28 martie 2024
Top StoryCât de sigure sunt institutiile publice?

Cât de sigure sunt institutiile publice?

– dupa tragedia de la Colectiv a aparut si intrebarea cât de sigure sunt in cazul unui incendiu si institutiile publice sau cele in care se desfasoara activitati la care participa sute de persoane? – pompierii au verificat anul trecut o parte dintre ele si au impartit 28 de avertismente si doua amenzi

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau a verificat anul trecut noua institutii din municipiul Bacau. Este vorba despre Primaria Bacau, Consiliul Judetean Bacau, Bazinul de Inot, Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, Teatrul Municipal „Bacovia”, Casa de Cultura, Sala Sporturilor, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” si Complexul Muzeal de Stiintele Naturii „Ion Borcea” Bacau. La toate s-au constatat nereguli, insa marea majoritate au fost sanctionate cu avertismente, pentru ca nu erau grave, iar unele au fost solutionate pe timpul controlului.

La Consiliul Judetean Bacau s-au gasit doar doua deficiente, dintre care una a si fost remediata atunci. Cladirea nu are nevoie de aviz sau autorizatie de securitate la incendiu, asa cum nu au nevoie nici Primaria Bacau si Teatrul Bacovia, pentru ca nu sunt cladiri modernizate. La teatru s-au gasit trei nereguli, dar au fost solutionate pe loc. Spitalul Judetean Bacau a obtinut autorizatie de la ISU pentru patru cladiri modernizate si sunt emise alte sapte avize de securitate la incendiu pentru lucrari de modernizare si reparatii, urmând ca dupa finalizarea acestora sa se solicite si autorizatiile.



La Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacau s-au facut doua controale si s-au aplicat doua avertismente, dintre care unul pentru ca s-au gasit improvizatii la instalatia electrica, insa institutia are autorizatie ISU. In ceea ce priveste Bazinul de Inot, acesta detine doar aviz de securitate la incendiu. Inspectorii care au mers aici de doua ori in control au constatat ca nu erau elaborate deciziile privind apararea impotriva incendiilor, nu erau definitivate documentele pentru obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu iar instalatia de hidranti interiori nu era verificata periodic cu o persoana autorizata.

Casa de Cultura, in plina procedura de autorizare

In ceea ce priveste Casa de Cultura Bacau, conducerea acesteia a decis sa-si suspende activitatea din sala mare de spectacole pentru a se pune la punct si a obtine autorizatie de la ISU, insa procedura este greoaie si necesita timp si multe resurse. Totusi, directorul este optimist si spera ca in doua luni artistii sa poata urca din nou pe scena de aici. „Pentru a obtine autorizatia de la ISU sunt niste pasi de facut. Sunt niste etape care dureaza si este ca si când am ridica din nou Casa de Cultura, pe hârtie vorbind. Am reusit pâna acum sa parcugem doua dintre etape, in sensul ca avem proiectul facut de arhitect si cele ale tuturor instalatiilor si urmeaza ca zilele acestea sa vina scenaristul la foc. Dânsul se uita pe proiect si spune: «aici mai e nevoie de un stingator, dincolo sunt prea multi hidranti, acolo mai este nevoie de inca ceva». Daca totul este in regula atunci putem ajunge la expert si când expertul isi pune ultima viza ma pot duce la ISU pentru a obtine autorizatia”, a explicat Ghiorghe Huluta, directorul Casei de Cultura Bacau.

Lucrari complexe la „Stiintele Naturii”

Nici Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Bacau nu a reusit sa definitiveze documentele pentru a obtine autorizatia de securitate la incendiu si functioneaza doar cu aviz. De asemenea, s-a mai constatat ca nici fisa obiectivului nu este intocmita conform O.M.A.I., nr. 89/2013. „Pe baza avizului de securitate la incendiu, inca de anul trecut am definitivat proiectul pentru obtinerea autorizatiei de functionare, insa sunt mai multe lucrari complexe de executat, unele nu au fost cuprinse in proiectul initial de constructie (usi si pereti rezistentI la foc), altele au fost sesizate la diferite controale, ca urmare a functionarii aici a bibliotecii. Sunt necesari multi bani”, ne-a declarat Gabriela Gurau, manager al Complexului „Ion Borcea”. Toate aceste lucrari au fost cuprinse in bugetul pe 2016, care urmeaza sa fie analizat, iar daca banii vor fi alocati, in urma licitatiei, lucrarile necesare pentru obtinerea autorizatiei de functionare vor putea incepe in cel mai scurt timp, ne-a mai spus managerul institutiei.

La Sala Sporturilor, care acum detine autorizatie de securitate la incendiu, pompierii au mers in control de patru ori, unele verificari fiind facute dupa tragedia de la Colectiv. Cei de la ISU au gasit aici noua deficiente si au aplicat doua amenzi. Administratorul a reusit sa rezolve toate probleme, iar cladirea este acum una sigura, spun pompierii.

„Pentru cladirile nemodernizate, conform art. 30 din Legea 307/2006, privind apararea impotriva incendiilor, nu este obligatorie obtinerea avizului sau autorizatiei de securitate la incendiu.”
capitan Andrei Grecu, ofiter relatii publice ISU Bacau

Geta Panaite
Gheorghe Baltatescu

De ce nu s-a inchis sediul Directiei de Impozite si Taxe

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau revine cu precizari in urma articolului nostru din data de 20 ianuarie 2016, prin care va informam ca desi s-au gasit nereguli la sediul de la Impozite si Taxe Locale, acesta nu a fost inchis, dar magazinul „Luceafarul” da.
„Art. 3, alin. 1 din H.G. 915/2015 privitoare la stabilirea criterilor pentru oprirea functionarii / utilizarii constructiilor / amenajarilor determinate de încalcarea grava a cerintei de securitate la incendiu, enumera situatiile în care se poate dispune masura complementara de oprire a functionarii ori a utilizarii constructiilor sau amenajarilor care nu au autorizatie de securitate la incendiu. În partea introductiva se precizeaza ca aceasta masura se aplica la amenajarile sau constructiile care au aria desfasurata mai mare de 200 mp, având destinatia de comert, cultura sau turism. Conform art. 46, alin. 2 din Legea 307/2006 privind apararea împotriva incendiilor, modificata prin O.U.G. nr. 52/2015, pe durata de oprire a functionarii ori utilizarii constructiilor sau amenajarilor acestora li se aplica sigiliu, iar art. 46 din acelasi act normativ reglementeza modalitatea în care se aduce la îndeplinire masura complementara, mentionând doar operatorii economici”, sustine cpt. Andrei Grecu, purtator de cuvânt al ISU Bacau. Asadar, primii vizati de noua legislatie au fost tot operatorii economici, asta chiar daca legea ar trebui sa se aplice unitar, atât lor, cât si institutiilor publice, mai ales acelea care presupun aglomerari de persoane.

Andreea Gavrila

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri