20 aprilie 2024
CulturăCONCERT DE MUZICĂ PRECLASICĂ

CONCERT DE MUZICĂ PRECLASICĂ

Binecunoscut publicului băcăuan ca profesor la Cursurile Internaționale de Dirijat, organizate de peste zece ani de Filarmonica Mihail Jora, dirijorul american Robert Gutter s-a născut la New York în 1938 şi a absolvit Liceul de Muzică și Artă din New York și Universitatea de Muzică Yale. A primit Diploma de la Accademia Chigiana din Siena, unde a studiat cu Franco Ferrara şi a predat în multe dintre cele mai renumite universităţi de prestigiu. Director muzical al Orchestrei Simfonice din Fayetteville şi a celei din Greensboro – Carolina de Nord, în 1996 a fost numit dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice Naţionale din Kiev – Ucraina. Actualmente director muzical al Filarmonicii din Greensboro, acest experimentat muzician abordează lucrări simfonice, de operă, camerale şi corale compuse în secolele XVIII-XI. În cei 40 de ani ca dirijor profesionist, s-a dedicat orchestrelor din Statele Unite şi străinătate.

Programul ales pentru concertul de duminică, 13 decembrie, ce va avea loc la Sala Ateneu începând cu ora 11,00 este alcătuit exclusiv din lucrări preclasice. După Aria lui J. S. Bach din Suita a III-a, Petrea Gâscă și Mihai Sârbu vor interpreta Concertul pentru 2 corni și orchestră TWV 54 în Mi bemol Major de G. Ph. Telemann. Conferenţiar universitar doctor, titular al catedrei de corn şi muzică de cameră din Universitatea de Arte George Enescu Iaşi, cornist peste 20 de ani la Filrmonica Moldova din Iași, Petrea Gâscă desfășoară în prezent o susținută activitate concertistică, de multe ori, în compania discipolului său, Mihai Sârbu – prim cornist al Filarmonicii din Botoșani.
Profesor de trompetă la Chişinău, director artistic al Filarmonicii de Stat din capitala Moldovei şi solist la Filarmonica „Banatul”, Sergiu Cârstea este actualmente, şef de partidă la Opera Naţională Română din Timişoara. Membru fondator al cvintetului „Moldova Brass” din Chişinău, preşedinte al asociaţiei „Romanian Brass Society” şi al Concursului Internaţional de Alamă de la Timişoara. a susţinut numeroase concerte şi recitaluri în Republica Moldova, România, Austria, Italia, Franţa, Germania, Spania, Croaţia, Ukraina, Serbia etc. Concertul în Re Major pentru trompetă piccolo de Bach/Vivaldi și Concertul în re minor pentru oboi, varianta pentru trompetă – piccolo, a lui A. Marcello (orchestrația Sergiu Cârstea) – sunt lucrările cu care solistul ne va delecta la matineul de duminică.

În încheierea concertului, alte două lucrări interpretate în primă audiție, Battalia de Heinrich Biber și Cantata No.51, “Jauchzet Gott in allen Landen”, BWV 51, compusă de J.S. Bach în 1730. Solista Bianca Luigia Manoleanu are un bogat palmares artistic, vocea sa expresivă cucerind publicul din lumea întreagă. Primește numeroase premii pentru arta sa interpretativă în țară și străinătate, concertează pe marile scene, este conferențiar universitar la Universitatea Națională de Muzică din București.
Următorul concert va avea loc marti, 15 decembrie, ora 18,30 la Sala Ateneu.



OZANA KALMUSKI ZAREA

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri