19 aprilie 2024
Top StoryCampusul a ramas doar pe hârtie. Dispute intre elevi si profesori la...

Campusul a ramas doar pe hârtie. Dispute intre elevi si profesori la “Economic”

O parte dintre elevii Colegiului Economic “Ion Ghica” sunt nemultumiti ca au fost obligati sa invete de dupa-amiaza. Multi sunt navetisti. Conform orarului, cursurile se termina când afara este deja intuneric. Conducerea liceului are insa explicatii pertinente la deciziile luate.

“Ne-au mutat cu orele dupa-amiaza. Terminam cursurile dupa ora 19.00 si câteodata chiar dupa ora 20.00. Nu intelegem de ce s-a luat aceasta decizie. Eu stau in oras, dar am colegi care fac naveta si sunt nevoiti sa plece de la ultimele ore, ca sa prinda autobuzul spre casa. Dorim sa invatam ca toti ceilalti colegi de ai nostri, de dimineata”.

Sunt cuvintele unui elev din clasa a X-a de la Colegiul Economic “Ion Ghica” Bacau. Iar nemultumirea lui nu este singulara, ci a tuturor liceenilor din cele 15 clase de a X-a ale institutiei scolare, care, din acest an, vor avea cursuri incepând cu ora 13.00, in fiecare zi.



Probleme cu salile de clasa

Aceste plângeri sunt cunoscute si de catre conducerea colegiului. Desi este un liceu in care se realizeaza planul de scolarizare (adresabilitatea este din ce in ce mai mare), si directorii recunosc ca sunt insa probleme pe partea de asigurare de spatiu. Totul a inceput, mai spun acestia, din momentul in care s-a sistat finantarea pentru construirea unui campus scolar ce ar fi cuprins, printre altele, si prelungirea Corpului A cu inca 22 de clase.

“In general programul de studiu al liceului a fost, conform Regulamentului intern, pe doua schimburi. De la an la an numarul de clase s-a diminuat cât s-a putut. Insa vorbim de un liceu care are peste 2.000 de elevi. Intr-adevar, foarte multi elevi sunt navetisti, anul trecut scolar au fost in procent de 55 la suta.

Anul acesta am cerut mai putine clase de a IX-a, de la 16 la 14, tot pentru a rezolva aceasta problema a lipsei de spatiu. Si parintii au venit spre noi. Am incercat de anul acesta sa desfiintam asa numitele clase mobile” – spune prof. Dana Enache, director adjunct Colegiul Economic “Ion Ghica”.

Aceste clase mobile (sau clase “fluturasi” cum li se mai spun), sunt cele in care elevii sunt plimbati dintr-o sala in alta de curs, dupa un orar special, in laboratoare, chiar si in cancelarie (in situatii deosebite, când in scoala au fost manifestari stiintifice sau examene de grad), tocmai din cauza lipsei de spatiu.

Asta a dus in timp, asa cum tot conducerea spune, la aglomerarea claselor, dar si la distrugerea bazei materiale, la deteriorarea grava a mobilierului scolar.

Asa s-a mers doi ani la rând. Elevii au fost inghesuiti in clase, dupa-amiaza invatau clasele de la ruta progresiva, seral si post-liceala, insa din acest an situatia s-a schimbat.

Decizie unanima

In luna iunie a acestui an, inainte de finalizarea cursurilor, s-a luat decia ca aceste clase mobile sa se desfiinteze.

Acordul a fost dat in unanimitate de Consiliul de administratie al colegiului, dupa o analiza documentata, dar si dupa o dezbatere in doua consilii profesorale. A fost o decizie luata pentru binele scolii, spun cei responsabili, pentru promovarea unei bune imagini a liceului, pentru responsabilizarea profesorilor si elevilor cu privire la pastrarea integritatii bazei materiale, dar si cu previzionarea ca aceasta reorganizare a cursurilor va duce la cresterea calitatii procesului instructiv-educativ al liceenilor care erau plimbati intre Corpurile A si B, ora de ora.

Asta in conditiile in care unitatea de invatamânt dispune de doar 60 de sali de clasa. Iar decizia a fost acceptata inclusiv de parintii copiilor, prin reprezentantii lor in consiliul de administratie al scolii.

De ce a X-a?

Asa se face ca anul scolar 2013-2014 a inceput la Colegiul Economic “Ion Ghica” Bacau tot in doua schimburi, dar numai cu clasele de a X-a dupa-amiaza. “De ce a X-a? Orice elev care opteaza sa invete in acest colegiu alege specializarea in sine.

Or, in clasele de a XI-a si a XII-a aceste specializari sunt aprofundate si am considerat ca randamentul cel mai mare este dat dimineata. De ce nu clasa a IX-a? Pentru ca sunt elevi care inca nu s-au familiarizat cu rigorile liceului, cu profesorii, cu tot ce inseamna viata de liceu. Iar aici vorbim de 14 clase cu câte 400 de elevi”, a explicat acelasi director adjunct, prof. Dana Enache. Asa ca au ramas doar elevii de a X-a.

Orarul de dupa-amiaza este aproape in fiecare zi de la 13.00 la 19.00, iar pentru elevii navetisti se asigura si cazare. Deocamdata atât s-a putut face. Sunt in continuare facute demersuri pentru extinderea scolii, prin deblocarea acelei finantari a campusului scolar.

In urma cu 6 ani, s-a aprobat o finantare de la Guvern, de 1.890.000 lei (plan de investitii publicat in Monitorul Oficial din 21.05.2007), pentru realizarea unui campus scolar la Colegiul Economic “Ion Ghica” Bacau, ce ar fi cuprins construirea a noi sali de clasa, renovarea si recompartimentarea caminului, reabilitarea cantinei si a atelierelor, dar si construirea unei sali de sport. Era un campus scolar pentru secolul XXI, cu toate facilitatile necesare desfasurarii procesului instructiv – educativ. Dupa ce s-au obtinut toate avizele, in momentul in care s-a ajuns la Ministerul Educatiei, pe fondul crizei nu s-au mai alocat banii necesari.

Un nou proiect

Acum se lucreaza la un nou proiect. Intr-o sedinta de la inceputul acestui an, consilierii locali au aprobat alocarea unui teren de 900 mp pentru construirea unei sali de sport in incinta Colegiului Economic “Ion Ghica”. Dar atât. Nimic legat si de extinderea spatiului scolar.

Fara autorizatie sanitara

Cladirea Colegiului Economic a fost construita in anii ’70, insa atunci s-a luat in considerare doar un efectiv de 250 de elevi. Ulterior, numarul acestora a crescut, ceea ce a dus si la modificari privind structura salilor de clasa, a caminului, a atelierelor de lucru si cantinelor. Din cauza nerespectarii cubajului, o parte din corpurile liceului nici nu sunt autorizate sanitar.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri