16 aprilie 2024
CulturăCentenarul genocidului impotriva armenilor

Centenarul genocidului impotriva armenilor

Se implinesc 100 de ani de la genocidul impotriva armenilor, in care au fost ucisi peste doua milioane de armeni.

Genocidul armean, cunoscut ca Holocaustul armenilor, Masacrul armenilor (în limba armeana Metz Yeghern, “Marele Rau”) se refera la doua evenimente distincte dar care au legatura între ele: primul este campania condusa de Sultanul Abdul-Hamid II între anii 1894-1896, si a doua este deportarea si eliminarea armenilor de catre guvernul “Junilor turci”, între anii 1915-1916. Termenul genocid e asociat celui de-al doilea episod, care este comemorat de catre armeni pe 24 aprilie.

Pentru a marca tragicul eveniment de acum 100 de ani, Uniunea Armenilor din România organizeaza un complex de manifestari in mai multe localitati din tara, unde traiesc armeni, printre care si in Bacau. Astfel, in perioada 21- 25 aprilie, la sediul UAR, este deschisa o expozitie de carte, reviste, fotografii si costume traditionale armenesti. In ziua de 21 aprilie, in cadrul Zilei Mondiale a Lecturii, pentru omagierea victimelor genocidului, va avea loc lecturarea unor pagini scrise de pesonalitati ale culturii armene din ultimul secol. Pe 22 aprilie, de la ora 10,00, la sediul filialei UAR, va fi prezentat filmul “The Armenian Genocide”, iar de la ora14, in Sala Mare a CJ se va desfasura o sesiune de comunicari istorice, la care vor vorbi dr. Attila Iakob si drd. Claudia Daraban.



Manifestarile continua si in ziua de 23 aprilie, de la ora 14, cu vernisajul expozitiei de pictura si grafica “The colors of Pain” a elevilor de la Asociatia Culturala Arte Pro si Palatul Copiilor din Piatra Neamt.

Comemorarea victimelor genocidului se va incheia sambata, 25 aprilie, ora 17,00, cu un concert simfonic, sustinut de Filarmonica “Mihail Jora”, cu lucrari de Aram Haciaturian si Alexandru Arutinian, dirijor Ovidiu Balan.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri