20 aprilie 2024
ActualitateCopilă de 14 ani, hărţuită pe Facebook

Copilă de 14 ani, hărţuită pe Facebook

Un bărbat de 48 de ani, din Bacău, a fost trimis în judecată, anul trecut, pentru săvârşirea infracţiunii de hărţuire.

Timp de un an şi jumătate (2014-2016), A.T.G ar fi trimis unei fete, de 14 ani, diferite mesaje pe Facebook şi Messenger, prin care acesta îi propunea să aibă o relaţie.

Copila s-a speriat când a văzut că bărbatul nu încetează şi le-a spus părinţilor. În cursul urmăririi penale, inculpatul a recunoscut parţial fapta. “În declaraţia dată în această fază a procesului penal, inculpatul a arătat că nu consideră că prin atitudinea sa a hărţuit-o pe aceasta.



Consideră nefondată acuzaţia ce i se aduce întrucât persoana vătămată avea la îndemână mijloace simple prin care putea bloca primirea oricărui mesaj nedorit”, explică anchetatorii.

Dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei Bacău, însă instanţa a dispus încetarea procesului întrucât victima a decis să-şi retragă plângerea. Astfel, bărbatul a scăpat de răspunderea penală. Pentru astfel de infracţiuni, legea prevede câteva luni de închisoare sau amendă.

Poţi depune plângere dacă eşti agasat

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, şi victimele urmărite sau agasate pot depune plângere penală. Dacă vechiul Cod Penal reglementa un singur tip de hărţuire, cea sexuală, noul Cod introduce şi hărţuirea ca infracţiune contra libertăţii persoanei. Astfel, puteţi face plângere împotriva celor care vă urmăresc sau vă sună nejustificat.

Potrivit legii, fapta este pedepsită cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă. Tot hărţuire este considerată şi efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează temere unei persoane. Limitele de pedeapsă scad în aceste cazuri, de la o lună la 3 luni închisoare sau doar amendă.

Plângerea prealabilă trebuie adresată Poliţiei sau Parchetului doar de către persoana vătămată sau prin mandatar şi trebuie introdusă în termen de 3 luni de la săvârşirea faptei. Când victima este un minor sau o persoană cu dizabilităţi, termenul de 3 luni curge de la data când reprezentantul său legal a aflat despre săvârşirea faptei.

Sfaturi de la poliţişti pentru a fi în siguranţă pe internet

Pentru a nu ajunge victime ale infractorilor din mediul online, poliţiştii băcăuani au mai multe recomandări pentru cei care petrec mult timp în faţa calculatorului. În primul rând vă sfătuiesc să nu le oferiţi celor cunoscuţi pe internet informaţii personale, cum ar fi: numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, adresa, şcoala la care învăţaţi sau locul de muncă şi nici fotografii personale.

Cel mai bine ar fi ca prietenii din mediul online să fie dintre cei pe care îi cunoașteți şi în realitate.

„Nu acceptați niciodată să vă întâlniți direct cu o persoană cunoscută pe Internet. Oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt şi astfel puteți deveni victima traficului de persoane sau a altor întâmplări tragice. Manifestați atenţie în utilizarea reţelelor de socializare.

Este de preferat să restricţionați accesul la acestea, astfel încât să poată fi vizualizate doar de către prieteni”, spune insp. pr. Gabriela Ciobanu, purtător de cuvânt la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău. În ceea ce-i priveşte pe copii, atunci când simt că ceva nu este în regulă când navighează pe internet, să le spună părinţilor tot ce se întâmplă şi să nu răspundă mesajelor venite de le necunoscuţi, care conţin cuvinte sau imagini nepotrivite.

Cătălina Chifu
Geta Panaite

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri