26 aprilie 2024
ActualitateCopii bacauani cu abilitati reduse, campioni la baschet

Copii bacauani cu abilitati reduse, campioni la baschet

Scoala Gimnaziala Speciala „Maria Montessori”, din Bacau, a fost joi, 22 ianuarie, gazda unui cumul de activitati cuprinse in Proiectul „Activitatile Fizice Adaptate ca instrument de incluziune sociala”, aplicat la nivel national de fundatiile Special Olympics din România si Elvetia si de Universitatea Nationala pentru Educatie Fizica si Sport, din Bucuresti, si Universitatea din Lausanne.

Astfel, au fost organizate un concurs sportiv cu trei probe de baschet-abilitati individuale si un simpozion in care s-a analizat cum sunt vazute dizabilitatea si aspectele legate de aceasta. La actiuni au participat peste 50 de copii de la scoala speciala si de la scolile incluzive din Bacau, si profesori si studenti ai Facultatii de sport si kinetoterapie din Bacau. Toti copiii participanti au primit medalii si tricouri de la organizatori.

„Am organizat, pentru acesti copii, trei probe individuale, cu un anumit punctaj. Pentru noi, importante sunt nu performanta, ci avem trei puncte esentiale in derularea activitatilor: placerea, participarea si progresul. Este important ca ei sa simta placerea jocului, sa participe, sa se implice si sa se marcheze un progres, indiferent care este nivelul la care practica miscarea. Este importanta actiunea nu ca sport de performanta, ci mai degraba ca miscare pentru mentinerea si ameliorarea starii de sanatate. Acesta este obiectivul nostru, dicolo de integrarea sociala, care este si ea o sansa si care arata studentilor o fata mai placuta si mai legata de sport a acestor copii cu dizabilitati.”
Viorel Mocanu, director sportiv al Fundatiei Special Olympics România



In proiect au fost implicate, initial, cinci universitati de sport din România, dar administratorii lui intentioneaza sa il extinda la mai multe universitati de sport. Proiectul isi propune sa transfere in România metodele in care se invata in universitati si cum se practica activitatile fizice adaptate pentru persoanele cu dizabilitati in Elvetia.

In acest proiect sunt cuprinse zece actiuni sportive, care au avut loc in Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Oradea si Resita, iar acum in Bacau si Pitesti. La actiuni participa peste 500 de sportivi si peste 300 de studenti si profesori kinetoterapeuti care lucreaza in scoli speciale sau in centre de plasament in care se prezinta viziunea si modul in care lucreaza specialistii eletieni si Special Olympics Elvetia.

Specialistii din proiect sustin ca la un copil intre 2 si 7 ani care nu face miscare, sport, intr-o forma sau alta, fie ca are o dizabilitate sau nu, nivelul de abilitati maxime la care va putea ajunge in viata este diminuat mai sever decât ar face-o dizabilitatea prin efectele ei. „Noi incercam sa coborâm limita si sa aratam ca indiferent de nivelul de abilitati copilul trebuie sa faca sport.” – a precizat Viorel Mocanu.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri