29 martie 2024
ActualitateCopiii din Bacioiu calca pe urmele bunicilor

Copiii din Bacioiu calca pe urmele bunicilor

Pâna in 1990, satul Bacioiu, comuna Corbasca, era renumit prin fanfara(le) care au dus faima satului peste tot in tara, dar si in marile capitale ale Europei. Muzicanti din tata in fiu, romii din Bacioiu erau nelipsiti de la evenimentele culturale dar si familiale de pe toate vaile din partea de sud-est a judetului Bacau, ajungând, la mai multe editii ale Festivalului “Cântarea României”, la faza pe tara. Nu era casa in care sa fie un muzicant, insa transformarile dramatice de dupa 1990 au lovit si in mica comunitate din Bacioiu, foarte multi sateni luând drumul strainatatii, astfel ca fanfara s-a desfiintat, pirzându-se si filonul care i-a facut celebri.

Practic, in sat nu a mai ramas nimeni care sa-i invete pe cei mici sa cânte, sa duca mai departe traditia, obiceiul de a cânta, inca de mici, cum se intâmpla cu ani in urma când, impreuna cu lingura, parintii le puneau si instrumentul in mâna.

De anul trecut, Asociatia pentru o Europa Unita Bacau (presedinte Irina Anghelina) a demarat, in parteneriat cu administratia locala a comunei Corbasca, proiectul “Renasterea traditiilor culturale rome – calea spre dezvoltarea armonioasa a comunitatii locale”, beneficiind de o finantare in cadrul mecanismului financiar SEE 2009-2014, prin programul Fondul ONG România, care are ca obiectiv principal reinfiintarea simbolului local “Fanfara de la Bacioiu”, cât si instruirea tinerilor muzicanti in vederea obtinerii unei minime culturi muzicale, dar si asigurarea promovarii “Fanfareai de la Bacioiu” pe internet si mass media. Grupul tinta fiind copii si tineri de etnie roma, in prima etapa (aprilie 2014 – mai 2015), organizatorii si partenrii au selectionat 50 de copii care au intrat in programul de invatare sa cânte la un instrument de suflat, din care aproape 25 sunt activi. Lectiile de muzica sunt sustinute de trei profesori de muzica din Bacau (in Corbasca – Bacioiu nu exista profesor de muzica), Constantin Gogan, Costica Radu si Vasile Andrei, instrumentele fiind puse la dispozitie de Primaria Corbasca, care le-a achizitionat prin doua programe guvernamentale si o donatie.



Joi, la sediul Asociatiei pentru o Europa Unita, a avut loc o conferinta de presa, in care a fost prezentat un raport intermediar asupra derularii si stadiului implementarii acestui interesant proiect. Au participat, membri ai Asociatiei, primarul si viceprimarul comunei Corbasca, Vasilica Ciubotaru si Ioan Acrâsmaritei, Adriana Duca, directorul scolii din Bacioiu, cât si membri ai Centrului de Resurse pentru Comunitatile de Romi Bucuresti, cel care monitorizeaza intregul proiect. Au fost prezentat un film al derularii in lunile care au trecut, progresele facute de participantii la proiect, greutatile intâmpinate. “Daca la inceput s-a manifestat un oarecare pesimism cu privire la succesul acestui proiect, in timp s-a dovedit ca am fost inspirati când am ales satul Bacioiu, intreaga comunitate (parinti, bunici, profesori, administratie locala) participând din plin la reusita lui”, a spus Irina Anghelina, presedinte al Asociatiei.

Pe lânga lectiile de muzica (de doua ori pe saptamâna), copiii si tinerii au participat si alte activitati de socializare, de sudare si armonizare a relatiilor din interiorul grupului, a viitoarei fanfare. Progresele sunt evidente, fapt demonstrat prin particiaprea la ONG Fest Bucuresti, unde fanfara de copii de la Bacioiu a primit aprecieri din partea organizatorilor. “Este un proiect pe care Primaria, intreaga comunitate il sprijina, este un bun priliej ca nepotii si stranepotii fostilor lautari din comuna sa invete muzica, sa preia din folclorul local, astfel ca traditia de sute de ani sa reinvie in satul lor”, a spus si primarul Vasilica Ciubotaru. Proiectul costa 73.200 de euro si se deruleaza pe parcursul a 24 de luni, anul 2016, fiind punct final al proiectului, urmând ca activitatea sa fie preluata de o organizatie negurnamentala, care va lua fiinta, in colaborare cu administratia locala.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri