29 martie 2024
EconomieConcursul National de Degustare de Mere - editia a II-a

Concursul National de Degustare de Mere – editia a II-a

Vineri, 6 noiembrie 2015, incepând cu ora 9.00, la sediul Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau, este programata sa se desfasoare cea de-a doua editie a Concursului National de Degustare de Mere. Evenimentul este inclus in cadrul simpozionului cu participare internationala „Ecologia si Protectia Ecosistemelor”, organizat de Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau – Facultatea de Stiinte – Departamentul de Biologie, Ecologie si Protectia Mediului, si care se desfasoara in perioada 5 – 7 noiembrie 2015.

„Acest concurs il derulam in colaborare cu Camera Agricola Bacau si are ca tinta stabilirea celor mai bune microclimate pentru cultura marului unde el isi exprima calitatile genetice. Din comisie, vor face parte specialisti in pomicultura de la Camera Agricola, un reprezentant al pomicultorilor, un altul de la o statiune de cercetare pomicola, dar am cooptat si un student masterand care va evalua probele din punctul de vedere al viitorului specialist in mediu, stiind faptul ca si mediul influienteaza calitatea fructului”, a declarat prof. univ. dr. ing. Ioan Viorel Rati, amfitrionul evenimentelor.

La finalul degustarii, vor fi alese soiurile cele mai valoroase care s-au evidentiat prin calitatile lor, inclusiv prin rezistenta la boli, deci mai putin tratate chimic, si in consecinta, cât mai bio. Mai retinem ca, la competitia de degustare, la care poate asista inclusiv publicul larg din Bacau, vor participa producatori, persoane fizice private, care au plantatii de pomi fructiferi in zona Moldovei, respectiv Vaslui, Iasi, Suceava si Bacau. Practic, fiecare participant va putea aduce mostre din productiile de mere obtinute, atât din cele autohtone, cât si cele aduse din intreg spatiul Europei si adaptate solurilor noastre.



In aceeasi zi este programata si o masa rotunda cu pomicultorii in cadrul careia va fi prezentata Masura 4.1a „Investitii în exploatatii pomicole”, pentru ca, sâmbata, 7 noiembrie 2015, participantii la simpozion sa viziteze fermele pomicole din Bazinul Pomicol Itesti. „Cred ca avem ce arata pomicultorilor, dar si biologilor. Pot veni sa le viziteze si bacauanii care sunt interesati sa afle ca, in judet, au ramas 400 de hectare de livezi care, prin rezultatele pe care le obtin, sunt respectate de toata lumea, inclusiv specialisti”, a mai punctat Ioan Viorel Rati.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri