19 martie 2024
EconomieCare este domeniul cel mai riscant de munca

Care este domeniul cel mai riscant de munca

Radiografia, in detaliu, a accidentelor de munca inregistrate la firmele din judetul Bacau a fost una din temele importante abordate la ultima sedinta a Comisiei de Dialog Social, din cadrul Prefecturii. Potrivit datelor prezentate de catre Dan Cristian Petrea, inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Bacau, anul trecut, la agentii economici din judetul nostru s-au petrecut 98 asemenea evenimente nefericite iar in primul trimestru din 2016, noua.

Din cele 98 de accidente de munca intâmplate anul trecut, 12 s-au soldat cu decesul victimei, „ceea ce este un numar foarte mare”, dupa cum apreciaza inspectorul sef al ITM. Ponderea accidentelor din timpul lucrului o detine acum un domeniu care nu prezinta un risc ridicat din acest punct de vedere.

Este vorba despre comert, unde s-au accidentat anul trecut 20 de angajati fata de 16, in constructii. Urmeaza sectorul prelucrarii si conservarii carnii de pasare (8) si cel al agriculturii si silviculturii, Bacaul fiind printre judetele cu cea mai mare suprafata impadurita. In ceea ce priveste vârsta victimelor, cele mai multe au intre 40 si 50 de ani si sunt necalificate.



„Majoritatea accidentelor de munca se produc deoarece unii agenti economici folosesc angajati noi, fara pregatire profesionala corespunzatoare, care nu au experienta in munca, aceasta determinând numarul mare de accidentati, cu o vechime mica, de pâna la cinci ani, a declarat Petrea. Pe teritoriul judetului Bacau, insa, se produc si alte accidente de munca, dar la puncte de lucru care apartin unor societati comerciale al caror sediu se afla in afara granitelor lui.

Acestea sunt comunicate ITM-ului Bacau, dar inregistrarea lor se face de catre institutia similara din judetul unde firma in cauza isi are sediul social. Astfel, in martie au mai fost accidente la 5 firme din alte judete, ca de exemplu, Symmetrica din Suceava, Spedition Group din Ilfov sau Promoterm Serv din Teleorman, care lucreaza la noi, precum si la alte trei, petrecute in timpul tranzitarii Bacaului. „Alte cauze ale accidentelor de munca constau in nerespectarea tehnologiilor de lucru si a normelor de sanatate si securitate in munca, exploatarea instalatiilor si utilajelor fara asigurarea reviziilor si reparatiilor corespunzatoare, deficiente in sistemul de pregatire si instruire a personalului, precum si in folosirea unor echipamente neadecvate de lucru ori nepurtarea celui individual de protectie, mai ales in domeniul constructiilor”, a mai spus directorul ITM Bacau.

Situatia din ultima vreme a determinat intensificarea controalelor ITM la toate firmele care desfasoara activitate pe raza judetului Bacau si sanctionarea mult mai drastica a celor care incalca normele de sanatate si securitate in munca. Numai in primul trimestru din acest an, dintre cei 134 agenti economici amendati pentru nerespectarea legislatiei muncii, nu mai putin de 93 au suportat aceasta pedeapsa deoarece au fost surprinsi ca se abat de la normele amintite. Drept urmare ei au fost sanctionati cu amenzi care au totalizat 590.500 lei. Aceasta reprezinta mai bine de doua treimi din suma totala (865.300 lei) a amenzilor aplicate pentru nerespectarea legislatiei muncii.

Topul domeniilor cu accidente de munca: comert, constructii, prelucrarea si conservarea carnii de pasare

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri