24 aprilie 2024
ContrasensChina, Curtea de Arbitraj de la Haga si restul lumii

China, Curtea de Arbitraj de la Haga si restul lumii

Precum se stie, Curtea Permanenta de Arbitraj de la Haga a decis, zilele trecute, ca China nu poate avea pretentii in privinta unor insule din Marea Chinei de Sud, care ar trebui sa apartina de Filipine. Problema insulelor din Marea Chinei de Sud este una delicata si care vizeaza mai mult decât niste petice de pamânt.

In esenta, mai mult decât cablurile si conductele submarine care trec prin zona, mai mult decât drepturile de pescuit si de acces, sta insasi confruntarea dintre SUA si China.

Revenind la arbitrajul Curtii de la Haga, care nu vizeaza intreaga zona, ci doar o mica parte din suprafata aflata in disputa, China a anuntat ca, pur si simplu, nu recunoaste jurisdictia tribunalului in aceasta privinta.

Desigur, sentinta a fost folosita copios de mass-media occidentala pentru a face presiuni asupra Beijingului.

Insa, scrie presa americana, decizia chinezilor de a nu recunoaste jurisdictia Curtii de Arbitraj si, prin urmare, nici sentinta, nu ar trebui sa ne mire.

Alte tari – SUA, Anglia sau Rusia – au procedat similar atunci când sentintele nu le-au convenit. Si Washington Post aduce in discutie câteva cazuri din ultimii ani.

Marea Britanie a fost chemata, recent, in fata aceleiasi Curti fiind acuzata de statul Mauritius ca incalca drepturile de pescuit ale cetatenilor sai in Oceanul Indian. Marea Britanie a reactionat: Curtea de Arbitraj nu ar avea jurisdictie in acest caz; tribunalul a spus ca are si afacerea a ramas in … coada de peste.

Acum doi ani, Curtea a obligat Rusia la plata a 50 de miliarde de dolari catre fostii actionari ai companiei Iukos, condusa de celebrul Mihail Hodorkovski. Rusia nu a platit nimic si a câstigat, tot in justitie, apelul.

In fine, SUA au fost chemate in fata Curtii Internatinale de Justitie de la Haga de catre Nicaragua. Micul stat din America Centrala a reprosat ajutorul dat de SUA rebelilor de extrema-dreasta “contras” si minarea apelor tarii in timpul conflictului civil. Desi a pierdut procesul, SUA au decis ca Tribunalul nu are jurisdictie in acest caz si a fortat Nicaragua sa-si retraga plângerea.

In ceea ce priveste disputa din Marea Chinei de Sud, un alt punct interesant, dar neglijat de liderii de opinie, este faptul ca SUA reproseaza Chinei ca nu ar respecta Conventia ONU privind Dreptul Marii desi Washingtonul a refuzat sa ratifice aceasta conventie.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri