29 martie 2024
ActualitateConferinta Nationala despre Ingrijirile Paliative. A ajuta inseamna “a fi acolo”

Conferinta Nationala despre Ingrijirile Paliative. A ajuta inseamna “a fi acolo”

Bacaul a gazduit o conferinta nationala dedicata ingrijirii copiilor diagnosticati cu boli amenintatoare de viata, organizata de Asociatia “Lumina”. Evenimentul s-a desfasurat pe 7 si 8 aprilie, la Hotelul “Decebal” si a avut aproape 100 de participanti din toata tara.

Joi, in deschidere, Mihaela Dumitrache, director executiv, a vorbit despre importanta acestor servicii, dupa care a fost prezentat parteneriatul public-privat dintre Asociatia “Lumina” si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau si proiectul “Ingrijiri paliative-masuri integrate pentru incluziunea sociala”.

Seara de joi s-a incheiat cu workshop-ul “Stabilirea strategiei pentru introducerea Metodologiei de lucru in ingrijirea paliativa, in institutii”.



Nu exista date, nu exista cercetari

Vineri, de la 8,30, invitatii au aflat ce spun statisticile, iar vestile nu au fost tocmai bune: 60 la suta dintre români vor avea nevoie, pâna la sfârsitul vietii, de ingrijiri paliative. Deoarece in România nu exista cercetari, studiul a plecat de la datele existente in afara, a explicat expertul Alina Iosub. Foarte clar a reiesit ca serviciile din tara noastra nu acopera nici 10 la suta din nevoi.
Doi dintre specialistii prezenti, Adela din Toplita si Ildiko din Cristuru Secuiesc, au vorbit despre situatii dramatice in care, ingrijind copii cu boli incurabile, au suferit foarte mult alaturi de ei si nu au stiut, la inceput, ce sa faca, cum sa-i ajute.

Formarea in domeniul ingrijilor paliative e foarte importanta si a plecat de la solicitarilor parintilor, a explicat Mara Matei, expert comunicare. “Nu se poate face nimic”, atunci când un copil e diagnosticat cu cancer, “e o expresie gresita, care aduce deznadejde. Totdeauna se mai poate face ceva”, a afirmat Mara. Orice bolnav are dreptul sa iubeasca, are dreptul sa fie iubit, are dreptul la demnitate.

Sute de specialisti informati si o metodologie standard

Toaletare, ascultare, explicare, ajutor material, mobilizarea familiei, sprijinul acordat in perioada de doliu, toate sunt la fel de necesare. Ingrijirea paliativa inseamna “A fi acolo”, a fi alaturi de bolnav si familie. S-a mai vorbit despre ingrijirea paliativa a copiilor din sistemul de protectie si despre suportul emotional al ingrijitorilor.

Conferinta face parte din proiectul “Ingrijiri paliative – masuri integrate pentru incluziune sociala”, finantat din Granturile SEE (Spatiul Economic European) si administrat de Fondul Român de Dezvoltare Sociala.

“Obiectivele acestui proiect au fost informarea a 300 de profesionisti din DGASPC si ONG-uri despre ce inseamna ingrijirea paliativa, informarea a 500 de viitori specialisti – asistenti medicali, asistenti sociali, kinetoterapeuti, psihologi – si realizarea unei metodologii care sa-i ajute pe specialisti sa acorde o ingrijire de calitate copiilor si tinerilor diagnosticati cu boli amenintatoare de viata. Conferinta a avut drept scop sa-i aduca impreuna pe specialisti, ca sa implementeze mai usor aceasta metodologie.”
Mihaela Dumitrache, director executiv al Asociatiei “Lumina”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri