29 martie 2024
ActualitateCei care nu detin autorizatie ISU, pasuiti pâna la sfârsitul anului sa...

Cei care nu detin autorizatie ISU, pasuiti pâna la sfârsitul anului sa intre in legalitate

– o lege aparuta zilele trecute le ofera posibilitatea celor care au pus in functiune constructii sau amenajari fara autorizatie de la Pompieri, sa obtina acest act pâna la 31 decembrie 2016

Recent a aparut Legea 33/2016 care modifica legislatia privind apararea impotriva incendiilor si in care se precizeaza ca pentru constructiile si amenajarile puse in functiune fara obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu, exista obligatia obtinerii respectivului act administrativ pâna la data de 31 decembrie 2016. Asadar, proprietarii locatiilor au primit ragaz pâna la sfârsitul anului sa-si ia autorizatia de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU), iar masura ar fi fost luata pentru ca sunt multe cereri si prea putini experti.

 



„Depasindu-se un termen vizavi de solicitarea autorizatiei, adica de 6 luni de la data când s-a facut receptia, ne incadram in alta prevedere legala care ii obliga pe operatorii economici sa faca o expertiza facuta de niste experti, care la nivel national sunt foarte putini. De aceea s-a acordat acest termen de 31 decembrie”, a explicat col. Ioan Mihalache, inspector sef la ISU Bacau.

Pâna la obtinerea acestui document, functionarea se face pe raspunderea beneficiarilor investitiilor, dar locatia poate fi inchisa daca pompierii constata incalcarea grava a cerintei de securitate la incendiu. „Nu-l sanctionam pentru lipsa autorizatiei, dar daca se incalca conditiile legate de elemente care duc la inchiderea activitatii, inchiderea se face.

De exemplu, daca gasim ca sunt cu mai mult de 10 la suta persoane fata de ce-i aprobat in proiect, daca instalatiile de stingere, hidrantii, semnalizarea sunt defecte, acestea sunt elemente care duc la inchidere pâna la inlaturarea tuturor neregulilor”, a mai spus col. Mihalache. Pasuirea se aplica doar pentru constructiile puse deja in functiune. Cei care urmeaza sa deschida un obiectiv sunt obligati sa urmeze pasii normali, adica de obtinere a certificatului de urbanism, a autorizatiei de constructie, a avizului de la pompieri, inainte de demararea lucrarilor, si a autorizatiei de securitate la incendiu dupa finalizarea acestora.

Pompierii, asaltati cu cereri pentru avize sau autorizatii

Dupa tragedia de la Colectiv, inspectorii de la Compartimentul Avizari-Autorizari din cadrul ISU Bacau s-au confruntat cu o avalansa de solicitari din partea agentilor economici si nu numai, iar volumul de activitate a crescut considerabil.

„In primul trimestru al acestui an s-au primit 65 de solicitari pentru eliberarea avizului de securitate la incendiu, fiind deja eliberate 39, alte 3 sunt in lucru, 22 nu aveau nevoie, iar intr-o situatie s-a dat negatie. Tot in primul trimestru s-au primit si 228 de solicitari de asistenta tehnica, un numar mare fata de aceeasi perioada a anului trecut când au fost 45 de solicitari.

Putem spune ca se observa o preocupare a investitorilor de a intra in legalitate din punct de vedere al securitatii la incendiu”, a declarat col. Elena Dutescu, seful Compartimentului Avizari-Autorizari din cadrul ISU Bacau. In perioada ianuarie –martie 2016 s-au depus si 53 de solicitari de eliberare a autorizatiilor de securitate la incendiu si s-au emis 45.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri