28 martie 2024
Top StoryCautandu-l pe Evgheni

Cautandu-l pe Evgheni

In septembrie 2010, capitanul de rangul II Sepelev Vladimirovici Mercur din Krasnodar, Rusia, sosea in Bacau, intr-o ultima incercare de a afla mormantul fratelui sau, cazut in luptele din Cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Documentele obtinute de la Ministerul Rus al Apararii spuneau ca Evgheni Sepelev, adjunct al comandantului de pluton, fusese ingropat langa gardul scolii Elena Cancicov.

Timp de sase zile, barbatul a incercat sa identifice scoala Canciov. Actuala scoala Canciov nu exista pe vremea razboiului. In cimitirul Central, numele lui Evgheni Sepelev nu era pe pietrele de mormant.



“Am gasit in cimitir cu morminte din perioara razboiului in care se afla se află și soldați sovietici care au cazut in 1944 in cadrul ofensivei Iasi-Chisinau dar numele fratelui meu nu era acolo … ” – a povestit capitanul Sepelev pentru publicatia “Argumenti in facti“.

De la colonelul Paul Timofte, presedintele “Asocietiei Cultul Eroilor” din Bacau, batranul a aflat ca numele institutiilor de invatamant s-a tot schimbat iar ramasitele, mai mult ca sigur, au fost reinhumate.

Editorii publicatiei au cerut sprijinul Ambasadei Rusiei la Bucuresti.

“Conform datelor istorice, sergentul Shepelev Evgeny, nascut in 1926, adjunct al comandantului de pluton in Regimentul 223, Divizia 63 Infanterie, a fost rănit în acțiune la 30 august 1944 si a murit din cauza rănilor la 3 septembrie 1944 în Spitalul mobil 5217” – se arata in raspunsul Ambasadei. “In urma vizitarii mormintelor militarilor rusi de pe strada Marasesti din Bacau, au fost examinate toate pietrele funerare ale mormintelor individuale, dar numele de Shepelev nu a fost găsit.

Într-o groapă comună exista ramasitele a 67 de soldați necunoscuți. Probabil, printre acestea se afla si rămășițele sergentului E. Shepelev”.

Problema a fost discutată la o reuniune a comisiei interguvernamentale ruso-române pentru morminte militare.

“Numele sergentului Shepelev Evgeni si al altor 332 de soldați sovietici uciși în orașul Bacău și zona înconjurătoare va fi imortalizat pe plăci de granit. Este planificat să se facă în anii 2014 -2015”, a anuntat in urma cu cativa ani un oficial al Ambasadei Rusiei la Bucuresti.

RZV_1413

De cateva zile, monumentul soldatilor sovietici din Bacau este in renovare. Lucrarile sunt finantate de Ambasada Rusiei, care nu este la prima actiune de acest fel in Romania. In ultimii ani, Rusia a finantat restaurarea a peste 20 de cimitire ale soldatilor sovietici din Romania.

“Anul acesta, anul celei de-a 70-a aniversări a învingerii fascismului, este foarte important să ne aducem aminte de lecțiile istoriei. Aceasta este lecția, că nu se poate să permitem cu îngăduință favorizarea naționalismului agresiv, a eroizării nazismului care înseamnă reînvierea și fascismului care au adus deja atâta durere umanității”, a afirmat ambasadorul Oleg Malginov, intr-o declaratie la inceputul acestui an.

Malginov a menționat colaborarea pe care Ambasada Rusă o are cu Oficiul Național pentru Cultul Eroilor pentru identificarea soldaților Armatei Roșii uciși în România în luptele din Al Doilea Război Mondial.

“Înainte, aceștia erau considerați a fi necunoscuți, dar au fost descoperite multe documente, au fost cercetate multe arhive. (…) Lucrăm în multe locuri în care soldați sovietici au fost înmormântați, discutăm cu localnicii, căutăm în arhivele bisericilor. Este multă muncă de realizat. Din păcate, luptele aici au fost foarte dificile și mulți soldați au fost uciși și nu a fost timp pentru ca formalitățile să fie făcute așa cum ar fi trebuit”, a explicat Oleg Malginov.

Cimitirul soldatilor sovietici din Bacau a fost infiintat la 31 decembrie 1944.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri