28 martie 2024
ActualitateCaz de botulism in Bacau. Dupa câte ore a primit pacientul serul...

Caz de botulism in Bacau. Dupa câte ore a primit pacientul serul salvator

Un barbat, in vârsta de 67 de ani, din comuna Oncesti, a ajuns joi dupa-amiaza in stare foarte grava la Spitalul Judetean Bacau, fiind diagnosticat cu botulism dupa examenul clinic. El prezenta toate simptomele acestei afectiuni si a fost internat la Terapie Intensiva pâna ce avea sa se gaseasca serul antibotulinic, singurul tratament in astfel de cazuri.

„In toata aceasta perioada, pâna când spitalul va reusi sa gaseasca doze de ser antibotulinic, pacientul va urma tratamentul simptomatic standard pentru aceasta afectiune”, a declarat Mirela Romanet, purtator de cuvânt la SJU Bacau, la câteva ore de la internarea bolnavului. Vineri dimineata, conducerea spitalului a anuntat ca a gasit serul si ca un furnizor de medicamente il va aduce in cursul dupa-amiezii, lucru care s-a si intâmplat. Pacientului i s-a administrat serul, a ramas sub supraveghere medicala si se simtea mai bine.

I s-a facut rau in cursul zilei de marti



Familia pacientului afirma ca barbatul a inceput sa se simta rau inca de marti, dar ca a mers la medicul de familie abia joi dimineata când starea de sanatate s-a inrautatit. „Miercuri a venit la noi sa-i dam pastile ca se simte rau. Spunea ca nu poate sa inghita, iar joi nu mai avea putere, era molesit. S-a dus la dispensar si a chemat salvarea. Speram sa ajunga serul la timp si sa-l salveze”, spunea Florin Maftei, fratele pacientului. Intrebat ce a mâncat, bolnavul ar fi spus ca ar fi consumat una din conservele primite de la Uniunea Europeana, drept pentru care au fost sesizate autoritatile sanitare.

„Din anamneza pacientului s-a aflat ca acesta ar fi consumat in urma cu trei zile o conserva de carne de porc, iar la 7-8 ore de la consum, acesta a inceput sa se simta rau, cu cefalee si vertij, dar nu s-a prezentat la spital decât in data de 7 mai”, a declarat Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la Directia de Sanatate Publica Bacau. Pentru a afla sursa toxinei, o echipa de la Directia Sanitar Veterinara Bacau a mers vineri la locuinta barbatului.

„Referitor la suspiciunea de botulism, o echipa din cadrul DSVSA Bacau s-a deplasat la domiciliul acestuia, a recoltat probe din alimentele incriminate urmând a fi efectuate analize de laborator si in functie de rezultate vor fi stabilite masurile ulterioare”, a declarat dr. Gheorghita Vlad, medic veterinar in cadrul DSVSA Bacau. Medicii au ridicat atât conserve cât si probe din mâncarea preparata de barbat, pentru ca nu se stie cu exactitate ce l-a imbolnavit. Doctorii s-au oprit si la primarie unde au solicitat actele pentru alimentele impartite localnicilor. „Noi le-am pus la dispozitie toate documentele. Chiar ne-a surprins ce s-a intâmplat pentru ca nu au fost alte probleme in comuna. Aceste pachete de la Uniunea Europeana vin sigilate si nu poate umbla nimeni la ele”, a explicat Gheorghe Baban, primarul comunei Oncesti. Potrivit actelor, alimentele aveau termen de valabilitate pâna in anul 2017. In total, 700 de persoane din comuna au primit, la inceputul acestui an, astfel de ajutoare.

Botulismul este o afectiune rara, dar de o gravitate foarte mare, fiind produsa de bacteria numita Clostridum botulinum, si care poate fi fatala. Toxina ajunge de cele mai multe ori in organism prin alimentele conservate dar se pare ca si din alte alimente. Simptomele includ voma, ameteli, dificultate de vorbire, de inghitire si paralizia muschilor.

Scandal dupa livrarea serului

Oficialii SJU Bacau au afirmat ca serul antibotulinic pentru salvarea barbatului din Oncesti va costa unitatea medicala circa 10.000 de euro, insa la câteva ore de la livrare, conducerea furnizorului, respectiv Compania Nationala Unifarm, aflata sub autoritatea Ministerului Sanatatii (MS), conform site-ului MS, a replicat dur printr-un comunicat de presa ca serul a fost donat, asa cum s-a intâmplat si in alte situatii, si ca spitalul bacauan nu va cheltui niciun ban. Compania Unifarm a fost contactata de unitatea medicala vineri dimineata, la ora 10, si a solicitat un kit de ser.

„La ora 10.45 un reprezentant al C.N. Unifarm S.A. a pornit de urgenta catre Bacau, ducând cu el un kit de ser antibotulinic. Kitul a fost donat de catre C.N. Unifarm S.A., care a detinut o rezerva strategica de ser pentru cazurile extreme. Mentionam ca serul antibotulinic a ajuns la S.J.U. Bacau in jurul orelor 15.30 unde reprezentantul Unifarm a predat kitul donat (…) direct dnei. dr. Ciobanu. C.N. Unifarm SA a lansat deja o comanda catre un alt producator de ser antibotulinic”, se arata intr-un comunicat de presa remis de CN Unifarm SA.

Oficialii companiei mai spun ca tot ei au donat kituri de ser antibotulinic si catre spitalele din Satu Mare, Oradea, Cluj-Napoca, Bistrita si Suceava, cheltuielile fiind suportate din bugetul propriu. Apare insa intrebarea cine ar fi trebuit sa stie ca Unifarm dispunea de o rezerva de ser pentru cazurile extreme, astfel incât sa nu se piarda timp pretios iar serul sa nu ajunga la bolnav abia dupa 20 de ore de la prezentarea la spital?

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri