25 aprilie 2024
ActualitateBuhusi: C.A.R. Pensionari, sub tirul sesizarilor si sugestiilor

Buhusi: C.A.R. Pensionari, sub tirul sesizarilor si sugestiilor

Dupa alegerile din luna mai, acest an, la C.A.R. Pensionari Buhusi nu e pace. Sesizarile si sugestiile s-au abatut constant asupra noului staf. Au fost sesizate si doua institutii importante: Parlamentul si Avocatul Poporului. Deja, cei de la A.N.A.F. si I.T.M. au efectuat controale.

Democratie in ofsaid

Prima sugestie a fost avansata de noi, chiar in preajma alegerilor: modificarea statutului, care are cel putin o prevedere ce sfideaza democratia. Primii cinci membri ai stafului nu se clintesc din functii decât in cazul în care mor sau renunta la functie. Sunt prezenti aici si oameni cu sase mandate. Recent, Radu Petruta, noul presedinte, ne-a spus: ,,Intentionam ca la viitoarea adunare generala sa renuntam la aceasta prevedere. Dar nu cred ca este bine ca niciunul dintre cei cinci sa nu mai ramâna. O schimbare totala ar genera probleme din perspectiva cunoasterii problematicii asociatiei. Dar n-am nimic impotriva schimbaarii tuturor, la alegeri. Vom propune ca un om sa poata ocupa o functie cel mult doua mandate. Nu cred nici ca este bine ca unul care are 75 de ani sa mai candideze. Eu nu voi mai candida pentru inca un mandat”. Declaratia e un inceput al democratizarii…



Grila de salarizare controversata si fara premii

Sesizarile curg din partea unor membri C.A.R.P. care, la alegeri, au pierdut functiile sau ale unora care n-au putut patrunde in structurile de conducere. Sunt reclamate mai ales veniturile salariale ale alesilor/angajatilor C.A.R.P.-ului, colosul cu 25 000 de membri. Am prezentat stafului C.A.R.P. o grila de salarizare semnata de fostul presedinte si de contabilul sef. Nedatata, reclamantii spun ca aceasta este din 2012, in vreme liderii C.A.R.P. precizeaza ca este din 2014. Unul dintre cei care reclama spune ca aceasta grila este depasita, intrucât i-au fost aplicate deja doua majorari de 10%. O grila curenta, oficiala, nu ne-a fost prezentata. Conform acestei grile controversate, salariul contabilului sef ar fi pentru acel moment de 5.200 lei, al contabilului principal de 3.600 lei, al secretarei de 3.680 lei, al administratorului de 3.600 lei, al informaticianului de 3. 400 lei, casierul principal fiind platit cu 3. 300 lei. Cei care sesizeaza spun ca la aceste salarii se adauga constant stimulente precum: prime lunare, trimestriale si anuale, prime de 8 martie, al 13-lea salariu, prime de porc, de Paste, de ziua de nastere, premii speciale pentru lunile iulie-august. Aceste prime ar reprezenta 1/3 din salariul lunar/indemnizatie. Avem sperante ca vom reveni curând cu elemente concrete privind sistemul premial.

Venituri salariale stabilite de catre beneficiari

Se spune ca in sedintele Consiliului Director unii au reluat obsesiv ideea ca veniturile salariale sunt nejustificat de mari, dar presedintele comisiei de cenzori ar fi spus ca ,,nu sunt mari si nu sunt din drepturile pensionarilor”. Liderul cenzorilor, economist Gheorghe Cautisanu, neaga ca ar fi spus asa ceva. Petruta Radu, presedintele C.A.R.P., spune: ,,In aceasta grila sunt salariile brute, din care sunt facute retineri de 32 la suta: impozit, 16%; C.A.S.; 10,5%; C.A.S.S., 5,5%. Premii nu se accorda decât in lunile in care avem excedent. Ca numar de membri, suntem al treilea C.A.R.P. din tara. La alte C.A.R.P.-uri, cu un numar mai mic de membri, veniturile salariale sunt mai mari decât la noi”. Fostul presedinte, Neculai Vamanu, ne-a spus ca a avut venituri mai mici decât contabilul sef. Mai avem date concrete, cu privire la salarii, pentru alte 11 categorii de salariati. Cel mai mic salariu, fara prime, ar fi fost (in 2012 sau 2014…) de 1. 900 lei. In ultima adunare generala, raspunzând unei intrebari, un membru al Comitetului Director a precizat: ,,Salariile sunt confidentiale”. Ramâne de vazut, de către membrii C.A.R.P., cât de democratică este si prevederea statutara potrivit careia membrii Comitetului Director îşi stabilesc singuri veniturile salariale.

Invocarea secretului, promisiuni de transparenta

Care sunt veniturile lunare/anuale reale? In sedinta Consiliului Director, presedintele C.A.R.P. ne-a inmânat o informare a consilierului juridic, din care rezulta ca, potrivit articolului 163 din Codul Muncii, veniturile salariale sunt confidentiale. Noi nu credem ca aceste venituri salariale – despre care unii spun ca, in unele cazuri, ar concura cu un salariu… iohannisian – sunt ilegale, mari sau mici. Sunt niste venituri despre care nu intelegem insa de ce nu au voie cei 25 000 de membri sa le cunoasca. Este drept ca in Adunarea Generala se prezinta executia bugetara si financiara, dar niciodata nu s-a vorbit concret despre drepturile salariale, cu nominalizari de functii/personae. O cifra globala care face referire la depturile salariale nu spune multora nimic. Ni s-a promis ca aceasta premiera –anuntarea nominala a veniturilor salariale – va avea loc in prima adunare generala. Pâna atunci, C.A.R.P. si cel putin unul dintre contestatari se vor intâlni, in vreo zece procese, in instanta. Pentru adunarea generala din primavara, unii preconizeaza ca va fi o adevarata revolutie care va dinamita actualul statut al asociatiei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri