19 aprilie 2024
ActualitateChimcomplex Borzești își întrerupe activitatea din cauza prețului energiei

Chimcomplex Borzești își întrerupe activitatea din cauza prețului energiei

Chimcomplex S.A. informează investitorii în legătura cu inchiderea temporara a activitatii de productie in cadrul platformei industriale Borzesti pe o perioada de 14 zile incepand cu data de 18.08.2022, avand in vedere preturile in crestere la energie electrica si gaze naturale.

Contractele individuale de muncă ale salariatilor afectati de incetarea temporara a activitatii se suspendă în această perioadă, aceștia urmând să primească o indemnizație de 75% din salariul de bază, conform prevederilor legale aplicabile si contractului colectiv de muncă.

Primele șase luni ale anului au generat rezultate pozitive la Chimcomplex Borzești, principalul producător și furnizor de substanțe chimice vitale din regiune. Compania a raportat un profit net de 165 de milioane de lei (33,5 milioane de euro), cu o cifră de afaceri de 1.222 de miliarde de lei (247 de milioane de euro).



În această perioadă, poliolii-polieteri au avut o pondere de 56% în total vânzări, fiind produse cu impact major în procesul de decarbonare. Produsele clorosodice au avut o pondere de 33% în total vânzări, urmate de oxo-alcooli cu 4%.
Vânzările pe piața externă, în cea mai mare pare adresate piețelor din Uniunea Europeană, au reprezentat aproximativ 90,79% din totalul vânzărilor.

Cheltuielile din exploatare au crescut în 2022 din cauza prețurilor de achiziție ale materiilor prime și utilităților, care au avut un trend ascendent în perioada ianuarie-iunie. Rata de creștere a acestora a fost mai mare decât creșterea prețului de vânzare al produselor finite Chimcomplex. Astfel, profitabilitatea companiei s-a diminuat, iar profitul net a fost în scădere cu 42% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021.

Măsuri după involuție

„Rezultatele financiare – au declarat reprezentanții companiei – sunt în scădere față de aceeași perioadă din 2021 ca urmare a creșterii alarmante a prețurilor la energie electrică și la gaze naturale. Este esențial acum să avem asigurat același mediu economic ca al marilor noștri competitori europeni și globali, care beneficiază de prețuri mult mai bune la resurse de bază. În acest fel, produsele lor sunt mai ieftine și invadează piața țării noastre și a celor din jur. Acest lucru duce la un deficit și mai mare al balanței comerciale a României. În acest context, trendul descendent al rezultatelor noastre financiare va continua și în semestrul II. Ca și alte companii din industrie, avem nevoie de intervenția statului pentru amortizarea prețurilor crescute la gaz și energie electrică înainte de a lua în calcul reorganizarea producției și optimizarea structurii organizaționale.”

Impactul presiunilor inflaționiste fără precedent asupra dezvoltării marjei a fost limitat prin controlul costurilor și eficiența operațională. Totodată au crescut semnificativ investițiile din spatele cheltuielilor de capital – reintegrarea fabricilor de pe platforma Oltchim (achiziția pachetelor de acțiuni Sistemplast și CET Govora), dar și sustenabilitatea.
În aceste condiții, în primele 6 luni din acest an, Chimcomplex înregistrează un nivel consistent al EBITDA, respectiv 232 milioane lei (47 de milioane de euro și 19% din cifra de afaceri).

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri