18 aprilie 2024
ActualitateCazuri extreme la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau

Cazuri extreme la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau

Echipa medicala de la Sectia de Medicina Interna a Spitalului Judetean de Urgenta Bacau s-a confruntat in ultima perioada cu mai multe cazuri extreme. Cel mai grav este al unei femei de 71 de ani, care a fost depistata cu o boala rar intâlnita – paraziti (tenie) localizati la cap. Un altul, este cel al unei bolnave care a venit in urgenta cu coma profunda instalata brusc, aparent de etiologie necunoscuta.

Cazul pacientei cu paraliziti la nivel cerebral a dat ceva de furca medicilor. “Este vorba despre o pacienta venita prin Urgenta, cunoscuta cu afectiuni cardiace, cu un accident vasculat ischemic in antecedent, hemipareza stânga si diabet. Venise in spital pe o insuficienta respiratorie si cu o tuse iritativa”, a explicat dr. Radu Mihailov, medicul primar care a monitorizat cazul. A atras insa atentia faptul ca avea in paralel si un deficit de vedere, o miscare oscilanta si continua a globilor oculari, care ii dadeau femeii si tulburari de vedere. S-a cerut si consult neurologic, prin dr. Ardojan Biro si i s-a facut ulterior si un examen la computerul tomograf. Nicio analiza insa nu evidentia decât leziunile ischemice vechi. A fost internata, i s-a administrat tratament specific insuficientei respiratorii, starea bolnavei s-a ameliorat, dar problemele oculare nu i-au disparut.

Parazitii au fost depistati la RMN

“Atunci am decis sa facem o radiografie mai complexa – Rezonanta Electromagnetica la nivel cerebral. Asa am localizat chisti de paraziti – de tenie, care in mod normal se localizeaza la nivel intestinal. A fost un moment de soc si pentru noi pentru ca nu ne-am mai confruntat cu asa ceva”, a mai spus dr. Mihailov. Pentru confirmare, au recoltat lichid cefalo-rahidian si s-au trimis probele la Clinica de Parazitologie din Bucuresti, fiind vorba despre o analiza complexa si speciala. Rezultatul a venit peste trei saptamâni si a confirmat diagnosticul. Batrâna a fost tratata, cu medicatie specifica de parazitologie, iar acum vede foarte bine si chiar citeste fara ochelari. Daca nu era depistat la timp parazitul, acesta putea duce la orbire, la anumite leziuni cerebrale si chiar la deces.



Ouale si larvele de tenie pot fi ingerate urmare a infestarilor animalelor domestice (in special porc), dar si prim consumul de alimente nespalate. Viermele adult se dezvolta in intestinul carnivorelor, ca urmare a ingestiei de carne sau organe infestate cu formatiuni larvare. Ocazional, formele larvare pot infesta si omul, daca acesta consuma carne insuficient preparată termic, producând boli a caror severitate depinde de localizarea acestora.

Coma profunda, aparent fara cauza

Un alt caz deosebit tratat de medicii de la Medicina Interna a fost al unei femei de 48 de ani, care s-a prezentat la spital,a dusa de familie, in coma brusc instalata. “Nu este un caz rar. Avem astfel de come destul de des, insa acesta a fost un caz pe care l-am investigat mai amanuntit, intru­cât initial nu se stia cauza”, a declarat dr. Elena Alistar, medic primar si seful Sectiei de Medicina Interna. Pacienta prezenta icter tegumentar, ceea ce parea a fi si o forma de afectiune hepatica, fara semne neurologice sau menin­giene, cu glicemie normala, tomografie in urgenta normala, probe biolo­gice bune, exclusa coma toxica. “Ecografia abdominala a indicat o ascita pe o ciroza hepatica, dar si un sindrom hepato-renal”, a mai spus medicul sef. Ulterior, tot prin analize si investigatii s-au depistat varice esofagiene. S-a aplicat medicatia necesara, dupa 24 de ore femeia era deja constienta si asa s-a putut stabili si cauza comei: natura etalonica. Pacienta a recunoscut ca obisnuia sa consume zilnic lichioruri tari dulci, iar cantitatea era de circa 500 ml.

“Ne confruntam des cu astfel de come etanolice, dar acesta a fost un caz atipic. Din pacate, avem pacienti si in vârsta de 20 de ani, unele au dus si la decese” – spune dr. Elena Alistar, medic sef Medicina Interna.

“Sunt doua cazuri extreme – unul frecvent intâlnit si altul foarte rar. Important este ca spitalul dispune de diagnosticieni buni, de o echipa medicala performanta si de medicatia necesara. Si la Pediatrie se trateaza acum un copil de 2 ani, diagnosticat cu hemofilie de tip A, care necesita o supraveghere permanenta. Sunt cazuri complexe, dar pentru care avem si rezolvare” – a declarat dr. Aurelia Taga, director medical SJU Bacau.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri