceea cred ca am avut si reusite, ne-am indeplinit impreuna gândul. Am realizat cu acest grup cinci albume video, doua albume audio, am iesit in lume in numeroase emisiuni televizate, de radio, in spectacole, unde am fost apreciati. A fost un efort extraordinar, si fizic, si intelectual, dar nu trebuie sa-l uitam pe cel financiar. Noi nu avem o finantare, decât pentru Festival, care, in acest an nu se mai tine, tot din lipsa de bani, mai beneficiem de alte contributii benevole ale sponsorilor, ale parintilor acestor copii. Fara ei nu am fi realizat nimic si imi fac o datorie de onoare prin a le multumi.
– Am acum in fata noul album “Lacrimile lui Iisus”, care va iesi pe piata de Florii, inaintea Sarbatorilor Pascale.
– Ca o incununare a tuturor eforturilor noastre de 20 de ani, a muncii copiilor, a parintilor, a colaboratorilor, a Casei de discuri Trinitas, a Patriarhiei Române, ceea ce da albumului, sunt sigura, girul calitatii, albumul poate fi ascultat de catre toti cei interesati incepând din aceasta saptamâna. Inregistrarile s-au facut in studioul nostru, al Asociatiei “Floricica”. Si vreau sa va spun ca fara ajutorul Trustului Media DESTEPTAREA acest lucru nu ar fi fost posibil, mai mult albumul va fi distribuit prin reteaua de difuzare presa a Trustului. Eu cred ca nicio osteneala nu este mai de folos ca aceea de a transmite copiilor, generatiilor viitoare tezaurul folcloric românesc, traditiile, portul. Acum toata activitatea se desfasoara in Bacau, insa am copii din tot judetul, din Livezi, din Izvorul Berheciului, din Comanesti, Magiresti, Buhusi. Acum avem performanti 42, restul sunt in formare, in pregatire, parte dintre ei sunt elevi ai Scolii Populare de Arta, pentru ca este partenerul meu de nadejde, unde imi si desfasor activitatea ca profesor de canto popular.

Primaria Bacau cânta dupa ureche

– Cum faceti promovarea acestor copii, a grupurilor pe care le conduceti?
– Cum va spuneam, organizam in fiecare an un festival, m-am zbatut sa ajungem la televiziunile nationale, la Radio, am o emisiune saptamânala la Radio Iasi, prin spectacole. Insa, sa stiti, ca nu toate autoritatile locale sunt interesate de acest lucru. Când am solicitat un sprijin din partea Consiliului Judetean mi s-a spus ca am copii numai din municipiul Bacau, ceea ce nu este adevarat, la municipiu am apelat de mai multe ori, insa am gasit poarta inchisa. Am sa va dau un exemplu: acum, in preajma Pastelui, am solicitat la Primarie sa ni se dea pentru un spectacol Teatrul de Vara. Am sunat, am vorbit cu persoana care raspunde de aceasta activitate, mi-a promis, apoi nu a mai raspuns la telefon. Teatrul de Vara este renovat, este al bacauanilor, noi organizam fara bani un spectacol pentru publicul bacauan. Nu a fost sa fie, nu stiu motivele, insa este pacat. Ar fi fost o rasplata pentru toti copiii, de la Ingerasii, Boboceii, Floricica, Flacaii, pentru parintii lor. Ar fi fost o incântare.
– Artistul are nevoie de public, de spatiu pentru a-si manifesta talentul. Rar vezi un spectacol de folclor autentic in Bacau…
– Este o intrebare si o observatie buna. Este destul de greu in Bacau. Am propus Primariei Bacau infiintarea unei orchestre proprii, a municipiului. Nu am primit niciun raspuns. Cât ar costa? Asa cum se dau bani pe tot felul de proiecte pe care nu-i caderea mea sa le discut, am convingerea ca in urma acestei initiative am avea toti de câstigat. Ne-am pastra lautarii, care altfel pleaca, am acoperi necesarul local cu ocazia unor manifestari ale orasului, tinerii ar avea unde sa se manifeste. Unde sa o faca? Cu ce? De unde bani? De ce credeti ca in Botosani, in Suceava, in Vrancea, Iasi, in Bihor, Oltenia mai ales, apar noi valori, noi talente. Au orchestre, au spatii, au manifestari. Si la noi sunt talente, si la noi sunt artisti, dar nu-i vede si nu-i aude nimei. Stiti cât costa sa scoti astazi un album? Peste 100 de milioane de lei o matrita de album. Ma gândeam si am propus Trustului dumneavoastra alocarea si la Radio Alfa zilnic, saptamânal, o lingurita de folclor. Poate n-ar fi in zadar aceasta investitie. Si avem comori extraordinare, dar si interpreti valorosi, insa necunoscuti marelui public. Nu-i pacat? Eu ii multumesc lui Dumnezeu pentru ce mi-a dat, a fost mult sau putin, doar spectatorii si iubitorii de folclor pot spune. Crezul meu sunt copiii si cântecul, in aceste doua valori cred ca in Dumnezeu. Cântecul este peren si perenitatea este asigurata de copii, care vor duce la nemurire traditia româneasca.

Boabe din trairile mele sufletesti

– Ce se intâmpla cu acesti copii dupa ce trec prin mâinile dumneavoastra, dupa ce depasesc vârsta?
– Cei talentati, inzestrati, dar si cu putin noroc pot continua pe cont propriu sa cânte, sa se afilieze pe lânga un ansamblu. Exemple sunt Georgiana Paduraru, Ioana Munteanu, Tudor Atomii care s-au desprins de FLORICICA si au o cariera frumoasa cu Ansamblul “Busuiocul” sau alte grupuri. Sigur, va spun ca dorinta mea nu este de a scoate neaparat vedete, nici nu exclud aceasta posibilitate, insa eu vreau in primul rând ca traditiile noastre sa ramâna, sa strabata timpul si copiii sunt cei care pot face acest lucru. Ati vazut, ati ascultat un copil de cinci ani, de 10 ani interperetând o doina, un cântec popular cu mesaj? Este extraordinar sa le vezi costumele, facute cu mari eforturi de parinti, sa-i asculti. Este cea mai mare rasplata pe care viata mi-a dat-o. Ar trebui sa-i ascultati pe Mitica Paduraru de la Izvorul Berheciului, pe Nicoleta Lela, descoperita de mine, un talent extraordinar tot din Iz. Berheciului, pe Ionel Chelaru din Bacau.
– Vorbiti foarte frumos despre copii, insa vorbiti foarte putin de Maria Salaru, interpreta indragita a cântecului popular din zona Moldovei…
– Maria Salaru se identifica cu activitatea sa. Inima mea este acaparata de copii. Exista o intâmplare nefericita din viata mea, care m-a facut sa ma apropii foarte tare de copii. Este vorba de pierderea unui copil. S-a intâmplat acum 12 ani, iar venirea mea in Bacau nu a fost intâmplatoare, de atunci am cutreierat gradinitile din Bacau si din alte localitati pentru a descoperi copii talentati si a-i atrage catre melosul popular. Maria Salaru a debutat acum 30 de ani, la Festivalul Toamna Muzicala Bacauana. Am fost descoperita de maestrul George Sârbu, cu o melodie preluata de la o mare pastratoare a folclorului nostru traditional Maria Gaina, matusa Maria din Deleni. Patru ani am colaborat cu Orchestra Plaiurile Bistritei. M-am dus la Sascut si timp de 10 ani am intrerupt activitatea artistica. Am revenit pe scena o data cu Floricica, cu copiii mei, intâi la Sascut, apoi in Bacau, la Clubul Elevilor, iar dupa cinci ani am ajuns la Scoala Populara de Arta, unde activez si acum. Toate proiectele mele au fost indeplinite, unele chiar daca mai târziu, cum a fost acest album “Lacrimile lui Iisus”, care cuprinde cântari pascale si pricesne. Este cadoul nostru de Paste pentru toti iubitorii de folclor si muzica religioasa. Eu am pastrat metafora, mesajul, am adus in fata publicului doina, balada, natura si viata oamenilor, costumul popular autentic si prin toate acestea comunicarea cu Dumnezeu, cu Divinitatea. Am in repertoriu peste 100 de cântece, toate sunt trecute prin filtrul simtirii mele, a sufletului meu, toate sunt facute de mine si au fiecare o boaba din trairile mele sufletesti.
– Ne cântati o strofa dintr-un cântec de pe albumul “Lacrimile lui Iisus”?
– Da. Cu mare placere.
Ridica azi române tu fruntea din pamânt / Si-nalta o rugaciune spre cer la Domnul Sfânt / Sa ne adunam cu totii, la bine si la greu / Sa fim la locul nostru lasat de Dumnezeu / Nu ne mai lasa Doamne sa pribegim prin lume / Vrem sa muncim acasa pentru sfintita pâine.

Lacrimile lui Iisus

Albumul cuprinde 16 cântari pascale si priscene, interpretate de Maria Salaru (3), grupurile Floricica, Boboceii, Flacaii, dar si de grupurile reunite ale Asociatiei “Floricica”. Sunt melodii care se cânta in preajma Floriilor, a Pastelui, dar si despre Inviere. Duminica la Florii, Rugaciune, Doamne-ajuta-ma sa cresc!, Inveseliti-va crestini! E ziua Invierii, Hristos a Inviat! sunt doar câteva dintre titlurile cântarilor de pe acest album. Aranjamentul muzical a fost facut de Aurel Ursinschi, de la Filarmonica din Bacau.
Albumul se gaseste in reteaua de difuzare presa a Trustului Media DESTEPTAREA, incepând de vineri, 26 martie 2010.

Gheorghe Baltatescu
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri