28 martie 2024
ActualitateCET executa silit alte 568 de familii

CET executa silit alte 568 de familii

Cazul de la Asociatia de proprietari 83 din Bacau poate fi subiect pentru un tratat juridic sau pentru un roman cu final american. Fostul administrator a delapidat peste doua miliarde de lei. CET actioneaza in instanta asociatia pentru o datorie de peste trei miliarde de lei. Executorul se indreapta catre toti locatarii, in calitate de terti popriti. Lipsa dialogului a dus la panica, revolta, la nerespectarea legii.

In perioada 2002 – 2005, la Asociatia 83, de pe str. Slanicului din Bacau, s-a inregistrat un prejudiciu initial, stabilit printr-o expertiza contabila dar si de Politia Economica, de 2.021.594 lei (2 miliarde de lei). Se deschide un dosar penal, cu solutia de trimitere in judecata ca inculpat a administratorului Cristina Zaharia, iar presedintele asociatiei Nicolae Driu si cenzorul Margareta Palcau, in calitate de martori.

Nu intram in detalii, toate documentele pot fi consultate la asociatie. Sapte ani a durat procesul, cu inculpata in stare de libertate, dar si pe functie inca un an, dupa care pleaca in Italia, pe motiv ca se duce sa munceasca pentru a acoperi prejudiciul. Dusa a fost. In final, instanta de la Tribunal stabileste un prejudiciu de numai 108.442, 51 lei, pus in seama Cristinei Zaharia si condamnarea ei la doi ani inchisoare cu suspendare. Suma nu s-a putut recupera de la inculpata, deoarece, cu toate demersurile, nu s-au identificat bunuri personale pe numele ei. Caz inchis.



Urmeaza partea a doua a dramei. Timp de trei ani, din 2005 si pâna in 2008, CET nu reactioneaza, nu s-a sesizat ca ceva nu este in regula la Asociatia 83. Abia in 2008, cheama Asociatia in judecata pentru plata penalitatilor, stabilite de instanta in suma de 137.171.17 lei, iar in 2011 actioneaza, din nou, in instanta Asociatia 83, de data aceasta pentru neplata energiei termice, la care adauga si penalitatile, in valoarea totala, stabilita prin sentinta civila 104/ din 7 iunie 2012, la 185.875,70 lei, facturi neachitate la energia termica si, atentie! 194.844,13 lei penalitati de intârziere, deci 373.157, 59 lei.

Nu se poarta niciun fel de negocieri, astfel ca CET cere investirea hotarârii cu titlu excutoriu (dosar 9639/180/2013) prin Biroul Executor Judecatoresc Sorica Necula, pentru executare silita a Asociatiei 83, de pe str. Slanicului.

Hotarâre clara, executare cu cântec

Presedintele actual al Asociatiei 83 Bacau, Gheorghe Bichiu, afirma ca aceasta hotarâre nu a fost adusa la cunostinta asociatiei, decât dupa patru zile, efectiv dupa ce Executorul Judecatoresc pornise o actiune singulara de executare silita a tuturor locatarilor, in calitate de tert poprit, chiar daca acestia nu au contract cu CET si le inainteaza doua somatii de plata, prin care DISPUNE:

Executarea silita prin infiintarea unei popriri, asupra tuturor sumelor de bani pe care le datorati, in prezent si in viitor, cu titlu de cheltuieli de intretinere la Asociatia de proprietari 83 Bacau, in calitate de tert poprit, pâna la incasarea sumei totale de 384.647,99 lei, pe care o datoreaza Asociatia catre SC CET SA Bacau. Sumele se depun intr-un cont deschis la CEC…

Locatarii au asaltat asociatia, au incercat discutii cu executorul judecatoresc, s-au intâlnit de mai multe ori in adunarea generala. Argumentele si nedumeririle s-au revarsat in capul conducerii asociatiei, care a reactionat:

“Locatarii sunt bulversati. Cum poti dispune ca locatarii sa nu-si mai achite in prezent si in viitor datoriile la asociatie si toti banii sa mearga prin CEC, direct la CET? Asociatia are si alti furnizori de servicii (apa-canal, gaze, energie electrica, cât si cheltuieli cu salarii, intretinere, consumabile, plata avocatilor etc.). De unde bani? De mâine vin si alti furnizori la poarta si ne dau in judecata. Eu rog toti locatarii sa plateasca la asociatie datoriile lunare, daca nu vor sa ramâna fara apa rece si celelalte utilitati”, afirma actualul administrator Elena Ionica.

Poprirea s-a facut la gramada, nu s-a tinut cont de situatia concreta din asociatie: multi locatari s-au mutat in asociatie dupa anul 2005, altii nu au datorii la asociatie, foarte multi au centrala proprie: din 568 de apartamente, 464 au centrala termica proprie (multe, foarte multe, montate inainte de 2005), 17 sunt debransate total, 87 mai sunt la CET, din care 68 au conventie directa cu CET si doar 19 mai sunt cu plata apei calde si a caldurii prin asociatie.

In cât timp se va stinge creanta? Aceasta situatie nu are nicio relevanta, afirma conducerea CET: “Ne vom indrepta pretentiile impotriva tuturor, indiferent de situatie. CET nu mai poate functiona cu asemenea debite de incasat”, declara in presa Neculai Olaru, director al CET.

Confuzii cu risc penal

La ultima sedinta a asociatiei, loatarii s-au constituit in parte vatamata si au imputernicit asociatia sa faca contestatie, in termen legal, la hotarârea de executare silita, insa efectele executarii silite continua. Foarte multi locatari au inteles ca au de plata datoria veche, plus platile la zi, la care se adauga paguba fostului administrator.

“Nu este nicio legatura intre hotarârea penala si hotarârea mea. Au venit si la mine mai multi locatari din asociatie si au invocat aceeasi problema. Eu mi-am facut datoria, respectând legea. Scrie clar ca hotarârea este executorie pentru debitele vechi, prezente si viitoare.

Daca un locatar are de achitat luna aceasta 50 de lei la asociatie, este obligat sa depuna banii la CEC, in contul debitorului, in speta CET. Nu-i cere nimeni 7-8 milioane, cum am auzit. Daca nu se conformeaza, dupa o luna, urmeaza ce v-am mai spus: validarea executarii prin instanta. Mie imi pare rau de situatia creata, inteleg framântarile oamenilor, este insa decizia CET, pe care si-o asuma, iar eu, conform legii, am pus-o in aplicare.

Am asteptat conducerea asociatiei la o discutie, nu a venit, de asemenea juristul CET este dispus la o analiza, eventual impreuna cu mine. Trebuie doar sa solicite, poate se gasesc solutii de rezolvare”
precizeaza Sorica Necula – Birou Executor Judecatoresc.

Am incercat, in timpul documentarii, sa stau de vorba cu mai multi locatari. Cu multi am reusit, insa aproape toti, din diferite motive, au refuzat sa-si decline identitatea.

“Eu nu mai platesc la asociatie, pentru mine nu mai exista. Platesc la CEC, iar cu ceilalti furnizori voi gasi o solutie de plata” – spune un locatar de pe str. Slanicului.

“Domnule, multi nu stiu legea, somatia Executorului Judecatoresc este obligatorie. Cine incearca sa sugereze sa nu fie respectata poate fi acuzat de instigare la neexecutare. Eu nu platesc deocamdata, nici la CEC si nici la Asociatie. O sa vad ce se intâmpla in doua-trei luni. Situatia este confuza” – declara un locatar de pe str. Neagoe Voda.

“Nu noi suntem de vina, ci cei care au fost la asociatie. Administratorul care a furat banii a plecat in Italia, altii o huzuresc prin cartier, iar noi platim dupa urma lor. Suntem executati silit, au bagat lumea in sperieti, frica, panica, dar sunt batrâni care pot muri la aceasta veste. O sa ne lase si fara apa rece, fara curatenie, fara lumina. Este corect asa? Eu nu datorez nimic CET-ului, platesc celelalte utilitati la asociatie” – spune o alta locatara de pe str. Slanicului.

Aceasta este atmosfera din asociatia 83, de pe Slanicului. Se simte lipsa de informatie clara, suspiciunile tin loc de argumente. Locatarii mai au o nedumerire: de ce nu plateste CET cele 100 de milioane pe care le cere executorul? Nu pentru ea a facut un serviciu?

Va fi o mare veselie prin asociatii, deoarece aproape toate au debite imense si, conform deciziei CET, toti locatarii, in calitate de terti popriti, daca nu se conformeaza, vor fi actionati in judecata. Omul si procesul! Asociatiile risca sa se desfiinteze, deoarece nimeni nu munceste pe degeaba, ceilati furnizori vor trece si ei la represiuni, locatarii vor iesi in strada. Treaba se ingroasa cu executarea tertului poprit.

Daniel Ciobanu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri