28 martie 2024
ActualitateCazul grefierului care a lesinat nu e considerat accident de munca

Cazul grefierului care a lesinat nu e considerat accident de munca

Cazul grefierului care in 18 februarie a lesinat in timpul sedintei de judecata a stârnit reactii din partea multor colegi de breasla ai acestuia. Asa dupa cum s-a putut citi in ziarul „Desteptarea” foarte multi grefieri se plâng de conditiile grele de munca, situatie care nu poate fi contestata. Tocmai de aceea am dorit sa aflam de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bacau daca exista vreo solutie la aceasta.

„Termenul pâna la care s-ar fi putut face demersurile necesare pentru incadrarea locurilor de munca in conditii deosebite, inclusiv a celor din institutiile bugetare, a fost pâna in anul 2007, ne-a spus Ioan Andrei, inspector sef adjunct cu probleme de sanatate si securitate in munca al ITM Bacau. Pentru cei care nu s-au incadrat in termen, dar isi desfasoara activitatea in conditii grele, nocive sau periculoase, angajatorul poate acorda sporuri salariale, in baza buletinelor de expertiza a locurilor de munca, eliberate de Directia de Sanatate Publica si a stabilirii sumei prin contractul colectiv de munca sau cu aprobarea ordonatorului principal de credite.

Legat de cazul in speta noi nu am primit nicio sesizare de la vreun angajat al Judecatoriei Bacau ca isi desfasoara activitatea in conditii grele.” Acesta mai afirma ca „de la Judecatorie, Tribunal sau Curtea de Apel nu a venit la ITM nicio comunicare referitoare la evenimentul petrecut in sala de judecata”. Judecatoria Bacau, intr-­un comunicat de presa, recunoaste ca incidentul din 18 februarie nu a fost anuntat ITM Bacau, motivat de faptul ca „nu era incidenta niciuna din situatiile prevazute la art. 5 lit. f din Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006”.



Reprezentantii instantei sustin, de asemenea, ca nu au niciun document medical care sa conduca la suspiciunea unei boli profesionale sau legate de profesie. De cealalta parte, Ioan Andrei sustine: „In Legea 319/2006 scrie ca orice eveniment medical petrecut in timpul activitatii se comunica de indata ITM-ului, indiferent daca este vorba sau nu despre un accident de munca. Apoi angajatorul trebuie sa intocmeasca un dosar de cercetare prin care o comisie numita de el sa stabileasca caracterul evenimentului, respectiv daca este sau nu accident de munca”. Mai exact, intrucât angajatul si-a revenit si nu a fost nevoie de internare sau concediu medical, evenimentul este considerat „periculos”, prin urmare nu s-a aplicat nici o amenda.

Elena Tintaru,
Catalina Chifu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri