29 martie 2024
CulturăCatedrala "Inaltarea Domnului" din Bacau isi sarbatoreste hramul

Catedrala “Inaltarea Domnului” din Bacau isi sarbatoreste hramul

La trecerea celor 40 de zile de la praznicul Invierii Domnului, crestinii ortodocsi se pregatesc pentru o noua sarbatoare imparateasca. Pentru credinciosii bacauani, hramul Inaltarii Domnului este strâns legat de lacasul de rugaciune a carui silueta impunatoare defineste peisajul urban de pe malul Bistritei.

Una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din România, Catedrala “Inaltarea Domnului” a ocupat, de mai bine de doua decenii, un loc special in viata spirituala a credinciosilor bacauani. Ea si-a pornit ridicarea catre Cer in anul 1991, când vrednicul de pomenire episcop Ioachim Mares, pe atunci arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului si Husilor, a pus piatra de temelie a sfântului lacas. Ridicata printr-un efort comun al locuitorilor de pe aceste meleaguri, aparitia ei in viata cotidiana a stârnit dispute aprinse pro si contra.

Trecerea timpului a dovedit insa necesitatea acestui demers religios, astfel ca, in ziua de astazi, bacauanii nu concep peisajul actual al orasului lor fara turlele noii catedrale. Joi, 9 iunie, enoriasii Parohiei “Inaltarea Domnului” impreuna cu preotii-slujitori Nicolae Hurjui si Stefan Chelaru vor avea ca invitat pe ierarhul locului, IPS arhiepiscop Ioachim, care va savârsi Sfânta Liturghie de hram. Dupa aceasta, intregul sobor se va ruga pentru eroii neamului si, in special, pentru cei patru eroi-salvatori SMURD care au cazut la datorie in urma cu o saptamâna.



Catedrala “Inaltarea Domnului” din Bacau este una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume, având 67 de metri lungime, 37 de metri latime si o inaltime de 70 de metri la nivelul crucii. Constructia acesteia a inceput la 10 metri sub pamânt, iar subsolul cu doua niveluri adaposteste, pe lânga paraclisul cu hramul “Nasterea Domnului”, un depozit de carte, o sala de expozitii si un refugiu antiaerian. De asemenea, in turlele sale sunt amplasate cele 18 clopote fabricate la Innsbruck, in Austria, 13 dintre ele fiind special concepute sa reproduca peste 1000 de partituri muzicale specifice repertoriului crestin-ortodox.

“Catedrala «Inaltarea Domnului» a fost si este cea mai importanta lucrare pentru vremea aceea si, dupa Revolutie, o adevarata provocare, atât ca dimensiune cât si complexitate, a fost pentru prima data când m-am intâlnit cu simbolismul crestin. Am lucrat cu mult drag si sunt mândru de ce am realizat, pentru Bacau, pentru bacauani. Am avut privilegiul sa lucrez cu prof. dr. Alexandru Cismigiu, cel mai mare structurist al României, iar daca este sa mai adaugam un superlativ, Catedrala “Inaltarea Domnului” din Bacau este cea mai mare si mai frumoasa din centrul Moldovei”, ne-a spus Constantin Amâiei, arhitectul Catedralei din Bacau.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri