28 martie 2024
ActualitateConditii dure pentru acreditarea furnizorilor de servicii sociale

Conditii dure pentru acreditarea furnizorilor de servicii sociale

Finantarea va fi in functie de performanta

Furnizorii de servicii sociale vor trebui sa asigure acestora o calitate superioara. Ei vor fi clasificati in functie de indicatorii de performanta realizati. Certificatul de acreditare va fi dat pentru o perioada nedeterminata. Cei care nu se vor acredita risca amenda si de 20.000 lei. Foarte multe primarii din judet nu au acreditat serviciul public de asistenta sociala.

La mijlocul saptamânii trecute, Guvernul României a aprobat un nou proiect de lege, menit si el sa reformeze asistenta sociala de la noi din tara. De aceasta data este vorba despre un act normativ care se refera la asigurarea calitatii in domeniul serviciilor sociale. Astfel, va fi imbunatatit procesul de evaluare, certificare, monitorizare si control al furnizorilor de servicii sociale si, totodata, va fi instituit un sistem unitar de standarde de calitate a acestora. Conditiile de acreditare a furnizorilor de asemenea servicii vor fi mult mai riguroase, ei trebuind sa indeplineasca anumite criterii speciale. Daca le va indeplini pe toate, furnizorul de servicii sociale va primi un certificat de acreditare pe o perioada nedeterminata. Dar dupa cinci ani el va trebui sa faca dovada ca respecta toate criteriile in baza carora a primit acreditarea.

Standarde de calitate



Certificatul de acreditare nu va putea fi obtinut de catre un furnizor, daca el nu a atins standarde minime de calitate pentru fiecare serviciu pe care il acorda. Pentru orice serviciu va trebui sa obtina licenta de functionare pe o perioada determinata de cinci ani, respectiv de trei ani, in domeniul protectiei copilului. Fiecare tip de serviciu va fi apreciat si licentiat in raport de un set de standarde de calitate, care vor reprezenta nivele de referinta. Astfel, serviciile sociale vor fi incadrate in patru clase de excelenta, in functie de indicatorii de performanta atinsi, incepând de la nivelul minim. Acesta este obligatoriu de indeplinit si va fi reprezentat de clasa a IV-a. Fiecare clasa va fi atestata printr-o sigla distincta pe care furnizorul de servicii sociale va avea dreptul sa o utilizeze pe toate documentele de prezentare si informare, precum si pe cladirea in care functioneaza. Cei care vor reusi sa fie incadrati in clasa I, vor avea cel mai inalt nivel de performanta si vor dispune si de mai multe fonduri decât furnizorii clasati pe o treapta inferioara. Si aceasta deoarece, in functie de clasa in care un serviciu social a fost incadrat, se vor stabili cuantumul contributiei datorate de catre beneficiarul lui si nivelul finantarii alocate din fonduri publice.

Cele mai multe servicii de asistenta sociala, neacreditate

Furnizorul poate acorda servicii sociale numai daca detine certificat de acreditare. In prezent, insa, nu toti furnizorii de servicii sociale poseda acest document. In judetul Bacau, in momentul de fata, sunt acreditati 41 de furnizori de astfel de servicii. Marea majoritate dintre ei sunt organizatii neguvernamentale. Alte 26 servicii publice de asistenta sociala de la tot atâtea primarii au si ele acreditare. Raportat la cele 93 de primarii din judet, numarul celor care sunt in legalitate din acest punct de vedere este foarte mic, mai ales ca aproape ca nu exista unitate administrativ-teritoriala care sa nu aiba un asemenea serviciu. Daca proiectul de lege va fi aprobat de catre Parlamentul României, atunci primariile care au serviciu de asistenta sociala, dar nu detin acreditare, risca amenzi usturatoare. Acordarea de servicii sociale de catre persoane fizice si juridice neacreditate constituie contraventie si va fi sanctionata cu amenda de 10.000-20.000 lei. De asemenea, si serviciile sociale trebuie acreditate, in caz contrar, cei care au obligatia sa faca demersurile in acest sens fiind pasibili de amenda intre 5.000 si 10.000 lei. Cererea pentru acreditare trebuie depusa cu 60 de zile inainte de functionarea serviciului iar evaluarea lui, in teren, in acest scop va fi facuta de catre personalul Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala. Pentru un serviciu nou infiintat furnizorul va avea posibilitatea obtinerii licentei de functionare exclusiv pe baza evaluarii pe propria raspundere. Dar daca la evaluarea in teren se constata aspecte neconforme cu datele inscrise in fisa de autoevaluare, se vor aplica sanctiuni contraventionale. Si cei care sunt deja acreditati vor trebui sa depuna cerere in vederea eliberarii certificatului si a licentei de functionare, dar vor avea la dispozitie un termen de gratie de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii.
Elena Tintaru

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri