19 martie 2024
ActualitateComuna Asau: Sarbatoare in cinstea unui veteran de razboi care a implinit...

Comuna Asau: Sarbatoare in cinstea unui veteran de razboi care a implinit 100 de ani

– sublocotenentul (rtr.) Ioan Bâlcu a implinit venerabila vârsta de 100 de ani – familia sa din comuna Asau l-a sarbatorit cu fast, iar la eveniment au fost invitati militari, veterani de razboi, rude, preotul satului si primarul comunei Colonesti, locul sau de bastina – titlul de cetatean de onoare pe care i l-a conferit primarul din Colonesti si promisiunea ca o strada din comuna ii va purta numele, au fost cele mai neasteptate cadouri ale zilei

Pe Ioan Bâlcu l-am zarit pentru prima data, in curtea casei cu numarul 150, din comuna Asau. Masinile parcate la poarta si forfota din gospodarie, trada ca aici avea sa se intâmple ceva important. Veteranul in vârsta de 100 de ani, se odihnea pe un scaun asezat la umbra casei, ferit de multimea care se agita prin curtea casei. Dupa primele fotografii facute la foc automat, m-am apropiat de el, i-am strâns mâna si l-am felicitat.

Pe o voce stinsa, m-a intrebat cine sunt si i-am raspuns. Nu mi-a dat drumul la mâna imediat, ci abia dupa ce am mai schimbat câteva vorbe. In scurt timp am realizat ca strângerea de mâna era contactul lui cu lumea, pentru ca, la 100 de ani, vederea i-a slabit mult. In rest, nenea Bâlcu, era “verde” – cum se spune in popor – cu pofta de vorba si cu amintiri inca proaspete. La 100 de ani, vorbeste inca despre razboi, despre experientele traite pe front si despre viata pe care a avut-o. Dupa razboi, a fost agricultor, iar mai apoi s-a angajat factor postal.



“Mi-a placut intotdeauana sa duc vestile la oameni. Fie ca erau bune sau rele, eu eram cumva mesagerul. La pensie, m-am apucat din nou de agricultura, iar dupa ce mi-a murit sotia, a fost din ce in ce mai greu sa ma descurc singur. M-au adus copiii in Asau, ca sa nu-mi mai duca grija la distanta si de vreo 8 ani convietuim impreuna”, declara Ioan Bâlcu

Dialogul nostru este intrerupt de venirea musafirilor. Intrasera in curtea casei militari din Garnizoana Bacau, Centrul Zonal Militar Iasi si Centrul Militar Judetean Bacau. Pe rând, ograda s-a umplut de lume. A venit la eveniment Valentin Mirzac, primarul comunei Colonesti, preotul satului si rudele apropiate. Surprizele au venit apoi una dupa alta. Col. Cezar Cobuz, cmdt. CZM Iasi i-a inmânat tricolorul, i-a transmis mesajul ministrului Apararii, Mihnea Motoc si i-a acordat o diploma de excelenta.

[wonderplugin_gallery id=”624″]

Cu aceasta ocazie, veteranul Ioan Bâlcu a fost inaintat in grad, de la sergent la sublocotenent. O alta surpriza a venit din partea primarului comunei Colonesti. Acesta i-a acordat o diploma aniversara, placheta de cetatean de onoare al comunei Colonesti si a lansat promisiunea ca va propune Consiliului Local ca o strada sa poarte numele lui Ioan Bâlcu. In tot acest timp, membrii familiei au fost atenti la toate detaliile. Maria Bâlcu, nora veteranului, spune ca nenea Ion le bucura zilele si nu le este povara.

“Ne umple timpul si nu avem motive sa ne plângem. Nenea Ion este de 8 ani la noi si are tot ce isi doreste: familia aproape. Are zile in care ii place sa mearga in livada, la vie sau la fântâna. Refuza apa de la robinet si nu a luat o pastila la viata lui. Este un om cumpatat si asta cred ca l-a tinut in viata”, declara Maria Bâlcu

La cei 100 de ani ai sai, Ioan Bâlcu le spune apropiatilor ca vinul nu trebuie baut ca sa te innebuneasca, ci ca sa-ti dea puteri. N-a facut excese la viata lui si de aceea crede ca munca si cumpatarea sunt secretul longevitatii.

La 14 iulie 2016, sublocotenentul (rtr.) Ioan Bâlcu, veteran al celui de-al Doilea Razboi Mondial, a implinit vârsta de 100 de ani. Fiul lui Antohie si Ileana, s-a nascut in comuna Colonesti, judetul Bacau. A inceput serviciul militar in anul 1938 la Regimentul 5 Artilerie Tecuci si a fost deconcentrat in anul 1940, cu gradul de sergent, specialitatea militara radiotelegrafist. Retras acasa, se casatoreste in anul 1942, are 4 copii (2 fete si 2 baieti), 8 nepoti si 4 stranepoti. Sotia Ilena, a decedat in anul 1998. Pâna in anul 1960, Bâlcu isi desfasoara activitatea ca lucrator agricol, iar in anul 1960 se angajeaza la Posta Româna, unde este dat afara in anul 1962 pentru ca s-a opus colectivizarii. Ulterior, in anul 1963, se reangajeaza la Posta si lucreaza ca factor postal pâna in anul 1983, când iese la pensie. Pentru faptele sale de arme savârsite in perioada razboiului a fost decorat cu “Crucea comemorativa a celui de-al Doilea Razboi Mondial”. Ioan Bâlcu se prezinta intr-o stare buna de sanatate, este bine ingrijit si are alaturi de el o familie deosebita.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri