24 aprilie 2024
Sport"Când câstigi 20 de meciuri din 20, inseamna ca ai valoare"

“Când câstigi 20 de meciuri din 20, inseamna ca ai valoare”

Minivolei/ Antrenorul CSS Bacau, Dumitru Matanie vorbeste despre titlul de campioana nationala cucerit de echipa sa.

Dupa un sfert de veac, Bacaul a câstigat din nou un titlu national juvenil la volei. Intre succesul din 1990 al junioarelor 1 antrenate de Florin Grapa si triumful de duminica al echipei de minivolei pregatite de Dumitru Matanie la CSS Bacau sunt 1001 de diferente. Un singur lucru a ramas la fel, dincolo de arcul de timp, categoria de concurs si schimbul de generatii: bucuria de nedescris a fetelor. Vazându-le, te simti si tu campion! Observându-l, in schimb, pe antrenorul Dumitru Matanie, te bucuri ca nu te-ai facut antrenor: in cinci seturi, omul nostru a imbatrânit cu zece ani. La festivitatea de premiere, de-abia mai putea vorbi. Amânam interviul cu o zi; la 25 de ani de asteptare, ce mai conteaza inca 24 de ore? Discutia incepe de la punctul culminant al succesului: finala cu Lugojul, câstigata de bacauance cu 3-2, dupa ce au fost conduse cu 0-2

-Domnule profesor, ce le-ati spus fetelor la 0-2?



-Nu prea multe, in ideea de a nu le bulversa si mai mult. Se vedea ca sunt ravasite, asa ca, singura indicatie a fost sa dam mingea peste adversare, profitând de avantajul taliei. Dar sa stiti ca momentul cel mai dificil nu a fost la 0-2, ci la 0-1.

-Adica?

-Când am pierdut primul set, am fost convins ca-l vom pierde si pe al doilea. Mi-am asumat, insa riscul de a schimba componenta formatiei si de a a ajunge astfel, la 0-2, pentru ca in setul trei, atunci când si Lugojul era obligata, conform regulamentului, sa-si modifice formula de echipa, noi sa avem fetele de baza recuperate din punct de vedere fizic si, in special, psihic. Stând un set pe banca, fetele noastre s-au linistit, au scapat de stres si, in special, au putut vedea mai bine unde sunt vulnerabile adversarele.

-Un alt moment decisiv a avut loc in tie-break.

-Intr-adevar, Lugojul a revenit de la 4-8, mi se pare, la 10-9. Atunci am decis sa o scot pe Madalina Airoaie. Venea dupa trei atacuri gresite si i se putea citi in priviri ca e data peste cap.
-Si a intrat pe teren fiica antrenorului. Iar Iulia Matanie a reusit atacul decisiv care a intors setul, meciul si titlul.

-La echipa, Iulia nu este fiica mea, ci o jucatoare ca oricare alta. Am mers pe mâna Iuliei gândindu-ma ca daca va reusi atacui, va trece apoi, conform rotatiei, ca pasatoare. Au urmat cinci pase bune, urmate de tot atacuri reusite si… titlul a fost al nostru.

-Ce inseamna acest titlu ca proiectie in viitor?

-Un plus de incredere pentru fete, care au meritat din plin succesul si care au, in opinia mea, valoare pentru a se tine de sportul de performanta. Mi-e greu sa spun acum unde vor ajunge fetele peste 6-7 ani deoarece, inainte de toate, depinde foarte mult despre inaltimea pe care o vor avea. In fine, sunt multe variabile. Ce pot, insa, sa afirm cu certitudine este ca dispun de o generatie foarte buna. E suficient sa amintesc ca, in ultimele trei sezoane, noi am inregistrat o singura infrângere in 37 de meciuri! Practic, de la esecul cu Botosaniul, din semifinalele de acum trei sezoane, noi am mai pierdut doar meciul cu Dinamo, de anul trecut, care ne-a costat neparticiparea la turneul final..Din 37 de meciuri am câstigat 36, iar anul acesta, din 20 le-am câstigat pe toate. Sigur, uneori intervine si factorul sansa, dar când câstigi 20 de meciuri din 20, inseamna ca ai valoare. Prin urmare, cucerirea titlului nu este sub nicio forma o intâmplare. Mai mult, noi in acest campionat am jucat dupa trei regulamente; in faza I s-a jucat dupa un regulament, in semifinale dupa altul, iar in finala, la cererea celorlalte echipe, s-a schimbat din nou regulamentul. Daca s-ar fi jucat dupa regulamentul din semifinale, câstigam la pas.

-A contat faptul ca ati disputat turneul final acasa?

-A contat enorm si chiar vreau sa multumesc conducerii clubului, parintilor si domnului profesor Florin Grapa pentru tot sprijinul acordat. Pe undeva, insa, a existat si o presiune suplimentara. De exemplu, daca am fi pierdut finala cu Liugojul, cu 3-0, probabil ca toata lumea ar fi considerat locul 2 un esec. Va dati seama cât de mult ma bucura faptul ca n-a fost locul 2, ci locul 1. Pentru mine, cucerirea acestui titlu este cea mai mare satisfactie din cariera mea ca antrenor.

12 fete de aur
Iata lotul cu care CSS Bacau s-a laureat campioana nationala la minivolei in editia 2014-2015: Alexandra Adragai, Iulia Matanie, Nicola Juncu, Denisa Sava, Madalina Airoaie, Neidi Enache, Bianca Dodan, Bianca Popa, Carina Nastasa, Ioana Bunea, Maria Bahrim si Bianca Ailincai. Antrenori: Dumitru Matanie si Traian Snel.

Rezultatele obtinute la turneul final
CSS Bacau a câstigat grupa A, dupa ce le-a invins pe CSS Târgoviste cu 3-1, Juvenil LPS Brasov cu 3-0 si CSS Lugoj cu 3-1. In semifinale, bacauancele au trecut cu 3-2 de CSS Buzau, pentru ca in finala sa o depaseasca din nou pe CSS Lugoj, de data aceasta cu scorul de 3-2.

Premiate de Florin Grapa
La meciurile turneului final gazduite de sala de sport a CN “Vasile Alecsandri” a fost prezent si antrenorul Stiintei Bacau, Florin Grapa, care, la final, le-a premiat pe micile campioane. “S-a creat o apropiere intre mine si fetele de la minivolei, mai ales ca ele vin mereu la meciurile Stiintei pentru a ne sustine. Prin urmare, nu puteam sa lipsesc nici eu de la meciurile lor. Le felicit pentru victorie, cu att mai mult cu ct turneul final a fost de buna calitate”, a declarat Florin Grapa.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri