25 aprilie 2024
EvenimentChiriasii, obligati sa achite datoriile Primariei Bacau

Chiriasii, obligati sa achite datoriile Primariei Bacau

Sute de bacauani traiesc la limita saraciei in municipiul Bacau. Din putinul lor, se straduiesc sa achite pentru spatii mici chirii prea mari pentru ca din bugetul lor lunar sa mai ramâna cu bani pentru a mai trai decent. Sau locuiesc la rude, acolo unde se poate. O parte din acestia se indreapta lunar catre serviciul social al primariei pentru sprijin si in acelasi timp depun dosare pentru locuinte sociale.

Când in sfârsit primesc o veste buna, ca dupa ani de asteptare au primit o repartitie pentru o locuinta sociala, se trezesc cu o alta problema. Sunt datori, desi nici n-au pasit in garsoniera sau apartament. Cum este posibil? Simplu: primaria impune viitorilor chiriasi sa achite datoriile acumulate la asociatiile de proprietari pe cota indiviza, chiar daca locuintele au zacut goale luni de zile, iar cel indreptatit si obligat de lege sa plateasca aceste datorii este proprietarul, adica Primaria Bacau. „Am primit vestea ca voi primi o repartitie si am fost foarte bucuroasa, pentru ca sunt vai de capul meu si nu-mi permit sa mai platesc chirie. Dar, când sa primesc repartitia mi-au spus ca am de achitat 5 milioane de lei vechi la asociatie, ca asa trebuie, cheltuieli. Eu nu-mi permit sa platesc acesti bani, n-am de unde, pur si simplu. Si nu sunt singura in aceasta situatie”, ne-a povestit o femeie, care din teama de a pierde repartitia, a refuzat sa isi dea numele.

„Se plateste, conform Legii 230”



Sefa Serviciului Fond Locativ din cadrul Primariei Bacau, Cristina Bardasu, confirma ca viitorii chiriasi au deja datorii când se muta. De ce? „Pai si dumneavoastra daca plecati o luna de zile din apartament, cheltuielile la asociatie se inregistreaza, pe cota indiviza. Asa si aici. Cautati in Legea 230, art. 47, c, si in normele de aplicare”, spune Cristina Bardasu. Am cautat. Legea 230 prevede la acest articol „cheltuielile asociatiei de proprietari sunt … cheltuieli pe cota-parte indiviza, in functie de suprafata utila a proprietatii individuale”, iar la articolul precedent, 46, se stipuleaza clar „toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata cota de contributie ce revine la cheltuielile asociatiei.” Asadar, aceasta lege, pe care cei din primarie o folosesc drept temei legal, nu precizeaza nicaieri ca viitorii chiriasi trebuie sa plateasca aceste datorii, ci doar proprietarul.

Cum se intâmpla in realitate? „Oamenii fac o conventie la asociatie prin care se obliga sa achite esalonat si primesc repartitia”, explica sefa Fondului Locativ. Despre cât este de moral ca viitorii chiriasi, nicidecum proprietarul sau administratorul de drept, sa achite niste datorii care nu le apartin, nu spune nimeni nimic. Si nici nu se pune intrebarea, cum poate cineva care este eligibil pentru o locuinta sociala sa achite o astfel de datorie uriasa când nici n-a calcat bine in apartament, daramite sa mai produca cheltuieli.

„Conform Legii 230, proprietarul plateste cheltuielile atâta timp cât locuintele nu sunt ocupate. Peste tot in lege se vorbeste despre proprietar. La locuintele sociale, primaria trebuie sa achite aceste datorii. Când chiriasul intra in posesie, abia apoi trebuie sa plateasca”, spune Vasile Maxim, vicepresedintele Ligii asociatiilor de proprietari Bacau, care este de partea chiriasilor. Acesta sustine ca oamenii ar trebui sa se adreseze Avocatului Poporului in acest caz si, daca au resursele necesare, instantei de judecata.

Au acces la o locuinta din fondul primariei persoanele care au domiciliul in Bacau si lucreaza in municipiu sau pe o raza de 30 km, cei care au un loc de munca si obtin un venit lunar net pe membru de familie cu 20 la suta mai mic decât câstigul mediu net, la nivel national. Criteriile de ierarhizare tin cont de situatia locativa actuala, starea civila, starea de sanatate, vechimea cererii, venitul net etc.

Circa 3000 de solicitari sunt inregistrate la primarie pentru alocarea unei locuinte sociale. Ultimele 49 de apartamente si garsoniere au fost inaugurate anul trecut pe strada Henri Coanda 9, intr-un bloc refacut cu bani europeni. Desi nu toate sunt ocupate, procedura de alocare a lor este foarte greoaie, pentru ca oamenii nu prezinta documentele necesare sau nu raspund in termen legal pentru confirmare.
Printre cei care au primit repartitie sunt si persoane care au inregistrate dosare din 2003.
Pe de alta parte, desi ar trebui sa evacueze chiriasii cu datorii care au lasat locuintele intr-o stare deplorabila, primaria trebuie sa se adreseze instantei sa obtina ordin de evacuare si ulterior sa-i execute pentru datorii. In acelasi timp, unii chiriasi evacuati pe hârtie stau abuziv in locuintele municipalitatii.

„Dupa ce ca Primaria Bacau aloca locuintele sociale deja distruse, dupa ani de asteptare, oamenii se trezesc si cu datorii. O solutie ar fi ca viitorii chiriasi sa plateasca la asociatie, dar apoi sa li se scada din cuantumul chiriei lunare. La fel si pentru eventualele reparatii pe care ei le fac in aceste locuinte.”
Vasile Maxim, vicepresedinte Liga judeteana a asociatiilor de proprietari

Municipalitatea are 270 de locuinte sociale: garsoniere si apartamente. Alte 121 sunt case nationalizate cu aceeasi destinatie. 200 sunt spatii din fondul locativ de stat. In total, la acest moment, 73 sunt libere. Viceprimarul Raluca Nastase a declarat recent ca o parte din acestea urmeaza sa fie repartizate in luna mai, iar motivul intârzierii in repartizare il constituie multitudinea de documente care trebuie atasate la dosar.

„De la data predarii locuintei si pâna se repartizeaza din nou se intregistreaza cheltuieli pe cota indiviza care trebuie asumate de cineva.”
Cristina Bardasu, sef Serviciu Administrare Fond Locativ Primaria Bacau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri