26 aprilie 2024
ActualitateCeaiul de Cimbrisor, veritabil antibiotic al naturii

Ceaiul de Cimbrisor, veritabil antibiotic al naturii

Proprietati terapeutice si actiuni specifice
Cimbrisorul a fost denumit “antibioticul saracului” datorita multiplelor sale proprietati:
– expectorante, antiseptice pulmonare si intestinale, antiastmatice, sudorifice, antitusive;
– hepatoprotectoare, colagoge, coleretice, carminative, stomahice, antidiareice, antispastice, antihelmintice;
– antimicotic superactiv;
– diuretice, diaforetice, usor depurative, stimulatoare ale functiilor rinichilor;
– antihemoragice, hemostatice;
– sedative ale sistemului nervos;
– vulnerare, puternic antiseptice extern, bactericide, antivirale, dezinfectante;
– stimulente generale, tonice locale, reconfortante;
Cimbrisorul prezinta urmatoarele actiuni specifice:
– efect curativ în laringite, traheite, gripa, bronsite, infectii respiratorii si tuse convulsiva, tuberculoza (datorita uleiului eteric);
– stimuleaza functiile hepatice (secretia bilei de catre ficat si contractiile vezicii biliare) si pofta de mâncare la anemici si are rol în dischinezie biliara, enterocolite, enterite, dureri de stomac, dispepsii nervoase, crampe abdominale, constipatie, aerofagie, meteorism intestinal, hemoragii interne, hemoroizi;
– reumatism, artrite, sciatica, scleroza în placi;
-nevroza astenica, neurastenie, stari de oboseala, depresie psihica, migrene, apatie, convalescenta, anemie, stari de slabiciune, epilepsie, paralizie;
– stimularea memoriei;
– inflamatii ale sânilor, dureri menstruale, spasme ale organelor genitale;
– eliminarea viermilor intestinali (ascaridioza, oxiuraza) datorita timolului din ulei;
– alcoolism;
– ulceratii tegumentare, rani, furuncule, abcese, arsuri, panaritiu

Forme de utilizare în terapeutica
• Infuzie
Datorita timolului din uleiul eteric, ceaiul de cimbrisor poate fi folosit la eliminarea viermilor intestinali
Ca planta medicinala se utilizeaza (intern) în: bronsita, tuse convulsiva, astm, raguseala.
Având actiune antiseptica puternica, actioneaza asupra ficatului si rinichilor, ameliorând starea lor de functionare. Substanta amara în asociatie cu ceilalti componenti chimici din drog dau ceaiului de cimbrisor si proprietati stomahice si stimulente, care îl fac sa fie un bun tonic în cazul anemiilor. Intern, se foloseste sub forma de infuzie – 1-2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se beau 3 ceaiuri caldute pe zi (îndulcite cu miere de albine), de preferinta înaintea meselor principale.
• Ulei
Uleiul de cimbrisor este un stimulator puternic al imunitatii în cazul maladiilor infectioase. Este util în afectiunile cailor respiratorii superioare (rinita, inflamarea nazofaringelui), în bronsite, pneumonii – elimina fenomenele de staza. Poseda proprietate analgezica în artrite, miozite, nevrite.
Baile aromatice cu ulei de cimbrisor tonifica sistemul vegetovascular, majoreaza tensiunea arteriala la hipotonici, normalizeaza digestia (înlatura spasmele, degajarea de gaze si meteorismul gastric si intestinal), favorizeaza curatarea organismului de reziduuri, alina durerile menstruale, elimina procesele inflamatoare ale aparatului urogenital.
ANTIMICOTIC REDUTABIL
Fiind un bun antiseptic, uleiul de cimbrisor cicatrizeaza plagile, este benefic în afectiunile cutanate (eczema, dermatita, scabie etc.), manifesta efect antimicotic (trateaza candidoza si alte afectiuni micotice), este util în tratamentul afectiunilor urogenitale (cistita, uretrita, vaginita). În cosmetologie uleiul de cimbrisor se foloseste pentru întarirea parului, restabileste structura unghiilor. Este ulei de nota superioara.
Extern, se utilizeaza tot sub forma de infuzie – 100 g planta uscata si maruntita, la 3 litri apa clocotita. Dupa 30 minute se strecoara si lichidul astfel obtinut se toarna în apa din cada care trebuie sa aiba temperatura de 37 0C. Se asteapta 15-20 minute înainte de folosire. Nu se supradozeaza deoarece provoaca tulburari gastrointestinale, excitatii nervoase urmate de depresie.
• Perna din iarba de cimbrisor Farmacia Naturii – ajuta la înlaturarea cosmarurilor. Energetica uleiului: imprima curaj, accentueaza dorinta de activitate, învinge timiditatea. Dezvolta motivatii spirituale rafinate – compasiune, compatimire, mila. Favorizeaza reînnoirea energiei, accentueaza aura.
• SALV 7 – extract uleios ce contine cimbrisor, se administreaza conform prospectului, este bine de luat preventiv

Utilizari
– Culinara
Este un condiment important în bucatariile europene, mai ales în sud. Este tipic mai ales pentru Franta, unde ramurele proaspete de cimbrisor, legate în buchet cu alte ierburi proaspete, se adauga la supe, sosuri si tocanite, din care se scot înainte de servire (bouquet garni).
În Europa centrala, este folosit mai ales pentru supe, peste, carne si oua.
Cimbrisorul lamâios, este un ingredient minunat pentru otetul de ierburi. Industrial este deseori combinat cu maghiranul pentru cârnati si merge bine cu foile de dafin sau de boldo. Uneori si brânza se aromatizeaza cu cimbru de cultura.
Extractele din planta de cimbrisor se folosesc în cosmetica, la prepararea samponului, sapunului etc.



Pregatire si depozitare
Proaspat poate fi pastrat câteva zile la temperatura camerei sau în frigider. Daca este uscat, îsi pierde în timp aroma si gustul; rezista astfel cca. 24 luni.

Rubrica realizata cu sprijinul SC Farmacia Naturii – Bacau
Str. Erou Gh. Rusu (in spatele Casei de Cultura)
Dr.ing. Iuliana Barbu
0728-970.912
0234/537.346

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri