28 martie 2024
ActualitateCine mai sorteaza gunoiul Bacaului?

Cine mai sorteaza gunoiul Bacaului?

Noua administratie a orasului a preluat, in 6 iunie, si un depozit asa-zis ecologic in care s-au adus in ultimii ani deseurile din municipiu si mai multe localitati. Odata cu acesta, au venit la pachet si mai multe semne de intrebare. Groapa de gunoi este in continuare administrata fara licenta de Directia de Servicii Publice, asta in timp ce contractul cu operatorul depozitului ecologic – Eco Sud – a expirat, fara ca societatea in cauza sa fie efectiv o zi in teren. Cum se explica toate acestea si când se va incheia scandalul? Deocamdata, sunt intrebari fara raspuns.

Am solicitat in prima faza un raspuns societatii Eco Sud care a explicat, inca de anul trecut, motivul pentru care nu a preluat gestionarea gropii de gunoi. La acel moment, la fel ca si acum, societatea invoca faptul ca a gasit la fata locului „un dezastru ecologic care persista si in ziua de astazi. Conform controlului executat de Garda de Mediu s-a constatat ca depozitul este operat necorespunzator: nu se efectueaza compactarea deseurilor si acoperirea lor cu pamânt, situatie care duce la tasari inegale in celula, raspândire de mirosuri si potentiali factori de raspândire a bolilor; statia de tratare a levigatului (lichidele rezultate in urma depozitarii gunoiului n.r.) nu functioneaza si provoaca deversari de ape contaminate in pânza freatica si in apele din imprejurimi, cu riscul contaminarii apei potabile. Inspectorii au constatat si faptul ca lichidele rezultate din depunerea in celula ajung in canalul de colectare a apelor pluviale, expunând in acest fel populatia Bacaului si judetului la pericole de imbolnavire.”

Asadar, sustine societatea, motivele pentru care nu a inceput operarea sunt de ordin tehnic, practic Primaria Bacau nerespectând ce a promis in momentul in care a scos la licitatie contractul de gestiune a serviciilor de depozitare, tratare si valorificare a deseurilor.



Amenintate la inceputul anului de Garda de Mediu cu suspendarea activitatii pentru 6 luni si ulterior anularea autorizatiei de integrate de mediu, autoritatile locale spun ca au remediat toate deficientele. „Autorizatia de mediu nu este in pericol. Am alocat banii necesari si vom intra in conformitate. Mai mult, noul operator – Eco Sud – nu mai are nici un motiv sa nu isi duca la indeplinire contractul. De altfel, exista si o garantie care poate fi executata in cazul in care nu se achita de obligatiile sale”, declara Leonard Padureanu, administratorul public al municipiului, in luna februarie a acestui an. Masurile au fost luate dupa ce municipalitatea fusese amendata cu 50.000 de lei pentru mai multe nereguli gasite la un control.

Primaria Bacau a alocat tot anul trecut 124.000 de lei pentru modernizarea statiei de tratare a levigatului de la groapa de gunoi, fara ca la acel moment consilierii sa puna prea multe intrebari. Institutia a recunoscut astfel ca ceva nu functioneaza asa cum trebuie acolo, explicatia oficiala fiind necesitatea de a face actualizari ale softului.

Contractul a expirat in iunie 2016

Nu doar ca Eco Sud nu a preluat groapa, dar, intre timp, de când se plimba adrese intre operator si primarie si se poarta discutii, contractul de administrare a expirat. Acesta a fost semnat in ianuarie 2015, cu termen de valabilitate de 18 luni. Care au trecut in iunie 2016. Dar, nici una dintre parti nu a cerut rezilierea contractului.

“Practic Primaria Bacau nu ne poate pune la dispozitie depozitul ecologic in conformitate cu licitatia la care am participat deoarece in prezent celula 1 este plina aproape in proportie de 100% iar in curând deseurile din orasul Bacau si din imprejurimi nu vor mai avea unde sa fie depozitate. Desigur, daca institutia este de acord si se conformeaza obligatiilor de mediu care ii revin, compania noastra are capacitatea de a prelua depozitul, de a pune in functiune instalatia de sortare si de a inchide depozitul in termen de 6 luni”, mai sustin reprezentantii Eco Sud.

„Depozitul ecologic este un dezastru. Cred in ca in noiembrie se va umple, pentru ca e plin, iar problema municipiului este mai veche. Suntem departe de a respecta normele de mediu.”
Cosmin Necula, primarul Bacaului

Municipiul Bacau mai poarta o povara provenita din fosta administratie. Nici pâna in prezent, din 2010 incoace, primaria nu a reusit sa predea documentatia sa si a celor 22 comune din zona metropolitana catre Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADIS) Bacau, care se ocupa de gestiunea deseurilor in intreg judetul, pentru organizarea unei licitatii pentru un nou operator de colectare si transport a deseurilor. Odata cu inchiderea acestui depozit de deseuri, gunoaiele din intreg judetul vor fi transportate in celula 2, construita de Consiliul Judetean cu bani europeni. Dar, pentru aceasta, toate cele 22 de comune, plus municipiul Bacau, trebuie sa aiba un singur operator care sa preia deseurile si le aduca la groapa, exact asa cum au restul de 65 de comune in acest moment (societatea Romprest n.r.).
„Am solicitat ADIS un punct de vedere cu termene clare, ca sa ne conformam cât mai repede”, a declarat primarul Bacaului, Cosmin Necula.

Bogdan Seto, directorul ADIS Bacau, arata ca in ciuda eforturilor si a insistentelor, Primaria Bacau a intârziat sase ani predarea documentatiei pentru organizarea licitatiei, asa cum fusese agreat prin Documentul de pozitie. Intre timp, unitatile administrativ teritoriale au incheiat contracte cu diferiti operatori care sa ridice gunoiul. Cum au fost incheiate, sunt ele legale? – sunt intrebari la care de-abia de acum se va raspunde.

Documentatia realizata initial nu mai contine date la zi, iar la actualizarea ei s-ar parea ca nu s-au solicitat toate datele necesare primarilor. Cu toate acestea, a spus Bogdan Seto, „imi exprim speranta ca Primaria Bacau va reusi sa finalizeze si sa predea aceasta documentatie intr-un interval rezonabil. Asta inseamna pâna undeva la sfârsitul anului sa demaram licitatia.”
 

Eco Sud spune ca n-a fost dorita

„Licitatia a fost adjudecata in prima faza de catre societatea IRIDEX GROUP IMPORT-EXPORT SRL, societate preferata de Primaria Bacau sub mandatul lui Romeo Stavarache. Ulterior, dupa mai multe contestatii la CNSC si in instanta, compania Eco Sud reuseste sa obtina dreptul de gestionare a acestui depozit. Ca urmare a faptului ca Primaria Municipiului Bacau a fost impotriva acordarii acestui contract catre compania Eco Sud si a respectarii hotarârii judecatoresti irevocabile, semnarea contractului a avut loc dupa ce prima celula a depozitului a fost umpluta in proportie de 80%, gestionarea depozitului fiind facuta de un serviciu al Primariei aflat in subordinea primarului Romeo Stavarache”, se arata in comunicatul Eco Sud. Intr-adevar, la momentul la care s-a scos la licitatie contractul de 68 de milioane de lei, nu mai putin de sapte consortii de firme s-au aratat interesate de el. Eco Sud a câstigat dupa ce a contestat rezultatul si s-a adresat instantei. Fostul primar Romeo Stavarache nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri