29 martie 2024
CulturăFOTO: Conspiratia prietenilor. Petru Constantin Teodor a lansat “Jurnalul unui anonim”

FOTO: Conspiratia prietenilor. Petru Constantin Teodor a lansat “Jurnalul unui anonim”

Conspiratie in toata regula. Conspiratia prietenilor i s-a spus. Pâna si invitatia trimisa la redactie avea un aer de mister: sâmbata, 21 iunie, la ora 12, la sediul Uniunii Armenilor, Filiala Bacau, are loc un eveniment cultural, o lansare de carte. Atât. “Conspiratorii”, aveam sa aflam, au fost trei: Raluca, fiica autorului cartii, Manuela si Mihai Toma, Florin Dimitriu, Madi Lungu, editorul, alti prieteni, multi prieteni.

Responsabila conspiratiei, Raluca, si-a terminat misiunea si a trecut in planul doi. Primeste invitatii, intretine conversatii. “Am reusit. Am reusit cu sprijinul prietenilor tatii. Cartea a fost publicata abia acum, cu toate ca ea a fost scrisa in 2011. Tata tot amâna sa o publice, mereu mai avea ceva de adaugat, de modificat. Apoi a venit tragedia: mama ne-a parasit. A fost un moment extrem de greu, de dureros pentru familie. Dupa aceea ne-am hotarât, nu i-am spus nimic. L-am dus in tipografie, l-am tiparit si i-am spus abia ieri (vineri, 20 iunie – n.n.) Il iubesc foarte mult, toti il iubim, merita acest lucru”, ne spune tot conspirativ Raluca.

Petru Constantin Teodor, caci despre el este vorba, este coplesit de emotii, nu-si gaseste locul, cu toate ca ii sunt alaturi prieteni, prieteni de-o viata. “Este uluitor ce mi se intâmpla. Pentru cei emotivi, cum sunt si eu, si fericirea este o povara. Sunt foarte fericit”, sunt primele cuvinte pe care mi le-a spus. Prietenii i-au publicat cartea “Jurnalul unui anonim”, cât si o placheta cu versuri, dedicata sotiei si fiicei: “Poemele ducesei”.



Echilibrul

Invitat pentru a prezenta cartea de debut a lui Petru Constantin Teodor a fost – o alta surpriza – scriitorul Petru Cimpoesu, unul dintre cei mai mari scriitori români contemporani, reticent, in general, la iesirile in public. N-a procedat la o recenzie clasica, ci a introdus cartea in contextul mai larg al realitatilor contemporane. Surprins de prezenta numeroasa din sala, scriitorul bacauan a remarcat: “Daca lansezi astazi o carte in Bacau, nu stiu daca aduni 10 oameni, pe când Petru Teodor, fara sa fi luat vreun premiu al Academiei, a adunat aici peste 60 de persoane.

Am fost uimit si emotionat de prietenia extraordinara care exista intre dumneavoastra, care i-o purtati autorului acestei carti. Este, daca vreti, o lectie de solidaritate. Daca in România fiecare am avea atâtia prieteni am trai mai bine, problema României este tocmai aceasta lipsa de solidaritate, a increderii, idei care se regasesc si in cartea despre care vorbim astazi.” In opinia lui Petru Cimpoesu, “Jurnalul unui anonim” nu este, de fapt, un jurnal, ci mai degraba o carte de eseuri. Subiectele abordate sunt extrem de importante pentru aceasta perioada si vin din partea unui om avizat, cu o cultura umanista, politica, economica si sociala solida.

“Autorul stie ce spune, când spune, este avizat, a trait evenimentele, le traieste”, a mai spus Petru Cimpoesu. Cartea se deschide cu eseul “A fost si n-a fost”, subiectul fiind revolutia din decembrie 1989, alte teme abordate fiind Istoria românilor intre nationalism si demitizare, Drumul culturii române de la periferie la universalitate, Noul capitalism, expresie a involutiei societatii românesti, Comunismul, cea mai mare oroare si eroare a secolului XX, Quo vadis? sau Despre civilizatii.

Sunt doar câteva titluri ale cartii scrisa cu nerv, cu argumente, cu talent, cu echilibrul omului de stiinta, aspecte remarcate si de scriitorul Petru Cimpoesu: “Sunt opinii echilibrate, echilibrul este cel care domina scrierile lui Petru Teodor, argumentele rationale nu cele emotionale.” Cartea este o pledoarie pentru dialog, pentru lectura, pentru primatul gândirii libere.

Prietenia

“A fost pentru noi toti un mare efort, insa un placut efort, pentru ca aceasta carte sa vada lumina tiparului. Am pornit, impreuna cu Raluca, fiica lui Petrut, o adevarata conspiratie, la care au aderat si alti prieteni. Le multumesc pentru prietenie, dar mai ales scriitorului Petru Cimpoesu, care a intrat, profesional vorbind, in jocul nostru, cel mai frumos joc, cel al prieteniei.” Mihai Toma

“Suntem prieteni de peste 30 de ani, am copilarit impreuna, apoi am si lucrat impreuna câtiva ani, dupa care am colaborat mai târziu, el fiind director la Confectia, la ASCO, eu ca patron al unei fabrici de confectii. Nu am avut frati, de aceea Petrut mi-a fost cel mai bun prieten. Este un om inteligent, citit, un umanist in gândire si deschis la marile probleme ale lumii contemporane.”
Florin Dimitriu

Sa gândim liberi

Autorul isi “demasca” intentiile in primul eseu, intitulat De ce?“: “Nu intentionez si nici macar nu mi-as ingadui sa polemizez cu cineva sau sa-i aduc cuiva vreo ofensa. Pur si simplu imi exercit dreptul de a gândi si de a spune ce gândesc. Nu sunt nicidecum o exceptie, stiu ca nu sunt singur si fara sa stiu cât de multi suntem, simt ca totusi suntem destui, iar asta ma incurajeaza. Cartea are si un mesaj, acela de a nu abandona lupta si a nu ne lasa coplesiti de greutatile vietii, de a ne pastra functia cea mai importanta cu care ne-a daruit Dumnezeu, aceea de a gândi, pentru ca numai o gândire cu propria minte te face sa fii liber.”

Petru Constantin Teodor a facut si politica, ca membru al PNTCD, a fost consilier municipal in ultimul mandat al primarului Dumitru Sechelariu ((“un om deosebit, care a facut lucruri bune in Bacau, insa m-am si opus atunci când am considerat ca ceva nu-i in regula). Dezamagit de jocurile politice si de indepartarea de la doctrina a partidului sau de suflet, se autosuspenda in 2007. Pe ultima coperta, profesoara Ioana Beldiman scrie: “Isi exprima (autorul) pertinent parerile despre multitudinea intrebarilor pe care si le pun românii care mai gândesc cu mintea lor si nu au fost spalati pe creier.”

Poeme si rugi pentru Ducesa

Emotionat, la final, Petru Constantin Teodor i-a imbratisat pe toti. “Dincolo de ceea ce ne leaga de ani de zile, prietenii mei au vrut sa-mi ofere si un sprijin moral pentru a trece mai usor, daca pot spune asa, peste cel mai greu moment din viata mea. Va multumesc tuturor. Multumesc Raluca. Din pacate pentru mine, nu poate sa-mi fie alaturi, astazi, Muza mea, Stefana, de fapt cea care mi-a creat cadrul pentru a duce la sfârsit acest proiect, insa sunt sigur ca acolo unde este imi aude rugile si ca va veghea in continaure aupra mea. Va multumesc, prieteni!”

“Am venit aici in calitate de prieten, am cu Petrut o relatie speciala, care a inceput prin 1982, si se bazeaza pe respect, pe bucuria revederii in fiecare zi. O prietenie de suflet. Astazi, la «conjuratia prietenilor» am cântat doua melodii, una dedicata Ducesei, de Debusy, iar alta pentru Duce, de Piazzolla. Prietenii stiu de ce.”
Dorel Baicu, profesor universitar, prim flautist la Filarmonica “Mihail Jora” din Bacau

P1100803

Pe lânga poezie, eseuri, muzica, amintiri, fotografii, initiatorii evenimentului nu au uitat arta plastica, in sala de expozitii a fost vernisata o galerie de pictura naiva pe sticla, lucrari semnate tot de o debutanta, tot “anonima”, care a trecut, ca si Petru Teodor, de la inginerie la arta. “O farâma de credinta tradusa in culoare, nascuta din suflet si transmisa astazi pentru a ajunge in casele dumneavoastra. Autoarea, o prietena a noastra, a tinut sa ramâna anonima pentru marele public, insa foloseste un pseudonim: Mihaela Cristina Bradu”, a facut prezentarile Mihai Toma.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri