26 aprilie 2024
Magazin„Voi curăța Bacăul de MAFIA Stavarache – Luchian – PNL”

„Voi curăța Bacăul de MAFIA Stavarache – Luchian – PNL”

– spune Cosmin Necula, candidatul PSD la funcția de primar al Bacăului

Într-un interviu acordat cotidianului Deșteptarea, candidatul PSD la funcția de primar al municipiului Bacău, deputatul Cosmin Necula, lansează un atac dur la adresa administrației PNL, aflată la conducerea orașului de 3 mandate. Necula acuză corupția endemică ce domină administrația municipiului Bacău, arătând că aproape toți liderii PNL au dosare penale și că orașul are nevoie urgentă de o SCHIMBARE de proporții. „Dezastrul în care se află Bacăul li se datorează în totalitate”, afirmă Necula cu referire la tripleta Romeo Stavarache – Dragoș Luchian – PNL.

Deșteptarea: Domnule deputat Necula, campania electorală a ajuns la jumătate. Urmează „repriza a doua” cum se spune în fotbal. Cum apreciați derularea campaniei și ce credeți că va urma?



Eu cred că trebuie să știm de la ce am pornit în această campanie, care sunt datele problemei. Datele problemei spun că de 12 ani, din 2004, PNL conduce municipiul Bacău, prin primarul Romeo Stavarache. Din cei 12 ani, 8 ani – adică intervalul 2008-2016 – PNL a deținut majoritate de sine stătătoare în Consiliul Local. Practic, au fost ei între ei. Au avut orașul pe mână 12 ani; resursele au fost la cheremul lor. Cei din PNL nu se mai pot sustrage acum din fața răspunderii, a responsabilității. Caută în zadar vinovați prin alte partide. Inventează povești, lansează fumigene în spațiul public. Realitatea e că dezastrul în care se află astăzi Bacăul li se datorează în totalitate.
„Au avut orașul pe mână 12 ani; resursele au fost la cheremul lor. Cei din PNL nu se mai pot sustrage acum din fața răspunderii, a responsabilității”
Dacă ar fi fost mânați de bune intenții, orașul Bacău nu ar fi devenit un pol al corupției la nivel național. Ei au folosit, în schimb, puterea politică, majoritatea din Consiliul Local și executivul Primăriei pentru a prădui în stânga și-n dreapta, pentru a-și clădi afaceri pe bani publici. Candidatul lor, senatorul Dragoș Luchian, a fost parte a acestei administrații corupte. A fost viceprimarul lui Stavarache între 2008 și 2012.
Trebuie să ne amintim că în mandatul de viceprimar al lui Luchian, corupția lui Stavarache a înflorit, s-a copt. Atunci a apărut șpaga de 50 la sută pe stâlpul de iluminat public, cu care cei doi ne-au făcut cunoscuți în toată țara. Tot atunci, CET a fost transformată în pușculița PNL. Au furat cu CET-ul, până l-au golit de bani și a intrat în faliment cu datorii de 45 milioane euro. Au furat cu fotbalul, prin sponsorizarea unei asociații de partid a cărei singură menire era de a sifona bugetul local și de a duce banii înspre campaniile PNL. Asociația inculpatului Liviu Goian, Sport Club Bacău. Și-au tras comisioane din șantierul de la Spitalul Municipal și de 10 ani a rămas tot șantier.
Ce a făcut viceprimarul Luchian în fața acestei explozii de corupție? S-a complăcut, a trăit bine mersi cu ea și, în final, și-a „trântit” un bloc în centrul orașului, construit în condiții mai mult decât dubioase, asta ca să fiu blând.

Sugerați că fostul viceprimar Luchian a fost un om de nădejde al primarului Stavarache, că ar fi făcut totul orbește, ținând cont doar de ordinele primite?

Asta s-a întâmplat, de fapt. Mentalitatea de executant este păguboasă pentru acest oraș. Vă dau două exemple concrete: procesul privind dreptul de proprietate al terenului de la Transport Public, respectiv preluarea haldei de fosfogips de la Amurco în proprietatea municipiului Bacău. În ambele cazuri, cu mâna și consimțământul viceprimarului Luchian, s-au comis abuzuri incalificabile, cu consecințe catastrofale pentru băcăuani. Semnând actele amintite, acest om a girat cu propria mână și conștiință corupția administrației Stavarache – PNL. S-a confundat, până la urmă, cu ea devenind parte din angrenajul penal prin care Stavarache și-a înfăptuit corupția. A acceptat să fie o unealtă în mâna lui Stavarache.

„Luchian a girat cu propria mână și conștiință corupția administrației Stavarache – PNL. A acceptat să fie o unealtă în mâna lui Stavarache. Vedeți cazul terenului de la Transport Public sau preluarea muntelui radioactiv de la Amurco”

Procesul pentru terenul de la Transport Public a fost pierdut în final de Primărie, iar următoarea administrație locală va fi pusă în situația de a despăgubi societatea în cauză pentru foloasele nerealizate ca urmare a anulării unui contract de vânzare-cumpărare pe respectivul teren; în al doilea caz, al haldei de fosfogips, la inițiativa lui Luchian, cu Stavarache pe post de păpușar șef, municipiul Bacău a preluat fără nicio condiție prealabilă muntele radioactiv de la Amurco, iar astăzi avem o imensă problemă de mediu ce apasă pe umerii orașului, deși era obligația grupului InterAgro să o rezolve – ecologizarea respectivei halde. Cazul a dobândit o notorietate națională, a apărut și la PRO TV. Iată două exemple clare în care sluga Luchian, într-o sfidare totală a legii și a băcăuanilor, la ordinul penalului Stavarache, și-a bătut joc de acest oraș și de cetățenii lui.
Se pune problema dacă un executant poate fi un bun primar. Eu cred că nu. Revin și spun că singura realizare a viceprimarului Luchian, locotenentul primarului corupt Romeo Stavarache, este propriul său bloc, construit la un preț nejustificat de mic, sub nivelul pieței, doar 200.000 de euro, de către Fabroma, firma care renova Teatrul de Vară. Această firmă câștigase lucrarea în urma unei licitații organizate la Primărie chiar de viceprimarul Luchian. El a centrat, el a dat cu capul! Un oraș ca Bacăul nu poate fi condus de oameni cu mentalitate de subordonați, care își folosesc funcțiile administrative pentru dezvoltarea propriilor afaceri și promovarea propriilor interese.

Folosiți, relativ frecvent, sintagma „penalii din PNL”. La cine sau la ce vă referiți, concret, când faceți o astfel de afirmație?

Afirmațiile sau aprecierile pe care le fac nu sunt nici invenții, nici declarații politicianiste. Ele se bazează pe o realitate verificabilă până în cel mai mic detaliu. Dacă veți căuta în presa locală sau în cea națională, veți descoperi că aproape toți membrii din conducerea PNL Bacău, în frunte cu Romeo Stavarache, au dosare penale. Unii dintre ei și-au ispășit pedepsele, alții se pregătesc de pușcărie. Unii au fost trimiși recent în judecată, cum e cazul fostului viceprimar Mihai Șuștac, alții fac obiectul unor cercetări aflate în derulare. Ca o remarcă, penalul Șuștac a fost instalat recent într-o funcție la Compania de Apă de Dragoș Luchian, candidatul cu „transparența” din PNL. În acest partid, corupții sunt între ei, se ajută, se susțin.
Nume precum Romeo Stavarache, Marius Stănilă, Liviu Goian, Liviu Cenușă, Constantin Apostol, Lucian Ciubotaru, Cristian Cojocaru, Liviu Scarlat, Mihai Șuștac, Gabriela Mazilu, Ionuț Tomescu, Nicolae Olaru sau Gabriel Stănică Lupu reprezintă doar o mică parte din corupția instituționalizată pe care PNL a clădit-o, timp de peste un deceniu, în orașul Bacău. Toți au dosare penale și sunt legați de un numitor comun: calitatea de membri ai PNL, chiar de conducători ai organizației sau de persoane aflate în anturajul acestui partid. Avem de-a face cu un mare „lot PNL” de pușcăriabili. În timp ce Bacăul a cunoscut o decădere accentuată, concretizată inclusiv prin plecarea a 50.000 de oameni din oraș, afacerile lor au crescut de la an la an, mulțumită sistemului corupt construit, în 12 ani, de acest partid.
(Cu foarte puține excepții, nu mai puțin controversate, aproape toată conducerea acestei organizații face obiectul unor anchete judiciare. Asta spune multe, în opinia mea, despre putreziciunea care domnește în PNL Bacău, dar și despre disperarea cu care unii dintre penalii din PNL se manifestă în spațiul public, pe rețelele de socializare. Ei știu că de ce le este frică nu vor scăpa!)
Ați intrat în cursa electorală cu o echipă tânără de candidați, mulți dintre ei fără o experiență politică vastă. Cum se „împacă” ei cu mediul politic, cu rigorile unei campanii cu o miză atât de importantă?
Mă despart, fundamental, de principalii mei contracandidați la capitolul integritate. Eu nu am schelete în dulap.

Nici eu, nici familia mea nu am făcut afaceri cu statul, nu am devalizat bugete publice, nu am făcut evaziune fiscală și nu am aranjat licitații ca alții care cer acum votul băcăuanilor, unii pentru a patra oară.

Țin foarte mult la acest aspect, pentru că băcăuanii trebuie să fie în cunoștință de cauză când pun ștampila pe un candidat sau altul. Trebuie să știe ce votează. Am fost atent la cerința societății civile, de reînnoire a clasei politice, de schimbare, mai ales după tragedia din clubul Colectiv. Începând din 2013, când am preluat conducerea organizației municipale a PSD, mi-am format o echipă pornind de la criteriul integrității. Am lângă mine oameni onești, pregătiți în domeniile în care activează, cu realizări în carierele lor. Nu au făcut politică, se află la primele candidaturi pentru Consiliul Local.
„Nici eu, nici familia mea nu am făcut afaceri cu statul, nu am devalizat bugete publice, nu am făcut evaziune fiscală și nu am aranjat licitații ca alții care cer acum votul băcăuanilor, unii pentru a patra oară”
Am urmărit îndeaproape acest obiectiv și cred că administrația locală băcăuană are nevoie de un suflu nou, de sânge proaspăt la nivelul conducerii sale, dar și în forul deliberativ local. Mă angajez ca, împreună cu echipa mea, să curăț Bacăul de mafia Stavarache – Luchian – PNL, mafie care s-a înstăpânit peste resursele, tot mai puține, ale acestui oraș. E vital să scăpăm de corupție, să-i îndepărtăm pe hoți, pe oamenii pătați de la conducerea orașului. Lor le este frică pentru că atunci când voi ajunge în Primărie, voi vedea hârtiile lor, combinațiile lor. (Trebuie să schimbăm imaginea Bacăului de pol al corupției, să venim cu oameni credibili, cu oameni curați. Le promit tuturor că vom face curăța de corupție administrația locală cu cele 21.000 de mături pe care baronul PNL Lucian Ciubotaru le-a vândut municipalității acum câțiva ani. Sigur au mai rămas, la cât de multe au fost).

Ați amintit de candidați care cer votul a patra oară. Cum apreciați această nouă candidatură a primarului Stavarache? A fost primar 3 mandate, acum are probleme cu legea…

Stavarache are zilele numărate din punct de vedere politic. Îl ajung din urmă sentințele penale; alte dosare se află în lucru. Se iluzionează cu această nouă candidatură. Înainte să ceară votul băcăuanilor pentru un al patrulea mandat, Stavarache trebuie să explice votanților că în jumătate de an cariera sa politică se va încheia și că timpul său a trecut, a expirat. E inutil un vot acordat lui. E un vot irosit. Același Stavarache trebuie să ne explice cum, dintr-un luptător al anticorupției, în 2004, a devenit, în 2014, primarul care a brevetat șpaga de 50 la sută pe stâlpul de iluminat public. Probleme au și ceilalți contracandidați. Dacă ieșim din zona ipocriziei, le putem vedea cu ochiul liber pentru că aceste probleme sunt mari, semnificative.

„Stavarache are zilele numărate din punct de vedere politic. Îl ajung din urmă sentințele penale; alte dosare se află în lucru. E inutil un vot acordat lui. E un vot irosit”

Cât va costa, oare, construcția stadionului prezentat de candidatul Luchian în campanie? Tot 200 euro/mp ca blocul său subevaluat și ridicat în condiții dubioase? N-am auzit o lămurire clară pe subiectul blocului făcut de viceprimarul Luchian. El nu are argumente, ci doar declarații politice.
Fuga lui de acest subiect, dar și de alte teme – precum sifonarea bugetului local prin asociații sportive PNL sau preluarea muntelui radioactiv de la Amurco în proprietatea orașului Bacău – îmi demonstrează că fostul viceprimar Luchian are ceva de ascuns. Nu se simte confortabil în preajma adevărului, vrea să denatureze anumite realități, adeseori recurgând la jigniri grosolane aduse contracandidaților, dar și jurnaliștilor care scriu despre ele. Luchian are o memorie selectivă și a învățat să mintă ca părintele său politic, Stavarache. A uitat că a stat la aceeași masă cu corupția lui Stavarache și cu clientela politică ce face obiectul dosarelor penale de care vă vorbeam.
Un candidat vocal, chiar belicos, dar cu mari probleme de legalitate este Cristinel Manolache. Ajuns la al cincilea partid în carieră, traseistul Manolache a fost prins de Antifraudă și de Inspecția Fiscală, la începutul acestui an, cu evaziune fiscală de 214.000 lei, aproape 50.000 euro, constând în stocuri necontabilizate la pensiunea sa. Cei de la Finanțe spun că și-ar fi recunoscut prejudiciul. Eu spun că, înainte de a explica ce „revoluții” va face în Bacău, Cristinel Manolache să arate public chitanța de la ANAF că și-a plătit prejudiciul. Altfel, eu pot să cred că-și face campanie electorală cu banii din evaziunea fiscală, ceea ce este penal de-a dreptul! Conform declarației de avere, Manolache are o limuzină de lux Audi A8 și venituri lunare de doar 900 lei, pe ultimul an. Acum îmi dau seama de ce candidează la Primărie! Nu-i ajung banii să-și întrețină bolidul de lux.
„Stavarache, Luchian și Manolache joacă într-o scenetă politică de proastă factură. Este evident că sunt înțeleși între ei. Sunt trei frați pătați”

Toți trei, Stavarache, Luchian și Manolache joacă într-o scenetă politică de proastă factură. Este evident că sunt înțeleși între ei. Au pus la cale o obscură alianță a penalilor. Sunt trei frați pătați. Nu se critică, ba chiar cooperează în speranța că vor rămâne la butoane. (Manolache e și un monument de penibil, nu doar de ilegalitate. În Consiliul Local a interpretat 4 ani, de fațadă, partitura „Opoziției”, iar astăzi a devenit brelocul tandemului Stavarache – Luchian în speranța că, după negocieri, va ajunge viceprimar. El pentru asta se bate – funcția de viceprimar. Dacă ei trei sunt împotriva mea, eu sunt tot mai convins că mă aflu pe drumul cel bun.)
casetă

„Mediul de afaceri nu a găsit un partener în Primărie. Înclinația spre comision, o caracteristică a administrației Stavarache – Luchian – PNL”

Cum apreciați că a afectat flagelul corupției viețile băcăuanilor? Dar din perspectiva oamenilor de afaceri din oraș? Se știe că unii s-au erijat în denunțători, în diverse dosare penale…

Corupția ucide nu este doar un slogan! Mă întreb, oare câte vieți puteau fi salvate dacă aveam funcțional Spitalul Municipal? Am avut, în schimb, comisioane peste comisioane cu acest șantier care nu se mai termină. Oare de ce? Primăria a împrumutat zeci de milioane de euro pentru acest obiectiv, iar băcăuanii s-au ales doar cu promisiuni electorale de analize gratis. În fond, o jignire adusă cetățenilor care au fost desconsiderați de Stavarache și Luchian. Corupția administrației Stavarache – Luchian – PNL a făcut ca acest spital să nu fie gata nici după 10 ani de la demararea lucrărilor.
„Corupția ucide nu este doar un slogan! Mă întreb, oare câte vieți puteau fi salvate dacă aveam funcțional Spitalul Municipal? Am avut, în schimb, comisioane PNL cu acest șantier care nu se mai termină”
Nu e singurul exemplu. Tot despre corupție este vorba și la falimentul CET-ului. Mii de băcăuani branșați la sistemul public de termoficare au fost obligați să îndure frigul pe timp de iarnă. Căldura e dată cu porția și costă din ce în ce mai mult. Stadionul a ajuns o ruină, iar în cartierul CFR avem o groapă polivalentă inutilizabilă. Milioane de euro s-au scurs, din banii băcăuanilor, în aceste așa-zise obiective de investiții, comisionate de administrația PNL. Am suspiciunea că prin „parandărătul” de la șantierul sălii polivalente, tandemul Stavarache – Luchian și-a finanțat campania de la localele din 2012.
Corupție avem și în folosirea fondurilor europene. Nu e deloc o întâmplare că principalele proiecte de infrastructură, străzi și poduri, fac obiectul unor investigații derulate de DNA. Strada Miorița, strada Milcov, podul de la Narcisa sau cel de la Mărgineni au ajuns, toate, pe masa procurorilor anticorupție. Oare de ce? Băcăuanii suportă, cu stoicism, disconfortul creat de lucrările de infrastructură ce nu se mai încheie niciodată.
Imaginea corupției ce sufocă Bacăul i-a alungat din orașul nostru pe potențialii investitori. În acest moment, nu ne privește nimeni cu ochi buni. Sunt suficiente cazuri de investiții ajunse în alte orașe din Moldova, de exemplu fabrica de airbaguri de la Roman, care inițial trebuia construita în Bacău. Corupția endemică, înclinația spre comision, spre a băga mâna în buzunarul investitorului după foloase necuvenite este o caracteristică a administrației Stavarache – Luchian – PNL. Această practică păguboasă, falimentară, se află la originea avalanșei de dosare penale ce a cuprins PNL Bacău după 2014.
Mediul de afaceri băcăuan nu a găsit un partener în administrația PNL, ci multă ostilitate, chiar dușmănie. Aranjarea licitațiilor, distorsionarea concurenței, înțelegerile pe la spate pe borduri, pe asfalt, pe pavele au făcut ca doar anumite firme să obțină contracte de lucrări publice, în general firmele de casă ale PNL, firmele agreate. Mare parte nu sunt din Bacău. Administrația Stavarache – Luchian – PNL a reușit performanța de a dijmui blocul de 10 etaje de pe strada Făgăraș, care ar fi trebuit să fie al medicilor ce lucrează în Bacău. Spaga a avut valoarea unui etaj de bloc, 10 la sută. Consecințele acestor practici meschine le vedem cu ochii noștri: lipsa locurilor de muncă, industria construcțiilor este la pământ, lucrări de proastă calitate și bani tot mai mulți scoși din buzunarele băcăuanilor pentru repararea lucrărilor de mântuială, vezi cazul Milcov de exemplu.

PUBLICAT LA COMANDA PSD, CUI 21160002

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri