29 martie 2024
EvenimentCât a costat tratamentul pacientilor intoxicati la Traian

Cât a costat tratamentul pacientilor intoxicati la Traian

– ancheta Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bacau a aratat ca totul ar fi pornit de la un angajat al firmei de catering, care a fost depistat cu salmonella – spitalul i-a tratat pe toti cei imbolnaviti, iar costurile se ridica la aproape 100.000 de lei (un miliard de lei vechi)

Un angajat al firmei de catering, din comuna Nicolae Balcescu, contaminat cu salmonella, a reusit sa bage in spital circa 130 de persoane dintre cele care au participat la praznicul din Traian. Acest lucru a fost stabilit de ampla ancheta declansata imediat de catre Directia de Sanatate Publica Bacau, care a dispus ca personalul firmei de catering sa efectueze analize medicale, iar rezultatul coproculturilor a indicat pentru unul dintre salariati prezenta salmonellei grup D.

Se pare ca acesta s-a imbolnavit dupa ce a efectuat analizele obligatorii, pentru ca administratorul a prezentat la DSP fisele de aptitudine pentru angajati, efectuate prin medicul de medicina muncii, si erau sanatosi. Bacteria a ajuns insa in mâncarea preparata pentru praznic, iar Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau a trebuit sa faca fata unui numar mare de pacienti, pentru care diagnosticul a fost de toxiinfectie alimentara cu salmonella grup D.



 

Circa 130 de persoane au ajuns in Unitatea de Primiri Urgente (UPU), iar dintre acestea 59 de adulti si 14 copii au fost in final internati, pentru ca au avut nevoie de tratament pentru mai multe zile, iar costurile nu sunt deloc de neglijat. Potrivit unor calcule preliminare, pentru fiecare pacient adult, internat in Sectia de Boli Infectioase, SJU Bacau a cheltuit in medie 267 de lei/zi, iar pentru un copil costurile s-au ridicat la circa 666 de lei/zi. La o perioada de spitalizare medie de trei zile, reiese ca s-a cheltuit cu pacientii internati in jur de 75.000 de lei.

La aceasta suma se adauga si costurile cu medicatia si ingrijirile acordate in UPU, adica 166 de lei pentru fiecare caz, iar suma totala cheltuita de spital pentru tratarea pacientilor intoxicati la praznic trece astfel de 95.000 de lei. Costurile din Urgente vor fi suportate de catre Ministerul Sanatatii, pentru ca la UPU se poate prezenta oricine are nevoie de ajutor medical si nu se pune problema platii, iar ceea ce s-a cheltuit cu pacientii internati se va deconta de catre Casa de Sanatate ca serviciu medical efectuat.

Care sunt obligatiile celor care lucreaza in alimentatie

Dar pentru ca astfel de imbolnaviri sa nu aiba loc, personalul angajat, care vine in contact direct cu alimente neambalate, este obligat de lege sa efectueze examen medical la angajare, care include si examen coprobacteriologic si coproparazitologic, urmat de examen medical periodic, ce presupune un examen clinic general efectuat semestrial, unul coprobacteriologic facut in trimestrul II sau III si unul coproparazitologic ce trebuie facut anual.

Aceste rezultate se regasesc in fisele de aptitudine ale angajatilor, iar controalele efectuate de DSP Bacau urmaresc si daca se respecta aceste cerinte. „In urma controalelor efectuate anul trecut si in primele doua luni ale acestui an in unitati cu profil alimentar, de pe raza judetului Bacau, inspectorii Serviciului de Control in Sanatate Publica au identificat trei situatii neconforme la prevederile legale privind efectuarea controlului medical periodic prin medicii de medicina muncii, aplicându-se sanctiuni contraventionale in cuantum de 5.000 de lei”, a declarat Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la DSP Bacau.

Examenul coprobacteriologic obligatoriu urmareste depistarea de shigella, salmonella si vibrion holeric. Daca un salariat este depistat cu una dintre aceste bacterii, atunci trebuie sa urmeze tratament si isi poate relua activitatea abia dupa efectuarea a trei coproculturi succesive, care sa arate ca este sanatos. Daca dupa doua serii de tratament, el continua sa fie purtator de shigella sau salmonella, atunci trebuie sa-si schimbe locul de munca si sa se angajeze undeva unde nu exista risc de producere de epidemii. Dar, catre laboratorul de analize medicale trebuie sa se indrepte ori de câte ori prezinta tulburari digestive.

„Personalul care isi desfasoara activitatea in sectoare alimentare este obligat, conform normelor sanitare in vigoare, sa efectueze analizele medicale specificate. In cazul in care aceste persoane sunt purtatori sanatosi de agenti patogeni si manipuleaza produse alimentare, acest lucru are un impact grav asupra sanatatii consumatorilor prin declansarea unor afectiuni digestive”.
dr. Marin Bustuc – director DSP Bacau

Salmoneloza este infectia cu bacteria Salmonella care traieste in tractul intestinal al animalelor infectate dar si la om si poate contamina o varietate de alimente, cum ar fi carne, oua, lapte, legume ori fructe. Simptomele infectiei cu salmonella sunt de obicei gastro-intestinale: diaree, febra, greata, voma si crampe abdominale. Simptomele pot fi severe in cazul copiilor mici, la vârstnici si la cei cu imunitate scazuta si pot sa apara dupa 6 – 72 de ore de la infectare si dureaza pâna la o saptamâna. Majoritatea infectiilor se transmit pe cale alimentara si de obicei nu afecteaza gustul, mirosul sau aspectul mâncarii. De aceea, se recomanda sa se respecte regulile de igiena si de preparare termica a carnii si a celorlalte alimente.

In continuare, patronul firmei de catering implicata in scandal a refuzat sa ne ofere un punct de vedere.

Roxana Neagu
Geta Panaite

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri