29 martie 2024
Contrasens Cine este de vina pentru criza din Ucraina

Cine este de vina pentru criza din Ucraina

John J. Mearsheimer, profesor de stiinte politice la Universitatea din Chicago, opinieaza intr-un articol, scris pentru editia americana a revistei Foreign Affairs, ca vina pentru criza din Ucraina apartine Vestului.

El explica, in contrast evident cu opiniile mass-media si ale politicienilor occidentali, ca ocuparea Crimeei si razboiul civil din Estul Ucrainei sunt consecinta provocarilor lansate de SUA si UE la adresa Rusiei.

Exista o intreaga istorie a avertismentelor lansate de Putin cum ca Rusia nu va accepta ca NATO sa includa Ucraina sau Georgia, avertismente care nu au fost ascultate de occident. “Sa ne imaginam, spune profesorul Mearsheimer, ca o alianta politico-militara a Chinei va incerca sa includa Canada si Mexicul. Cum credeti ca vor reactiona SUA?”

In mod traditional, sustine autorul, nicio Putere nu va accepta instalarea unor aliati ai altor Puteri la granitele sale, cu atât mai putin Rusia, care are a avut experiente cu armatele napoleoniene si germane, iar Ucraina a fost utilizata drept o zona-tampon intre agresori si Rusia.

Acest rol ar trebui sa-l aiba in continuare Ucraina, opineaza Mearsheimer, care considera ca SUA si UE ar trebui sa inceteze operatiunile care au produs criza.

In ceea ce priveste Rusia, profesorul american opineaza ca asa numitele tendinte imperialiste ale lui Putin sunt o inventie a propagandei. Ideea sa este ca, daca Putin ar fi dorit sa refaca Uniunea Sovietica, ar fi trebuit ca semnele acestei intentii sa se vada si inainte de 22 februarie, data anexarii Crimeei. Or, spune el, n-a existat niciun astfel de semn iar toate masurile luate de Putin au fost in permanenta defensive si nu ofensive.

In plus, o incercare de a cuceri militar Ucraina ar fi extrem de dificila deoarece, pe de o parte, armata rusa nu este suficient de pregatita pentru un astfel de razboi, iar, pe de alta parte, populatia ucraineana, chiar vorbitoare de limba rusa, nu isi doreste, neaparat sa faca parte din Rusia si va opune rezistenta.

“SUA au nevoie de Rusia pentru retragerea echipamentului din Afganistan, pentru semnarea unui acord nuclear cu Iranul, pentru a stabiliza situatia din Siria”, spune profesorul Mearsheimer.

“SUA si aliatii europeni trebuie sa aleaga: ori continua actuala politica, exacerbând ostilitatile cu Rusia si devastând Ucraina, situatie in care toata lumea pierde, ori isi vor schimba atitudinea si vor colabora la crearea uneo Ucraine prospere dar neutre, care sa nu fie o amenintare pentru Rusia, contribuind, astfel, la refacerea relatiilor cu Moscova.”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri