17 aprilie 2024
ActualitateCe bauturi alegem pentru noaptea de Anul Nou ?

Ce bauturi alegem pentru noaptea de Anul Nou ?

Noaptea magica dintre ani este asteptata cu sufletul la gura de fiecare dintre noi. Este o noapte speciala in care renasc sperante si se pun dorinte. Este momentul când lasam in urma trecutul si pasim increzatori in viitor. Si toate acestea se fac impreuna cu prietenii sau familia, in jurul unei mese pline de bunatati. Pe lânga diferitele meniuri bine aranjate, responsabile cu rasfatul papilelor gustative sunt si bauturile.

Cum gusturile nu pot fi comentate, fiecare pune pe masa ce considera ca e cel mai bun, chiar daca produsele de pe masa de Revelion nu se ridica la asteptarile tuturor. Despre preparatele culinare pregatite pentru acest eveniment nu vom vorbi in acest material, insa vom incerca, cât de cât, sa aflam care ar fi varianta optima din punct de vedere al bauturilor pe care sa le servim in noaptea de trecere in Anul Nou. Ce-i drept e cam dificil.

CoRaBo-magazin



Daca unii prefera tariile, altii sunt adeptii vinurilor. O alta parte sunt consumatori de bere, bautura nerecomandata de specialisti pentru o masa speciala asa cum este cea de Revelion, berea fiind considerata o bautura de zi cu zi, de racoreala. Dar ce sa faci cu gustul omului? Si apropo de gusturi… Consumatorii de vin – unii prefera vinul de la tara, altii pe cel imbuteliat…si lista ar putea continua. Vinul poate fi o poveste. A unui om, a unei idile, a unor evenimente istorice. Vinul poate fi un cadou apreciat sau poate fi un prilej de intâlnire cu prietenii. Si câte s-ar mai putea spune despre vin…

Cu ce merg cel mai bine preparatele culinare de pe masa de Revelion

In incercarea de a descoperi cea mai buna varianta cu care sa ne impresionam invitatii la petrecerea de Anul Nou, am stat de vorba cu Radu Damian, manager la CoRaBo, magazin specializat in bauturi, partener cu celebrul brand românesc „Cramele Recas”.

In primul rând am solicitat o formula simpla si eficienta de bauturi pentru noaptea dintre ani. Pentru a deschide apetitul in noaptea de Anul Nou, putem pune pe masa festiva un vinars sau un brandy. La fel de bine poate sa mearga un whisky, o votca sau tuica românesca. In functie de meniul ales, masa poate fi asezonata cu diferite vinuri. La meniurile cu carne de pasare, specialistul de la CoRaBo ne recomanda vinurile rose. In functie de gusturi, acestea pot fi de la foarte sec la foarte dulce.

Daca felul principal este bazat pe carne de porc, acesta merge foarte bine cu un vin alb demisec, iar la peste se potriveste un vin alb sec sau un rose vinificat in sec. La preparatele din carne de vita merg foarte bine vinurile rosii seci si demiseci. Fara doar si poate, trecerea dintre ani trebuie marcata cu un vin spumant, iar la finalul mesei este recomandat un digestiv.

„Românul s-a nascut poet, iar vinul e o metafora”

CoRaBo (Corina, Radu si Bogdan-fondatorii afacerii in 2010-n.r.) este un magazin nou de vinuri, aparut in peisajul bacauan la finele lui noiembrie 2015, situat pe strada Mioritei, in apropierea benzinariei OMV.

Radu Damian, manager de proiect CoRaBo
Radu Damian, manager de proiect CoRaBo

In ciuda faptului ca este o locatie noua, la CoRaBo intâlnim oameni priceputi, care te intâmpina cu multa caldura, gata sa-ti ofere cele mai bune sfaturi in materie de bauturi – de la tarii autohtone (tuica de Ardeal sau coniacuri consacrate) pâna la renumite marci internationale de brandy, votca sau whisky, de la vinuri la vrac (in sapte sortimente) pâna la vinuri recunoscute la nivel international, dar si vinuri spumante ce se consuma regulat in case regale de talie mondiala. Despre toate acestea ne-a vorbit Radu Damian, managerul de proiect la CoRaBo: 

„Avem vinuri din toate podgoriile mari românesti: Jidvei, Vincon, Sâmburesti, Oprisor, Recas, precum si niste branduri mai noi, cum ar fi «Casa Hermeziu», care este o podgorie noua plantata undeva pe malul Prutului in jud. Iasi, Crama «Casa Ochean» din jud. Vrancea cu doua brand-uri (Mara si Cârligele) absolut deosebite, Crama «Delta Dunarii» de la Sarica Niculitel, care face vinuri bio suta la suta si care are investitori italieni si lista ar putea continua”.

Alte nume vehiculate au fost cele ale podgoriilor de la Nicoresti, Cotesti, Dealul Mare, dar si câteva game de vinuri din import inclusiv unele produse de români in Africa de Sud. Cel de la Nederburg a fost vinul Campionatului Mondial de Fotbal din 2014. Preturile variaza de la 6 lei pe litru la baginbox pâna la sticle de vin si bauturi alcoolice tari la câteva sute de lei. Interesant este faptul ca, la CoRaBo gasim vinuri care in Bacau se gasesc de regula doar in restaurante unde adaosul comercial este considerabil.

De aceea, „Negustorii de vin” de pe Mioritei se adreseaza tuturor categoriilor de consumatori. La finalul intâlnirii, managerul de proiect de la CoRaBo ne-a dezvaluit ca in România exista o tendinta la producatorii de vin de a face un vin dupa retete din emisfera sudica, pentru ca in general, pe plan mondial se cauta vinurile mai fructate, mai vinificate in demisec. „Vinul este o poveste. Si sa nu uitam vorba aceea «Românul s-a nascut poet, iar vinul e o metafora»”, a incheiat Radu Damian.

„Pe comanda putem aduce orice si ma refer aici la cantitate si la marci. Majoritatea vinurilor pe care le comercializam nu se gasesc in supermarket-uri. Dar, avem vinuri, cum se spune, pentru toate buzunarele.”
Radu Damian, manager de proiect CoRaBo

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri