20 aprilie 2024
ContrasensCare sanctiuni?

Care sanctiuni?

Newsweek scrie ca, in ciuda sanctiunilor internationale la care a fost supusa, economia Rusiei isi revine spectaculos.

„What Sanctions? The Russian Economy Is Growing Again”, scrie Bill Powell intr-un articol publicat pe 13 aprilie, ca o concluzie dupa ce mai multi economisti au observat ca economia ruseasca isi revine spectaculos.

Sanctiunile internationale cu care SUA si aliatii sai au incercat sa-l santajeze pe Putin par sa nu fi avut decât un efect de scurta durata. Scaderea pretului petrolului a afectat economia tarii dar nu atât de mult pe cât se asteptau americanii. Bursa de la Moscova este una din cele mai performante in acest an, scrie revista americana.

Rubla, dupa ce si-a pierdut jumatate din valoare, isi revine, rata dobânzii coboara, Guvernul incaseaza mai mult decât estimase din impozite iar rezerva valutara a crescut cu aproape 10 miliarde de dolari.

Explicatia este ca intreaga economie a Rusiei a profitat de deprecierea monedei. Importurile au devenit mai scumpe sau imposibile si, atunci, firmele rusesti au fost nevoite sa-si procure materia prima de pe piata interna, rezultând o crestere a productiei.

Pe de alta parte, exporturile au devenit mai competitive; in vreme ce materia prima era cumparata cu ruble, la preturi mai mici decât ale concurentilor externi, produsul finit era vândut in dolari sau euro, monede care se apreciasera in raport cu rubla. Când valuta intra in conturi, valora mult mai mult in ruble decât acum un an.

Acelasi fenomen, scrie Newsweek, se intâmpla si in sectorul energetic: petrolul si gazul rusesc se vând la export in valuta iar, la conversie, rublele valoreaza mai mult.

Rosneft, unul din marii producatori de petrol, a raportat o crestere a veniturilor cu 18% anul acesta.

Cresterea profiturilor firmelor rusesti se traduce si printr-o crestere a incasarilor bugetare, ceea ce explica de ce guvernul rezista in ciuda sanctiunilor la care a fost supus.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri