25 aprilie 2024
ActualitateCe faci dacă ţi-ai vândut maşina, dar primeşti în continuare amenzi?

Ce faci dacă ţi-ai vândut maşina, dar primeşti în continuare amenzi?

Băcăuanii care şi-au vândut maşina, însă nu au radiat-o din circulaţie, s-au trezit că sunt buni de plată. Le-au venit acasă înştiinţări prin poştă că au de plătit amenzi pentru lipsa rovinietei, deşi nu mai erau proprietarii de drept ai maşinii respective.

Se întâmplă acest lucru atunci când cumpărătorul este creditat cu bune intenţii, însă, acesta nu face demersurile legale pentru a declara maşin ape numele său şi astfel, amenda este trimisă pe numele fostul proprietar. Conform OG nr. 15/2002, amenzile care se dau pentru neachitarea rovinietei sunt cuprinse între 250 şi 4.500 de lei. În cazul autoturismelor, de exemplu, amenzile pornesc de la 250 de lei şi pot ajunge până la 500 de lei.

“Într-adevăr, ne confruntăm cu numeroase situaţii de acest gen. Tocmai de aceea, le recomandăm băcăuanilor ca în urma înstrăinării maşinii, să se adreseze serviciului în a cărui rază de competenţă a fost înmatriculat autovehiculul, în vederea depunerii unei notificări cu privire la înstrăinarea vehiculului. Pe lângă notificare, solicitantul trebuie să depună obligatoriu copii ale documentelor justificative, respectiv, contract de vânzare – cumpărare, certificat de radiere fiscală pentru maşina în cauză. O dată ce se face menţiunea, după un anumit termen, persoana nu va mai fi notificată pentru amenzile pe care ar trebui să le plătească actualul proprietar al maşinii”, declară cms. şef Claudiu Filimon, şeful SPCRPCÎV Bacău



În situaţia în care a fost emis proces verbal de constatare a contravenţiei, persoana în cauză poate formula o contestaţie la procesul verbal emis, în termen de 15 zile de la data comunicării acestuia, la Judecătoria în a cărei circumscripţie domiciliază sau îşi are sediul firma la care lucrează, în vederea solicitării de anulare a acestuia. Dacă procesul-verbal de contravenţie pentru lipsa rovinietei, care este trimis şoferilor prin poştă după depistarea făcută de camerele video, nu conţine semnătura de mână a agentului constatator, acesta este nul, după cum a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri