28 martie 2024
ActualitateCresc salariile în Învățământ și Sănătate

Cresc salariile în Învățământ și Sănătate

Vești bune pentru bugetari și pentru pensionari. Cresc salariile, pensiile mici nu se mai impozitează, iar promisiunile de la București par a deveni realitate. În Învățământ și Sănătate e cert: lefurile vor crește cu 15%. Sindicaliștii spun că e o bătălie câștigată.

De la Sindicatul Liber al Învățământului (SLI) a venit și certificarea. „În 21 sau 22 decembrie a apărut, în Monitorul Oficial, Legea de aprobare și modificare a OUG 20, lege prin care urma să crească salariile în Învățământ, cu 15%, în medie, începând cu data de 1 ianuarie 2017, iar personalul nedidactic să fie transformat în personal auxiliar specific.

Desigur, această lege este produsul unui demers susținut de Federația Sindicatului Liber din Învățământ încă din vara lui 2016. Cu toate că vorbim de o creștere medie în procent de 15%, nu putem spune, nici pe departe, că este suficient și mulțumitor, mai ales dacă dorim să comparăm anul 2016 cu 2015, an în care am avut o creștere salarială de aproximativ 20%”, ne-a declarat prof. Adrian Purcaru, președintele SLI Bacău.



Se pare totuși că din OUG 99/ 22 dec 2016, privind salarizarea din 2017, reiese faptul că nu poate fi aplicată această mărire, întrucât din textul ordonanței se observă, mai spun sindicaliștii, că în lunile ianuarie -februarie se păstrează salariul la nivelul celui din 31 decembrie 2016.

„Asta dovedește, o dată în plus, că Guvernul Cioloș nu a dat doi bani pe educație. FSLI a făcut deja demersurile necesare, și cel mai probabil mărirea urmează să fie operată cu 1 februarie 2017. Pe această cale doresc să subliniez neseriozitatea fostului Guvern și, în special, neseriozitatea ministrului Educației, care după ce a acceptat să semneze Contractul Colectiv de Muncă nu a trimis acest contract semnat și la Ministerul Muncii.

Cel mai probabil va trebui să negociem din nou acest contract, de această dată cu noul ministru”, a mai spus președintele Purcaru. Ținta FSLI pentru anul 2017 este aceea de a termina anul cu o mărire totală de 30% a salariilor din Învățământ.

Mai mulţi bani şi pentru halatele albe

Anul 2017 vine cu salarii mai mari în medie cu 15% şi pentru cei din sănătate, după ce s-a decis ca sporurile şi alte drepturi salariale specifice activităţii lor să se calculeze la salariul din 2016 şi nu la cel din 2009, aşa cum era până acum. Ei ar trebui să simtă aceste majorări la leafa de luna aceasta, pentru că măririle s-au aplicat de la 1 decembrie 2016. Dar pentru a obţine aceste drepturi şi pentru a rezolva şi problema inechităţilor salariale, sindicaliştii s-au zbătut luni în şir, au protestat în faţa ministerelor importante din Bucureşti şi s-au arătat mai hotărâţi ca oricând să intre în grevă generală.

„Sindicatul a fost cel care a luptat încă din luna aprilie pentru înlăturarea inechităţilor din sistemul sanitar. Ca urmare a acestor activităţi a apărut Ordonanţa 20, dar în care nu s-au regăsit şi personalul TESA, funcţionarii din Direcțiile de Sănătate Publică şi din asistenţa socială. Din acest moment a început activitatea sindicală, am apelat la sprijin politic, pe care l-am şi obţinut, Ordonanţa a fost amendată în Parlament, modificată şi în final declarată constituţională. Personalul care iniţial fusese exclus din ordonanţă a fost inclus şi suplimentar s-a obţinut şi o creştere salarială”, a declarat Aurel Creţu, liderul Sanitas – Filiala Bacău.

În ceea ce-i priveşte pe angajaţii din Spitalul Judeţean Bacău, ei sunt şi mai norocoşi pentru că primesc încă din decembrie bonuri de masă la valoarea maximă de 15 lei, eforturile făcute de managementul instituţiei pentru a ridica plafonul tichetului fiind destul de mari.

Roxana Neagu
Geta Panaite

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri