20 aprilie 2024
ActualitateCeas de bilant vânatoresc

Ceas de bilant vânatoresc

Inceput de an, miros de bilant. Chiar daca sezonul se intinde, ca si anul scolar, doar pe trei anotimpuri, la unele specii vânatoarea s-a incheiat. Unde puteam obtine informatii corecte daca nu de la sediul AJVPS Bacau, stând de vorba cu directorul institutiei, Ing. George Vrânceanu (foto). „Lipsa zapezii a adus rezultate modeste la vânatul mic (iepuri, pasari), in sezonul 2013-2014. In schimb, la mistreti, pentru prevenirea pagubelor provocate in agricultura, s-a intensificat actiunea de recoltare. Pe 10 fonduri de vânatoare, dupa ce s-au realizat cotele pe fiecare fond in parte, s-a aprobat suplimentarea acestora. Necesarul de hrana a fost asigurat ca si cum ar fi fost o iarna grea. Avem si trofeu, un exemplar de urs vânat pe Fondul 2 Camenca, cu punctaj de aur pentru craniu si blana.”

In perioada urmatoare se mai pot vâna, in functie de cota alocata, iepurii pâna pe 31 ianurie, mistretii, femelele si viteii de cerb pâna pe 15 februarie, iar la vânatul mic, jderul, nevastuica si viezurele pâna la 31 martie. Vulpea se vâneaza tot anul. Ursul in schimb nu are perioada legala. Se vâneaza doar pe baza de autorizatie speciala. La pasari sezonul potârnichilor si prepelitelor s-a incheiat. Se mai poate merge la rate, gâste, fazani si gainusi de balta, pâna pe 28 februarie.

Balaurul cu doua capete

Tai unul, mai apar trei. „ Mai avem o problema care trebuie neaparat reglementata si pusa in aplicare. Câinii fara stapâni. Reprezinta o adevarata pacoste pentru vânat. Problema e ca sunt adusi si lasati in libertate, in mod ilegal, pe fondurile de vânatoare. O camioneta din care sunt eliberate 30-40 de exemplare de la adaposturi, strica tot echilibrul faunei din zona respectiva. In salbaticie revin la instinctele de vânatoare, se inmultesc si se adapteaza, decimând puii si ouale vânatului.



In numele democratiei se fac multe greseli. Ma refer la cei care au legal arme de vânatoare. Legislatia actuala nu-i mai obliga pe titularii detinatori de permis sa apartina unui fond. Purtatorul de arma trebuie sa faca in primul rând dovada ca stie sa protejeze mediul, sa-si aduca aportul la ocrotirea vânatului si abia apoi sa aiba dreptul sa si vâneze.”
Domnul Vrânceanu e multumit ca anul s-a incheiat fara evenimente negative, nu a fost inregistrat niciun incident. A contibuit la aceasta si introducerea purtarii obligatorii a vestei portocalii de catre toti participantii, pe durata partidelor de vânatoare.
[HIDEPOST]
S-au inmultit vânatorii

Prin amabilitatea conducerii IPJ Bacau am aflat cala finele anului 2013 figurau in evidente 1601 detinatori de arme letale (peste 95% de vânatoare) mai multi cu 59 fata de 2012. Tot anul trecut Serviciul Arme, Explozivi, Substante Periculoase din cadrul IPJ Bacau a eliberat 86 autorizatii pentru uz de arme letale si a anulat 102 permise. In paralel s-au intocmit 26 dosare penale detinatorilor care nu s-au prezentat in termenul prevazut de lege pentru prelungirea permisului de arma. Urare pentru tolbe pline incepatorilor. Vânat sa fie dar sa nu fie braconat.[/HIDEPOST]

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri