16 aprilie 2024
ContrasensCare crestere?

Care crestere?

Un studiu al Universitatii Cambridge pune la indoiala beneficiile economice ale politicii implementate de fostul premier Margaret Thatcher.

Analiza afirma ca privatizarea masiva, dereglementarea si reducerea impozitelor pe venit nu au stimulat cresterea economica. In fapt, spune studiul, masurile acestea au dus la o crestere a somajului si a inegalitatii iar cresterea PIB-ului si a productivitatii s-a produs mai lent decât inainte.

Politicile de liberalizare economica cum ar fi reducerea impozitelor pe venit, libera circulatie a fortei de munca, limitarea juridica a sindicatelor, privatizarea si dereglementarea nu dau rezultate in ceea ce priveste cresterea PIB si a productivitatii, se arata in analiza semnata Ken Coutts si Graham Gudgin de la Centrul pentru Cercetari de Afaceri de la Cambridge Judge Business School.

Economistii au ajuns la concluzia ca cresterea medie anuală a PIB-ului pe cap de locuitor a scăzut de la 2,6% pe an, în cele trei decenii înainte de 1980 la 2.2% pe an, în deceniile următoare până în 2007, si a ajuns la o scădere de 0,2% pe an, începând din 2007.

Cresterea productivitătii a încetinit chiar mai puternic, de la 2,9% pe an, în cele trei decenii înainte de 1980, la 1,7% intre 1980-2007, si la o scădere de 0,2% pe an începând cu 2007.

Autorii studiului sustin ca, chiar luând in considerare factori precum încetinirea cresterii comertului mondial, dovezile pentru o imbunatatire absoluta a performantelor economice ale Marii Britanii, după 1979, sunt in cel mai bun caz discutabile.

Imbunatatirea relativa care a avut loc a fost rezultatul unei productivitati mai mici a tarilor europene, si nu îmbunătătirii performantei economice a Marii Britanii, concluzioneaza autorii studiului.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri