29 martie 2024
CulturăCoborârea Duhului Sfânt

Coborârea Duhului Sfânt

Solemnitatea Rusaliilor reprezinta „cascada” de lumina, de putere si de iubire care i-a transformat pe apostoli în marturisitori curajosi si entuziasti ai Celui Înviat. Din acea zi, Biserica si-a început drumul si nu s-a mai oprit niciodata. De aceea, Rusaliile reprezinta o realitate permanenta, un izvor ce tâsneste înca si iriga inima Bisericii.
Duhul Sfânt este Duhul lui Dumnezeu, „respiratia” sa. Prin el, Tatal si Fiul „respira” în noi, traiesc, iubesc si se bucura în noi.
Duhul Sfânt este legatura unitatii vesnice dintre Tatal si Fiul, este bucuria lor eterna, surâsul lor inefabil. În timp ce este întâlnirea dintre Tatal si Fiul, Duhul este si Iubirea care îi conduce sa se daruiasca lumii, este privirea plina de milostivire cu care Dumnezeu ne învaluie. În noi, Duhul Sfânt este Iubirea care, pe de o parte, ne leaga de Dumnezeu si între noi, iar pe de alta parte, ne face atenti si solidari cu lumea întreaga. Duhul Sfânt este, asadar, cel care creeaza si alimenteaza comuniunea si misiunea.
Duhul Sfânt este si regizorul secret al întâlnirii noastre cu Cristos, tesatorul de neobosit al oricarui act autentic de iubire si, de aceea, si al drumului sfinteniei crestine.
Duhul Sfânt este „lumina inimilor noastre”, care ne ajuta sa aprofundam si sa asimilam cuvintele lui Isus: „Când va veni Duhul adevarului, el va va ajuta sa întelegeti tot adevarul” (In 16,13). Duhul Sfânt ne daruiete o cunoastere interioara, progresiva si personala a lui Cristos însusi, si astfel ne transforma în martori entuziasti si curajosi ai Celui Înviat.
Duhul Sfânt este cel care ne face sa spunem împreuna cu Isus: Abba – „Tata” si ne umple de încredere filială. Tot Duhul Sfânt este fauritorul unitatii Bisericii prin diversitatea darurilor pe care fiecare le primeste. Duhul Sfânt este cel care ne daruieste puterea de a rezista la tentatii, de a merge împotriva curentului, de a o lua mereu de la capăt, de a ramâne fideli lui Isus si credintei.
Meditând si interiorizând aceste aspecte ale prezentei si actiunii Duhului Sfânt în Biserica, în crestini si în lume, ne putem întreba: cum traim realitatea Duhului Sfânt în viata noastra? Îl simtim ca pe un strain sau ca pe o persoana draga, un prieten plin de bunavointa, ca pe un „oaspete care aduce bucurie în suflet si usurare în inimi”?
Sarbatoarea Rusaliilor ne invita sa reconstruim raportul nostru cu Duhul Sfânt si sa ne familiarizăm mai mult cu prezenta sa. Cum putem face acest lucru? Sa-l invocam în fiecare zi; sa fim atenti la glasul sau care ne invita sa ne atasam si mai mult de Cristos si sa iubim în fiecare clipă a vietii; sa ne amintim ca, atunci când citim cuvântul lui Dumnezeu, Duhul Sfânt este prezent si lucreaza; Duhul Sfânt ne-a fost comunicat la Botez si, într-un mod deosebit, la Mir, dar îl primim si prin fiecare sacrament, prin care Isus sufla asupra noastra „respiratia” sa si a Tatalui. Astfel îl primim mai ales în sacramentul Reconcilierii, în care Duhul Sfânt, infinita milostivire a lui Dumnezeu, este „trimis spre iertarea pacatelor”, precum si în sfânta Euharistie, unde „mâncam si bem focul Duhului Sfânt” (sfântul Efrem Sirul).

Duhul Sfânt este regizorul secret al întâlnirii noastre cu Cristos

Pr. Emanuel Imbrea, vicar la Parohia Romano-Catolica “Sf. Nicolae” Bacau



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri