25 aprilie 2024
EconomieCopiii patroni

Copiii patroni

– in fiecare an, zeci de copii din Bacau sunt înregistrati ca actionari la firmele parintilor lor – cei mai multi au afaceri in sanatate, comert si hoteluri

In ultimii cinci ani, la Oficiul Registrului Comertului de pe lânga Tribunalul Bacau, zeci de minori au fost înregistrati ca asociati/actionari la firmele detinute de adulti. Astfel, daca la inceputul perioadei analizate, in evidentele ORC Bacau, figurau 8 actionari cu vârsta sub 18 ani la firmele ditinute de parintii lor, in prezent, la jumatatea anului, sunt 8 firme ai caror 14 actionari sunt tineri care nu au atins vârsta majoratului.

Vârful, de 19 actionari minori, a fost atins in 2013, anul de criza in care s-au petrecut numeroase evenimente controversate care nu prevedeau nimic bun. Gestul adultilor de a plasa afacerile pe numele copiilor lor ar putea fi explicat prin faptul ca parintii încearca sa-si puna la adapost afacerile de eventuale probleme.



Insa, nu putem exclude nici faptul ca, trecând actiunile pe numele copiilor, adultii vor sa-si învete copiii sa le urmeze pasii în afaceri. Mai exact, se pun bazele schimbului de generatii, mai ales ca realitatea a dovedit ca exista tot mai multi adolescenti cu spirit antreprenorial care îsi croiesc viitorul înca de pe acum. Prin urmare, monitorizati atent de parinti, in calitate de adminstratori, copiii învata sa se descurce singuri în jungla economica.

„In turismul din toata lumea, de exemplu, afacerile mici sunt ale bunicilor, preluate de copii si predate nepotilor. A devenit o traditie, afacerile sunt predate de parinti copiilor de generatii intregi. Si la noi, in cazul societatilor mici si mijlocii care au activitati in afara afacerilor cu statul, sa fiti convins ca minorii sunt implicati in firma parintilor in interesul nobil de a prelua bisnisul familiei. In schimb, altfel cred ca se pune problema in cazul celor care fac afaceri cu statul”, considera Marinel Mironeasa (foto), reprezentantul local al Uniunii Generale a Industriasilor din România UGIR – 1903, proprietar al unor afaceri in turism si prelucrarea lemnului.

In acest context, economistii estimeaza ca numarul minorilor cu spirit antreprenorial va creste substantial în anii urmatori, in conditiile unei dezvoltari a ofertei educationale dedicata celor mici. Deja, pe general, se observa o tendinta de crestere a activitatilor din sfera atelierelor de business dedicate copiilor, frecventate mai ales de adolescenti de 14-17 ani, considerate adevarate incubatoare de start-up-uri. Aici, micutii sunt stimulati sa îmbine placutul cu utilul, combinând creativitatea cu joaca de-a afacerile.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri