19 aprilie 2024
ActualitateConstipatia la copil

Constipatia la copil

Vorbim de constipatie când copilul are mai putin de trei scaune pe saptamâna, eliminarea lor e insotita de efort excesiv si dureri la nivelul abdomenului si anusului, iar consistenta scaunului este dura, având forma de bilute, uneori.

Aproximativ ¼ dintre copiii care au constipatie vor avea probleme similare la vârsta de adult, motiv pentru care ar fi bine sa acordam atentia cuvenita acestei afectiuni. Toxinele care se elimina prin scaun vor fi resorbite la nivelul intestinului, daca scaunul nu este eliminat zilnic, toxine care pot favoriza aparitia cancerului de colon, la vârsta adulta.

Care sunt cauzele constipatiei? In primul rând subliniem predilectia genetica, adica in familiile in care un parinte sau amândoi parintii au aceasta problema, copiii lor au un risc mai mare de a manifesta aceasta afectiune, fata de copiii care provin din familii fara probleme similare. Cauzele ocazionale vizeaza: schimbarea regimului alimentar (trecerea de la alimentatia copilului la cea a adultului), excesul de lapte de vaca sau lapte praf (peste 500 ml in 24 de ore, la copilul peste 1 an), starea febrila, consumul insuficient de lichide (apa, compot, sucuri naturale – facute in casa), teama de olita (copilul amânând eliminarea scaunului), plecarea in excursie (copilul schimba mediul de acasa), inceputul scolii (programul scolar fiind diferit de programul de acasa, igiena toaletei de la scoala poate inhiba copilul, daca nu-i una adecvata), anumite medicamente (cele mai folosite sunt preparatele pe baza de fier, pentru tratarea anemiei feriprive), lipsa sau insuficienta activitatii fizice (copiii petrec in fata televizorului, calculatorului, tabletei mai mult timp decât petrec in natura, cu activitati fizice care stimuleaza tranzitul intestinal).



Constipatia poate fi cauzata si de boli ale glandei tiroide, pancreasului sau intestinelor, precum si de paraziti intestinali (giardia lamblia).

Cum se manifesta clinic constipatia? Pe lânga scaunele rare, durerile de burtica si cele de la nivelul anusului (greu de suportat de copil) mai pot aparea scurgeri de urina, care pateaza lenjeria intima (deoarece scaunul acumulat si neevacuat din intestin va presa vezica urinara), scurgeri de lichid urât mirositor la nivelul anusului (datorita scaunului nou format, de consistenta moale, care e blocat de scaunul restant si trece numai lichidul), scaune cu sânge proaspat (datorat fisurilor de la nivelul anusului, traumatizat de duritatea scaunului), lipsa poftei de mâncare, astenie, respiratie urât mirositoare, nervozitate. Când simptomele persista mai mult de o luna adresati-va medicului.

Ce-i de facut? Constipatia poate fi prevenita prin cunoasterea si aplicarea unor principii care se adreseaza stilului de viata. Alimentatia rezolva de cele mai multe ori problema, dupa cum o si favorizeaza. Principiul de baza se refera la prezenta fibrelor vegetale in alimentatie care ar trebui sa fie in proportie mai mare decât proteinele (carne si preparate din carne, brânza, oua, lapte). Fibrele vegetale nu sunt digerate de organism, ajutând la inaintarea scaunului in intestin si eliminarea lui. Alimentele bogate in fibre vegetale sunt: cereale integrale (grâu integral, ovaz, orez brun, secara, porumb), legume (salata verde, spanac, varza, conopida, broccoli, dovlecei, morcov crud, radacina de telina, pastârnac, ardei, rosii, cartofi copti mâncati cu tot cu coaja), fructe consumate cu tot cu coaja (mere, pere, caise, piersici, nectarine, prune, smochine).

Consumul de lichide intre mese este deosebit de benefic (cu aproximativ o ora inainte sau dupa masa si nu in timpul mesei): apa, zeama de compot, suc de fructe facut in casa, limonada, facuta in casa (cu miere de albine, la copilul peste 1 an). Activitatea fizica nu trebuie neglijata indiferent de anotimp: mersul pe jos, alergatul, urcatul si coborâtul scarilor, inotul, jocurile in echipa, role, patina etc.

Puteti masa copilul pe burtica, in sensul acelor de ceasornic, puteti folosi supozitoare cu glicerina ocazional (pentru a nu crea un reflex conditionat si copilul sa nu faca scaun daca nu folositi supozitorul). NU folositi laxative la copii, fara recomandarea medicului. Daca aplicând cele de mai sus copilul continua sa fie constipat adresati-va medicului, pentru a fi exclusa o afectiune care poate tine de un organ.

Cu blândete, rabdare si tenacitate puteti sa ajutati copilul sa-si formeze deprinderi sanatoase privind stilul de viata.

Dr. Ana Olinic, medic primar pediatru

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri