29 martie 2024
Top StoryCa la prosti: DSP n-a putut analiza calitatea apei pentru ca ......

Ca la prosti: DSP n-a putut analiza calitatea apei pentru ca … n-a avut apa

Situatie cel putin ciudata. Desi a semnat adresa prin care informeaza populatia despre potabilitatea anumitor surse de apa din municipiu, Directia de Sanatate Publica Bacau n-a facut analizele in laboratorul propriu. Motivul: nu avea apa, ca tot orasul, in saptamâna 16-20 august, când au fost doua avarii majore.

In materialul publicat ieri, cu privire la testarea apei de la izvoarele si pompele din muncipiu, in timpul avariilor la aductiunea de la Valea Uzului, ridicam niste semne de intrebare legate de Directia de Sanatate Publica (DSP) si rolul acestei institutii in realizarea testelor.

Prima intrebare era de ce nu a facut DSP insasi probele si le-a inaintat Companiei de Apa Bacau (CRAB)? Iata si raspunsul. „DSP, ca intreg orasul, nu avea apa in acele zile.



Rezervele noastre de apa le-am folosit pentru probele aduse cu o zi inainte. Un laborator nu poate lucra probele cu orice fel de apa. CRAB are singurul laborator autorizat de Ministerul Sanatatii in judet si am apelat la ei pentru a face analizele. Alternativa era sa ducem probele in alt judet”, a explicat dr. Antoaneta Dobreanu, de la Compartimentul Evidenta factorilor de mediu.

A doua intrebare pe care i-am adresat-o era de ce s-au testat doar 12 surse din 52 de pompe câte sunt in municipiul Bacau? „Pentru ca acestea erau sursele pe care le stiam noi. DSP a solicitat tuturor primariilor din judet sa transmita, la inceputul anului, o lista cu sursele publice de apa, puturi, pompe, fântâni, pentru a le avea in evidenta.

Primaria Bacau nu s-a numarat printre primariile care sa trimita lista”, a clarificat dr. Dobreanu. Dar, nici acum nu este târziu. Primaria poate face contract cu DSP si cere testarea tuturor surselor publice. Dar, in acelasi timp, trebuie sa fie constienta ca va trebui sa asigure un perimteru de restrictie si o dezinfectare permanenta la aceste pompe sau izvoare.

In fine, ultima intrebare era daca izvorul de pe strada Chimiei are apa buna de baut sau nu? Potrivit analizelor CRAB, are nitrati, dar este curata bacteriologic. Asta este o veste proasta.

„Ca sa fie clar, aceasta apa care are nitrati este INTERZISA copiilor cu vârste intre 0 si 3 ani. Mai mult, prin fierbere, nitratul creste, deci nu se poate vorbi ca se elimina, ca in cazul bacteriei E.coli, de exemplu”, a mai spus medicul specialist. Cu privire la neconcordanta dintre cele doua declaratii ale aceleiasi institutii, dr. Dobreanu a precizat: „vorbim despre probe care se iau si se analizeaza la acel moment. Nitratul in apa ramâne, poate germenii apar si dispar. Pentru ca nu se cunoaste sursa, din ce pânza freatica vine apa, nu se stie sigur nici cât este de buna la un moment dat.”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri