19 martie 2024
Să ne cunoaștem primariiCel mai tânar primar al judetului Bacau este la Secuieni

Cel mai tânar primar al judetului Bacau este la Secuieni

Cosmin David: „Tineretea nu este un atu in politica, dar tineretul si-a spus cuvântul la aceste alegeri”

La 26 de ani, era cel mai tânar viceprimar din judet. Patru ani mai târziu, in iunie 2016, cu determinare si cu experienta in administratie, a reusit sa se impuna in fata unor candidati redutabili. Cu toate acestea, spune ca tineretea sa nu este neaparat un avantaj in politica. Cetatenii din Secuieni i-au dat insa o sansa. Doar de el depinde ce va fi peste patru ani in comuna in care a copilarit.

– Cum ati caracteriza campania electorala 2016?
– A fost foarte grea. Fiind candidat din partea ALDE, m-am „batut” cu doua partide, cele mai puternice, PNL si PSD, si doi primari, unul in functie, celalalt cu 12 ani de administratie.



– Cu ce argumente i-ati convins pe cetateni sa voteze?
– In primul rând s-au convins ei ca in mandatul de viceprimar am fost alaturi de ei si am incercat sa ii ajut, au vrut si o schimbare, pentru ca in atâtia ani nu s-a facut nimic si poate au vrut si un tânar. Eu locuiesc aici si nu beneficiez de nici un serviciu pe care ar trebui sa-l aiba o comuna europeana.

– Tineretea este un avantaj?
– In politica, nu. Lumea nu-ti da nici o sansa. Trebuie sa construiesti, este o munca extraordinara. Norocul meu a fost ca tineretul si-a spus cuvântul la aceste alegeri, dar si vârsta a treia a fost indecisa, de unde a rezultat diferenta mica intre mine si ceilalti contracandidati. Partea buna este ca nu am luat-o de la zero, nici in cariera politica, nici in cea administrativa.

– Ce proiecte le-ati propus oamenilor?
– Multe promisiuni nu am facut. Oamenii au vrut sa-si spuna punctul lor de vedere si asta au si facut când am vorbit in timpul campaniei. Sunt multe de facut, mai ales ca in comunele invecinate sunt ulite asfaltate, apa, canalizare, gaz si aici oamenii doar viseaza la ele. Eu imi voi da toata silinta ca sa le fac pâna in 2020. Am un plan pentru reteaua de apa si canal, sa deschid o gradinita care este in faza de autorizare, voi muta sediul Evidentei Persoanei intr-o cladire separata pentru ca nu avem spatiu suficient.

– Aveti buget cu care sa lucrati? Personal in primarie?
– La acest moment, personalul este insuficient. Mi-as dori ca angajataii sa fie mai serviabili, omul sa nu plece nelamurit de la primarie, chiar daca are o problema specifica, trebuie sa stie ce are de facut. Am incredere ca pot colabora cu angajatii, dar in cazuri extreme vom face si evaluari. Problema este cum reusim sa aducem oameni capabili la salarii foarte mici. Lipsuri avem la urbanism, cadastru, contabilitate, un politist local. Banii nu sunt prinsi in buget, dar si procedura de angajare este foarte anevoioasa.
Am cerut si executia bugetara, ca sa vad exact despre ce este vorba, daca avem excedent, ca sa vad exact si daca se pot face angajari.
Cât priveste conditiile de lucru, imi doresc sa mut Serviciul de Evidenta a Persoanei in alta parte, pentru ca ocupa tot birourile de-ale noastre, undeva, tot aici in curtea primariei, ca sa ne putem sa ne desfasuram activitatea in voie. Ne trebuie cât mai mult spatiu.

– Veti avea sprijin din partea consilierilor locali?
– Suntem 4 consilieri ALDE, 4 PSD si 3 PNL. Chiar daca suntem asa echilibrat impartiti, daca sunt lucruri de facut, ar trebui sa ne coalizam ca sa le fie bine oamenilor. Suntem totusi o comuna la 15 kilometri de Bacau, trebuie sa le oferim oamenilor conditii de un anumit nivel. Sper sa avem un sprijin si la Consiliul Judetean, având vicepresedintele din partea ALDE (Mihai Ghiorghita, n.r.).

– Care este proiectul principal pe care vreti sa-l implementati?
– Apa-canal, asfaltare, locuri de joaca. Sunt multe lucruri care compun o comuna europeana. Nu avem nimic din tot ce am spus acum. Sunt comune in care sunt asfaltate drumuri pâna la padure. In administratie trebuie sa fii inteligent si sa iti doresti sa faci ceva, de asta sper sa putem si noi sa implementam macar o parte din proiectele necesare pentru a le aduce un plus de confort oamenilor.
Un alt sprijin sper sa vina prin Grupul de Actiune Locala Colinele Tutovei, din care facem parte si prin care sa facem ceva investitii substantiale in comuna, daca se poate si cu fonduri europene.
La proiectul pe apa si canalizare derulat cu bani europeni, comuna noastra este prinsa cu investitii pâna in 2020. In prima etapa se va trage apa si canalizare in Fundeni si Secuieni, iar pâna in 2030, in celelalte sate.
Din pacate, avem dificultati in ceea ce priveste salubrizarea. Incasarea taxei este anevoioasa. In plus, desi noi am semnat cu noul operator, aveam datorii la fosta firma care colecta gunoiul, SOMA, si acum ceea ce incasam incercam sa dam esalonat si pentru a acoperi datoria. Evitam astfel si blocarea conturilor primariei. Datoria este substantiala, dar trebuie sa o achitam.

– Exista si vreun proiect pe care il veti continua, tinând cont de faptul ca ati fost viceprimar, deci cunoasteti demersurile deja incepute?
– Da. A inceput extinderea retelei de iluminat stradal, un proiect care dateaza din perioada când eram viceprimar. Am dat ordinul de incepere a lucrarilor. Se vor monta pe o distanta 480 de metri, stâlpi de iluminat, la drumul national.
Sper ca un proiect bun sa-l atraga pe urmatorul.

Secuieni

Comuna Secuieni are circa 2300 de locuitori, in sase sate: Fundeni, Berbinceni, Valeni, Chiticeni, Glodisoarele si Secuieni.
Comuna este dezvoltata în lungul drumului national DN2F Bacau – Vaslui si în lungul drumului judetean DJ241A Rosiori – Secuieni – Izvorul Berheciului.
 În comuna sunt 1.025 gospodarii, doua scoli, doua gradinite, cinci biserici si un camin cultural. Aproape toate satele comunei s-au format în preajma sau în interiorul padurilor. Fiecare din cele sase sate componente ale comunei este atestat documentar si are o mica istorie.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri