19 aprilie 2024
ActualitateClubul Copiilor din Comăneşti, la un an după renovare

Clubul Copiilor din Comăneşti, la un an după renovare

Interviu cu domnul Garai Neculai, profesor la cercul de chitară al Clubului Copiilor din Comăneşti

Pasiunea de astăzi se poate transforma în performanţa de mâine. Cu condiţia, însă, ca această pasiune să fie cultivată în permanență şi ghidată de profesionişti. Cluburile Copiilor au exact acest rol, funcţionând ca instituţii care le oferă celor înscrişi lecţii particulare gratuite.

Clubul Copiilor din Comăneşti reuşeşte azi să se achite cu succes de sarcina pe care o are în comunitate. Însă lucrurile nu au stat dintotdeauna aşa. Transformarea Clubului a avut loc în primăvara anului 2015, când o clădirea veche de peste 100 de ani şi dotările ei pentru cercuri au fost aduse în secolul XXI.

Reabilitarea construcţiei în interior și înlocuirea materialelor necesare pentru cercuri au fost posibile datorită sprijinului financiar oferit de compania Holzindustrie Schweighofer. Într-o primă etapă, spaţiul impropriu şi neutilizat al unui beci a fost transformat într-o sală numai bună să găzduiască noi activităţi ale Clubului. Acesta a fost însă doar începutul unei poveşti cu final fericit.



CSR.Clubul Copiilor Comanesti (2)

Încăperile şi holurile au fost renovate, mobilate şi decorate în întregime, iar instalaţia de încălzire a fost înlocuită cu totul. Mai mult, au putut fi cumpărate materiale necesare cercurilor, lucru esenţial pentru un loc în care copiii vin să-şi cultive talentele.

Domnul Garai Neculai, profesor la cercul de chitară de la Clubului Copiilor din Comăneşti, ne povesteşte cum se desfăşoară activitatea la un an după renovare şi dotarea cu noi echipamente:

“Lucrările de renovare au avut un impact deosebit, în primul rând prin noile condiţii: reabilitarea clădirii, dotarea cu mobilier, achiziţia de instrumente, aparatură, toate acesta au făcut ca numărul de copii care vin la Club să crească considerabil.
Impactul, în ceea ce mă priveşte, a fost de 100%. Ceilalţi colegi, la cercurile artistice, au fost nevoiţi să instituie proba de trecere, pentru că nu se poate depăşi un număr de copii. Mai mult, este vorba şi de arealul de acoperire de unde vin copiii: dacă aveam copii care veneau doar din localităţile limitrofe, acum avem de la deal de Comăneşti până la Ciughes, la vale până la Dofteana şi dincolo de Moineşti. Părinţii fac acest efort şi aduc copiii de la distanţe mai mari, find convinşi de rezultatele pe care le au copiii cu aceste activități extraşcolare.

Apoi, vorbim despre ceea ce a însemnat reabilitarea sălii de spectacole: spectacolele pe care le dăm noi sunt la standard de top. Faptul că scena a fost dotată cu lumini dă acum posibilitatea ca momentele de muzică şi dans să aibă o dinamică deosebită. Pe holul de lângă sala de spectacole am instalat un videoproiector. Numărul de spectatori s-a dublat prin ajutorul acestui mijloc – cei care nu încap în sală stau pe hol şi vizionează spectacolele în condiţii foarte bune.

La cercurile de electronică şi electrotehnică, domnul profesor nici acum nu şi-a revenit din sentimentul că trăieşte o situaţie incredibilă, faţă de ce avea înainte în sală ca şi dotări. Acum sunt calculatoare şi monitoare, iar fiecare copil lucrează cu aparatura şi cu trusa lui.

Avem acum în dotare şi un pian electric de foarte bună calitate, iar copiii care studiază acest instrument au posibilitatea să îşi desfășoare activităţile în condiţii deosebite.

Estimăm că, după toate aceste schimbări, numărul copiilor s-a mărit cu 15-20%, în funcţie de cerc. Chiar dacă nu voi fi angajat, eu ca pensionar voi lucra în mod voluntar pentru a sprijini copiii. Sunt prezent la toate activităţile care se desfăşoară la nivelul oraşului, dar şi în judeţ şi până mai departe.
Dar mai sunt şi alte lucruri de spus. Din cauză că sala de manifestări a Bibliotecii oraşului e foarte mică, avem un parteneriat în ceea ce priveşte găzduirea la Club a diverselor evenimente ale Bibliotecii: vernisaje, lansări de carte, concerte.
Şedinţele Habitat for Humanity Comăneşti se desfăşoară în sala noastră şi ne bucurăm că avem posibiltiatea să îi găzduim, ei fiind cei care au depus efortul materializării investiţiei. Suntem acum gazde ale şcolilor şi grădiniţelor care doresc să îşi manifeste activităţile, datorită sprijinului hotărât primit de la companie.

Suntem şi un obiectiv , dacă vreţi: consiliile pedagogice se desfăşoară aici. Există un pelerinaj din partea claselor din învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial, când educatoare, învăţătoare şi diriginţi vizitează clubul nostru. Suntem foarte bucuroşi că, atunci când în oraşul Comăneşti poposeşte o delegaţie străină sau internă, în schimburi de experienţă între şcoli sau de pe peste hotare, vin şi ne vizitează şi au posibilitatea să vadă în mod nemijlocit condiţiile în care lucrează şi se exprimă copiii în clubul nostru.

Suntem recunoscători companiei Holzindustrie Schweighofer pentru sprijinul acordat, pentru că, datorită acesteia, în continuare, putem asigura copiilor o pregătire extraşcolară adecvată în condiţii excepţionale. Cred că şi pentru ei esta o mare satisfacţie să vadă cum s-au folost banii daţi.”

Sute de copii din oraş cu vârste între 5 şi 18 ani vin aici săptămânal. Chiar şi în timpul vacanţelor, pentru că performanţa, asemeni unei comunităţi funcţionale, se construieşte prin pasiune şi implicare. Ne gândim mereu la ziua de mâine şi clădim punţi pentru viitor. Building Bridges, cum spun cei de la Holzindustrie Schweighofer.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri