20 aprilie 2024
Actualitate Cetatenii moldoveni din Bacau au votat pentru viitorul Basarabiei

Cetatenii moldoveni din Bacau au votat pentru viitorul Basarabiei

In jur de 600 de cetateni ai Republicii Moldova care locuiesc in Bacau sau in zonele limitrofe au fost asteptati duminica, 30 noiembrie, la urne pentru a-i vota pe cei 101 membri ai parlamentului de la Chisinau. Deja, la ora 11.00, pe la singura sectie de vot din judet, amplasata inr-un spatiu al Universitatii Vasile Alecsandri, trecusera circa 50 de cetateni cu drept de vot.

„Estimam cam 500-600 de persoane. Lumea este informata. De altfel, Comisia Electorala a decis sa le permita votarea si in baza pasapoartelor expirate. Pentru ca pot fi situatii in care omul sta de zece ani in România, are cetatenia româna, dar si-a pastrat-o si pe cea moldoveneasca, iar pasaportul, singurul document acceptat in baza caruia se poate vota, este expirat.

Ca noutate, la aceste alegeri, exista un sistem implementat pentru prima data in Republica Moldova prin care se introduce codul personal si se poate verifica daca si unde a votat cineva. Deci nu poate vota din nou, sa zicem, la Suceava, caci va aparea in baza de date cu rosu”, a explicat Marcel Butnaru, presedintele sectiei de votare 351 din Bacau.



Moldovenii de peste Prut s-au aflat in fata unei decizii cruciale, având de ales intre un viitor alaturi de Uniunea Europeana si o reapropiere de Rusia. „Am venit cu gândul sa votez pentru viitorul Republicii Moldova, pentru viitorul meu, al parintilor mei si al prietenilor mei. Un viitor mai bun, care sper sa fie european”, a declarat la iesirea din sectia de vot Pavel Mereacre, unul dintre sutele de cetateni moldoveni prezenti in Bacau.

Ca o curiozitate, buletinul de vot a avut o jumatate de metru, e drept, mai mic decât in alti ani, când acesta depasise 100 de centimetri lungime. Acum, pe buletin au fost inclusi doar de 24 de candidati din partea tot atâtor partide inscrise in cursa electorala.

Insa, lupta cea mare s-a dat intre cele doua optiuni: cea pro-europeana, care are ca scop integrarea tarii in Uniunea Europeana, respectiv cea pro-rusa, care doreste virajul catre Moscova si aderarea Republicii la Uniunea vamala Rusia-Belarus-Kazahstan.

Dincolo de rezultatul acestor alegeri, cert este ca va urma o perioada complicata, in care partidele vor purta negocieri intense, in incercarea de a forma o majoritate parlamentara. De altfel, parlamentul va trebui sa numeasca un premier si sa desemneze presedintele tarii.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri